Wednesday, 23 October 2013

Tarikh hari ni... 23/10/2013.


Kalau ikut movie Back To The Future II, zaman sekarang ni patut dah ada hover board, kereta terbang, masak pizza guna benih. Hehehehe...

 
Entah. Gua pun tak perasan dalam cerita tu tarikh berapa.
 

Tuesday, 22 October 2013

Gua dan Movie : Insidious Chapter 2


Assalamualaikum. Moh bercerita pasal movie. Semalam gua dan Cik Nila gi dating di Paradigm Mall. Mula-mula plan nak tengok harga rumah kat Pameran Rumah Bumiputera, then oleh sebab dah lama tak melayan wayang, marathon pulak tu. So semalam gua dan Cik Nila melayan movie seram, Insidious : Chapter 2.


Insidious 2 ni mengisahkan selepas kematian Elise Rainier dalam Insidious. Tak faham? In that case lu orang kena layan Insidious dulu. Ok la, sedikit re-cap movie Insidious, well, gua pun tak tulis pasal movie Insidious tu lagik, kan?

Just a simple explanation, Insidious yang pertama mengisahkan tentang seorang kanak-kanak, Dalton Lambert yang secara tiba-tiba koma. Even doktor tidak ada penerangan tentang penyakit Dalton sehinggalah Josh dan Renai Lambert, dengan bantuan mak Josh, Lorraine, mereka berjumpa dan meminta bantuan dari Elise Rainier yang mempunyai kepakaran tentang alam roh. Setelah diselidik, Dalton mempunyai kebolehan untuk keluar dari badan semasa sedang tidur, dan kebolehan ini menarik minat roh-roh yang masih merayau, untuk masuk ke dalam badan Dalton. Josh tidak ingat akan peristiwa yang sama berlaku kepadanya semasa kecik, dan Josh sendiri boleh keluar dari jasad beliau. Kebolehan Josh digunakan untuk mencari dan membawa pulah roh Dalton sebelum roh jahat dapat memasuki jasad Dalton.


Ok, itu brief tentang Insidious. Untuk Insidious 2 pulak, ia mengisahkan tentang Josh selepas menyelamatkan Dalton. Dalam scene terakhir sebelum dibunuh, Elise sempat mengambil gambar Josh yang ketika itu dalam kelakuan aneh. Dan Elise dibunuh oleh roh jahat yang dapat masuk ke tubuh Josh, manakala roh Josh pula berkeliaran mencari jalan untuk memasuki semula dalam tubuhnya. Dan kali ini, roh jahat tinggal didalam badan Josh, mahu membunuh ahli keluarga Lambert yang lain.
 
Pada kali ini, dengan kematian Elise, dua orang pembantu Elise iaitu Specs dan Tucker bekerjasama dengan bekas pembantu Elise yang bersama-sama cuba mengubati Josh semasa Josh masih kecil untuk membantu keluarga Lambert untuk menghapuskan roh jahat dan dalam masa yang sama menyelamatkan Josh.
 
Tu je gua nak tulis. Nak lagi best, sila layan movie ni sendiri, and trust gua, berbaloi. Orang duk cakap The Conjuring cerita seram, pada gua, Insidious Chapter 2 kick The Conjuring ass.

Monday, 14 October 2013

Ini apa ini?

Hahaha...
Dah takde keje kat opis...
Selongkar je la PC...

And gua terjumpa gambar ni...
Zaman kat Petronas...
Konon la, padahal Internship jek...



Sekarang memasing dah ada famili sendiri...
 
 

Selamat Hari Raya Aidiladha...

 
Assalamualaikum. Well, dah agak lama gua tak membuat posting baru, kan? Berpunca dengan mood yang down dan juga demotivated dengan environment mungkin membuatkan gua malas nak memblog sekejap.
 
Ok, gua dan keluarga just nak wish lu orang, kalau wujud la, pembaca blog ni, Selamat Hari Raya AidilAdha, segala salah dan silap di alam blogging gua mintak maaf. Semoga Hari Raya Aidiladha lu orang dan keluarga tahun ni lebih bermakna.
 
Dan kepada ahli keluarga lu orang yang sedang mengerjakan ibadat Haji, semoga mereka mendapat Haji yang Mabrur, selamat pergi dan selamat pulang ke Malaysia.
 
Again... Selamat Hari Raya Aidiladha....


p/s : bila la gua dan Cik Nila nak menjejak kaki Tanah Suci ni yek?

Tuesday, 24 September 2013

Gua dan Movie : The Conjuring


Ok. Benda ni dah lama tapi pedulik la. Review gak. Hehehe. Gua layan movie The Conjuring dengan Cik Nila.


