Tuesday, 24 September 2013

Gua dan Movie : The Conjuring


Ok. Benda ni dah lama tapi pedulik la. Review gak. Hehehe. Gua layan movie The Conjuring dengan Cik Nila.


The Conjuring mengisahkan tentang aktiviti paranormal yang mengganggu keluarga Carolyn (Lily Taylor) dan Roger Perron (Ron Livingston). Well, rumah yang dibeli oleh mereka adalah sebuah rumah ladang. Oleh sebab tidak tahan dengan gangguan yang dihadapi, dan juga oleh anak-anak mereka sendiri, Carolyn dan Roger meminta bantuan dari Ed (Patrick Wilson) dan Lorraine Warren (Vera Farmiga), sepasang suami isteri yang mempunyai kepakaran dalam bidang aktiviti paranormal.


Apa yang mengejutkan ialah aktiviti yang menggangu keluarga Perron adalah berpunca dari perkara buruk yang terjadi di dalam rumah itu sebelum dihuni oleh keluarga Perron.


Fyi, cerita ni based on true event in the 70's kalau tak silap gua. And kalau lu orang perasan, watak Ed dan Lorraine Warren ni actually keluar kat banyak movie hantu, and yes, diorang ni real person with real job, iaitu mengkaji aktiviti paranormal.
 
Ok, so what do I think about the movie? Pada gua, horror Hollywood sangatlah beza compared dengan Asian level of horror. And yes, the movie is ok. Bukan horror sangat pun, cuma lu orang akan terkejut-terkejut macam movie Drag Me To Hell. Awal movie a bit slow, but agak seram bila hal anak patung yang Ed dan Lorraine dapat dalam salah satu kes yang diorang solve kan.
 
Yang gua gelak masa tgk movie ni, bukan pasal the movie, but penonton. Time ni lu orang boleh tengok brader2 ala macho yang sibuk nak melawak, usik gf or wife, then time ni lu orang boleh dengar banyak suara2 yang duk berborak. Pada gua satu benda je punca, sebab semua takut nak fokus kat skrin. Kecot la tu... Hahaha...


Anyway, the movie is ok, not 100% horror sampai pejam2 mata actually. Gua sekarang tunggu Insidious : Chapter 2.
 

2 comments:

Pondok Usang said...

haha.. terkezut2 gak cite ni.. director kelahiran Malaysia "James Wan".. yang anda tunggu "Insidious: Chapter 2" juga director yg sama.. hihi...

PAk JUSTAN DI BATANG said...

Hari ini saya ingin mengunkapkan tentang perjalanan hidup saya,karna masalah ekonomi saya selalu dililit hutang bahkan perusahaan yang dulunya saya pernah bagun kini semuanya akan disitah oleh pihak bank,saya sudah berusaha kesana kemari untuk mencari uang agar perusahaan saya tidak jadi disitah oleh pihak bank dan akhirnya saya nekat untuk mendatangi paranormal yang terkenal bahkan saya pernah mengikuti penggandaan uang dimaskanjeng dan itupun juga tidak ada hasil yang memuaskan dan saya hampir putus asa,,akhirnya ketidak segajaan saya mendengar cerita orang orang bahwa ada paranormal yang terkenal bisa mengeluarkan uang ghaib atau sejenisnya pesugihan putih yang namanya Mbah Rawa Gumpala,,,akhirnya saya mencoba menhubungi beliau dan alhamdulillah dengan senan hati beliau mau membantu saya untuk mengeluarkan pesugihan uang ghaibnya sebesar 10 M saya sangat bersyukur dan berterimakasih banyak kepada Mbah Rawa Gumpala berkat bantuannya semua masalah saya bisa teratasi dan semua hutang2 saya juga sudah pada lunas semua,,bagi anda yang ingin seperti saya dan ingin dibabtu sama Mbah silahkan hubungi 085 316 106 111 saya sengaja menulis pesan ini dan mempostin di semua tempat agar anda semua tau kalau ada paranormal yang bisah dipercaya dan bisa diandalkan,bagi teman teman yang menemukan situs ini tolong disebar luaskan agar orang orang juga bisa tau klau ada dukun sakti yg bisa membantuh mengatasi semua masalah anda1.untuk lebih lengkapnya buka saja blok Mbah karna didalam bloknya semuanya sudah dijelaskan PESUGIHAN DANA GHAIB TANPA TUMBAL