The Conjuring mengisahkan tentang aktiviti paranormal yang mengganggu keluarga Carolyn (Lily Taylor) dan Roger Perron (Ron Livingston). Well, rumah yang dibeli oleh mereka adalah sebuah rumah ladang. Oleh sebab tidak tahan dengan gangguan yang dihadapi, dan juga oleh anak-anak mereka sendiri, Carolyn dan Roger meminta bantuan dari Ed (Patrick Wilson) dan Lorraine Warren (Vera Farmiga), sepasang suami isteri yang mempunyai kepakaran dalam bidang aktiviti paranormal.


Apa yang mengejutkan ialah aktiviti yang menggangu keluarga Perron adalah berpunca dari perkara buruk yang terjadi di dalam rumah itu sebelum dihuni oleh keluarga Perron.


Fyi, cerita ni based on true event in the 70's kalau tak silap gua. And kalau lu orang perasan, watak Ed dan Lorraine Warren ni actually keluar kat banyak movie hantu, and yes, diorang ni real person with real job, iaitu mengkaji aktiviti paranormal.
 
Ok, so what do I think about the movie? Pada gua, horror Hollywood sangatlah beza compared dengan Asian level of horror. And yes, the movie is ok. Bukan horror sangat pun, cuma lu orang akan terkejut-terkejut macam movie Drag Me To Hell. Awal movie a bit slow, but agak seram bila hal anak patung yang Ed dan Lorraine dapat dalam salah satu kes yang diorang solve kan.
 
Yang gua gelak masa tgk movie ni, bukan pasal the movie, but penonton. Time ni lu orang boleh tengok brader2 ala macho yang sibuk nak melawak, usik gf or wife, then time ni lu orang boleh dengar banyak suara2 yang duk berborak. Pada gua satu benda je punca, sebab semua takut nak fokus kat skrin. Kecot la tu... Hahaha...


Anyway, the movie is ok, not 100% horror sampai pejam2 mata actually. Gua sekarang tunggu Insidious : Chapter 2.
 

Monday, 9 September 2013

Gua dan fast-food...

 
Last Saturday, ada majlis pernikahan adinda gua. So kira dalam family, semua dah selamat la. And petang tu, gua dan Cik Nila just nak dinner fast-food jek. So gua pun keluar la ke restoran *** yang berdekatan.
 
Sepanjang setahun lebih duduk kat Taman Maluri ni, memang kalau nak bedal fast-food, *** ni je yang gua and Cik Nila selalu beli. Kalau rajin sikit, ke Tesco Ampang la. Tapi sebab petang tu gua dah balik ke rumah, and malas nak kemana-mana since Cik Nila pulak nak packing barang utk ke Manjung, gua pun keluar la ke *** tu walaupun hujan.
 
Dah sampai, order and bayar, gua balik. Ohya, gua beli ****** Burger masa tu. And dah sampai rumah, tgh siap2 nak dinner, sekali Cik Nila buat muka x puas hati, lalu ditunjukkan burger tu. Kotak cantik dah, daging dah ada, cheese pun ada. Sekali roti base dia ilang. Gua dah tgk camtu, terus mintak Cik Nila bungkus balik and gua keluar ke *** tu semula.
 
Nasib baik cashier yang gua order tadi ada. Slowly je gua cakap kat dia,
 
"Miss, burger takde roti bawah. You try tengok."
 
Dia dengan muka terkejut terus amik burger tu and bukak kotak, ok. Dia letak tepi, capai kotak baru and ada la benda lain nak sebagai gantirugi. Sebelum gua blah, sempat la bagi nasihat sikit...
 
"Please control your quality next time".
 
Gua ingat benda abeh camtu jek. Sekali dah sampai rumah, bukak kotak burger tu, sama kes jugak. Cheese yang dah cair je yg ada kat base. Lagi skali gua bungkus. Patah balik ke *** tu. Kali ni xde senyum dah. And person yg layan gua sebelum ni nampak gua masuk, dia terus panggil manager. Gua bukan nak buat scene, tapi masa tu yg gua hangin, bila nampak budak2 dapur duk melepak. Lepas tu rasanya manager outlet dtg ke gua.
 
"Bang, ni dah kali kedua saya patah balik sini. Apa ada staff nak boikot *** ke?"
 
Yang gua perasan masa tu budak2 dapur duk tgk gua. Bila gua pandang diorang, baru nak buat kerja. And person yang attend gua tu cakap, diorang baru dapat detect. Dengan alasan budak baru belajar. Come on la, takkan tak pernah makan burger? Gua malas nak cerita panjang, gua just mintak burger ganti, and then blah. Sempat la jugak bagi nasihat ke person in charge tu.
 
Gua tau hak gua utk marah. Cuma gua malas nak buat scene, benda boleh disscuss je pun. Yang buat spoil, budak2 yang masak kat belakang tu, kalau takde kerja nak buat sangat, try la jadi tukang check. Bukan salah pun. Ini kalau dah berkotak2 yg x complete, camna tu? Takkan nak harapkan customer tegur baru nak check?
 
*** dah lama dah kat Malaysia ni, kalau ikut kualiti dah dijaga tahap tinggi. Bukan buat sambil lewa jek. Kepada person yang attend gua, thanks sebab profesional. Cuma gua harap lu orang dapat control la benda2 kualiti ni.
 

Tuesday, 3 September 2013

Harga petrol bukan naik, cuma diselaraskan...

 
Assalamualaikum. Dah lama gua tak tulis hal yang dianggap kecik oleh pak-pak Menteri kita ni, kan? Well, macam yang gua jangka, memang harga petrol akan naik tahun ni. Janji di tepati? Hahahaha! Dah kenal sangat perangai kaum-kaum yang konon diberi mandat tu.
 
 
 
 
As of today, harga petrol RON95 dan diesel naik sebanyak 20sen. Tak banyak pun, sikit je. Naik 20 sen utk setiap liter je kot. Gua guna Myvi pun, sebelum 3/9 aritu, full tank baru RM60. Hehehe. Kalau seminggu RM60, sebulan baru berapa? Tak sampai RM500 pun. Sikit je tu. Keje KL, gaji mesti besar, kan? Itu anggapan orang la. Diorang tak tau kat tengah2 KL kos makan macam mana punya mahal...
 
Semalam jugak merupakan hadiah kerajaan Malaysia kepada rakyat yang baru lepas sambut Merdeka ke 56. Dan juga dikira hadiah kepada orang yang tengah kering poket sebab baru lepas raya Aidilfitri. Nampak tak betapa prihatinnya Kerajaan kat rakyat? Memang nasib lu, gua, family dan kawan-kawan la dapat pemimpin macam ni punya prihatin. Dia prihatin ke rakyat negara lain, pasal tu duk compare harga dengan negara lain lagik.
 
Macam biasa, mulut2 sumbang puak penyokong, kerajaan akan guna dialog biasa...
 
"Pelarasan ini tak akan membebankan rakyat..."
 
Pernah dengar dialog ni? Kalau first time dengar, lu orang akan dengar benda ni setiap tahun. Iaitu setiap kali ada kenaikan harga atau idea nak perah duit dari poket rakyat.
 
Gua bercakap kali ni, bukan sebab mengikut apa yg orang lain bisingkan. Sebab gua sendiri dah tersepit. Gaji tak naik, tapi kos sara diri naik. Kerajaan dan puak penyokong cakap apa? Ubah cara hidup. Rakyat disuruh ubah cara hidup, sedangkan pak2 Menteri dan kroni termasuk penyokong yang tak sedar (padahal buat2 tak nampak) duk joli sakan.
 
Gua banyak tulis kat status FB gua semalam, kenaikan petrol akan membuatkan orang lain mengambil kesempatan naikkan harga barang. Tak percaya? Lu orang ingat lagi harga ayam sebelum puasa aritu? Sebelum puasa di naikkan sedikit, dan di lock. Lepas tu bila dekat musim perayaan, dinaikkan lagi sedikit sampai rakyat bising, then turun balik ke harga asal, iaitu harga yang dah dinaikkan sebelum puasa. Ada yang tak sedar? Ye la, yang tak sedar tu poket tebal. Bayar je walaupun berapa harga...
 
 
 
 
Itu baru harga petrol. Kerajaan semalam umumkan harga diesel pun akan dinaikkan sebanyak 20sen. So bila harga diesel naik, confirm harga barang pun naik. Kenapa? Kilang utk proses barang2 asas yang lu orang duk beli tu, majoriti guna diesel. Nak hantar produk pun guna diesel. Tak nampak chaoin reaction dia kat sini? Atau buat2 tak nampak?
 
Lu orang makan ikan laut? Nak ke laut kena naik bot,kan? Bot gerak guna apa? Minyak gamat? Ke minyak lintah? Diesel bro... diesel. Kejap lagi ada yg cakap,
 
"Diesel nelayan ada subsidi"
 
Itu gua tau. Memang ada subsidi. Tapi nelayan pun nak beli barang lain jugak, kan? Telur, tepung. minyak. Itu semua harganya akan naik, and yes, bila kos sara hidup nelayan dah naik, ingat dia tak tersepit? Bila tersepit, agak2 harga dari nelayan ke pemborong naik tak? Lepas tu pemborong tolak ke peruncit, then peruncit ke pengguna. Agak2 berapa pengguna kena hadap kenaikan harga barang lepas ni?
 
 
 
Pada gua, kerajaan nak kurangkan subsidi petrol, tahan lagi la jugak walaupun dalam hati gua maki kerajaan 24 jam. Tapi mintak tengok balik la subsidi diesel. Pendapatan rakyat bukan semuanya sama. 29juta rakyat Malaysia, bukan semua dapat gaji RM5000.00 sebulan. Bukan semua bujang, atau anak seorang dua.
 
Mesti ada yang cakap,
 
"Aritu kata kerajaan itu ini, ni nak mintak tgk balik la apa la..."
 
Well, terus terang Kerajaan Malaysia yang sekarang ni xada undi dari gua. Tapi sebabkan ramai nakkan pembangunan tak sekata, so orang2 keliling gua yang lantik. Bukan gua. Sama macam lu orang la. Tak suka bos tapi kena mintak izin nak cuti sebab orang lain yang lantik bos tu. So tak salah la kan gua tulis ayat atas tu? Hehehe...
 
Lepas ni, kerajaan nak kenakan GST pulak. Selama ni kita duk bayar ST je, belum GST lagik. So, prepare la apa2 yang patut. Cuma jangan prepare nak bunuh diri sebab tersepit, dah la. X elok woo bunuh diri. Haram...
 
Pagi tadi gua dengar news. Pelarasan harga petrol dan diesel ni antaranya untuk bagi BR1M lebih kepada rakyat. Maybe PM Najib tak perasan, BR1M tu mostly org yang middle income tak layak dapat. Pasal tu ramai bising pasal bagi BR1M. Hanya yang layak je yang dapat. Gua ni antara yang tak layak dapat, pasal tu gua pun bising. Nak bagi bantuan? Lebihkan subsidi petrol and diesel sebab dua benda ni ibu kepada harga barang lain. Kalau tak pun, hapuskan subsidi petrol, lebihkan kepada subsidi diesel dan keluarkan harga asas yang penjual kena ikut. Bukan bagi BR1M setahun sekali. Yang buat sakit ialah harga yang rakyat perlu hadap setiap hari.
 
 
Oya, ada jugak yang kenakan dengan harga rokok. Gua tak merokok. Tapi yang gua tau, walaupun harga sekotak rokok cecah RM400 ringgit sekotak sekalipun, harga sebuku roti takkan naik. Sebab takde kena mengena.
 
Gua tau ada yang akan cakap gua "Anjing menyalak ke bukit" or "Keyboard Warrior", pedulikkan. Gua luahkan apa yang gua tak puas hati. Rugi? Tengok kat diri sendiri sama ada benda yang gua risaukan kena kat diri sendiri atau tak.
 
 

Wednesday, 21 August 2013

Selamat Hari Raya Aidilfitri!

 
Assalamualaikum. Gua nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri dan gua susun 10 jari debab gua, mohon maaf dan ampun kalau selama lu orang baca blog gua ni, ada terguris hati dan perasaan lu orang semua. Itu pun kalau ada yg sudi baca la... hehehe...
 
Ok, this year, merupakan tahun ke-2 gua beraya sebagai seorang suami mithali. Hehehe. And this year, focus kepada sebelah Cik Nila pulak. Ye la, last year dah belah gua. Cuma pagi raya tu gua dan Cik Nila sempat la balik sekejap ke rumah parents gua. Beraya sekejap. Actually gua sayu je tgk parents gua. Dulu sebelum semua kawin, riuh pagi2 walaupun abang2 gua tak kecoh mana. But sekarang, macam this year, parents gua, abang long & family dan juga adik gua je yang ada.
 
Abang gua yang ketiga, beraya di perantauan. Tapi InsyaAllah next year rumah parents gua riuh balik. Sebab hujung tahun ni diorang balik Malaysia for good. And abang ngah gua pulak beraya di Kulim. So perhaps, next year gua dapat beraya bersama abang-abang gua pulak pada 1 Syawal.
 
And guess what? Adik gua pun tahun ni last raya bujang. September ni InsyaAllah jadi isteri orang dah. Hehehe... Cepat sangat masa berlalu rasanya. Gua tau parents gua sebak. Sebab lepas gua kawin, tinggal parents gua dua orang je kat rumah. Weekend riuh la jugak. Adik gua pulak tinggal rumah sewa.
 
Anyway, semoga lu orang happy2 bersama keluarga masing2. Time raya la nak kenal sepupu sepapat, ahli keluarga jauh2. Jangan sebab rasa bosan, ego taknak ikut parents beraya, lu orang sanggup lepak shopping complex. Hehehe... Gua tau ada yang buat. Cuma nasihat gua, rapatkan la hubungan kekeluargaan lu orang. Tak kisah la parents lu orang ajak pergi rumah sepupu ke, dua pupu ke, moyang, monyet. Janji lu orang kenal family lu orang. Time ni je diorang semua berkumpul, dan time ni je lu orang boleh kenal family members yang lu orang tak pernah jumpa.
 
Kot2 ada yang berkenan... Hahahaha!

Gua dan Movie : R.I.P.D

 
Assalamualaikum dan Selamat Hari Raya Aidilfitri. Maaf sangat-sangat blog ni dah lama tak update. Haduyainyelapun... Anyway, raya ketiga gua dah layan movie dengan Cik Nila dan juga sepupu-sparepart gua plus adik gua yang tengah menghitung balance hari2 bujang dia. Hahahaha.

Ok, back to the movie. R.I.P.D tu apa? R.I.P pernah dengarkan? Well, movie ni mengisahkan tentang seorang polis, Nick (Ryan Reynolds) dibunuh oleh sahabatnya sendiri, Hayes (Kevin Bacon) semasa menjalankan serbuan. Kenapa bunuh? Nick dan Hayes terjumpa sejumlah emas semasa menjalankan serbuan sebelum Nick dibunuh.



Selepas mati, Nick telah diambil dan dimasukkan ke Rest In Peace Department, iaitu satu department yang bertanggungjawab menangkap dan menghapuskan roh2 yang melarikan diri dari diangkat ke alam lain. Nick di'partner'kan pula dengan Roy (Jeff Bridges) oleh Proctor (Mary-Louise Parker).

Nasib menyebelahi Nick apabila kes pertama bersama Roy membuka kes yang besar. Dan kes tersebut ialah membawa roh kembali ke bumi dan bumi akan musnah jika diteruskan. Kes tersebut menjadi lebih runsing apabila ianya melibatkan Hayes, pembunuh Nick sendiri. Ohya, mesti ada yg pikir, "Mamat ni dah mati, xkan orang tak cam dia?".... Well, utk masuk ke dunia nyata, Nick dan Roy menggunakan Avatar mereka Nick (James Hong) dan Roy (Marisa Miller).

Macam dapat bacakan keseluruhan movie dia thru short sinopsis ni? Well, for me, movie ni tak la berat mana. Lagipun komedi. But bukan komedi yang gelak dari mula sampai habis. Kalau kata lu orang bosan, and nak light entertainment, movie ni sesuai la. Untuk orang yang takde kelulusan dalam bidang perfileman, jalan cerita ni terlalu lurus sampai lu orang boleh agak la apa akan terjadi. And yes, this movie is a very, very very light movie. Tak perlu nak berkerut kepala la atau tanya orang sebelah apa yg jadi.

Again, kalau setakat nak relax, this movie agak sesuai. Because it's a comedy. Jom layan gambar sket...

Ini rupa diorang sebenar... 

Dan ini rupa avatar  diorang kat dunia nyata...


P/s : rasa nak back hand je orang tua tu. Hahahaa...

Monday, 22 July 2013

Nasi lemak paling mahal...

 
Topik tahpape...
Nasik lemak paling mahal di mana?
Try tgk picture ni...



Bersyukur la dengan nasi lemak Malaysia...
Masih murah berbanding negara lain di dunia...
 
Hahahaha!
 
 

Friday, 19 July 2013

Gua dan Movie : The Heat

Yaaa... kali ketiga gua post pasal movie. Sebab ini je yang gua rasa nak share. Hehehehe. Gua layan movie The Heat.


Movie ni mengisahkan Sarah Ashburn (Sandra Bullock) yang berusaha untuk mendapat kenaikan pangkat dalam tugas sebagai FBI, tapi peluangnya redup sebab ramai staff FBI tak suka dengan attitude dia. Untuk mendapatkan kenaikan, beliau dihantar ke Boston untuk menjejaki Mr. Lassen, one of the notorious drug lord di Boston.
 
Kehadiran Sarah di Boston dan menyoal siasat salah seorang pengedar Mr. Lassen, iaitu Rojas (Spoken Reasons) yang ditahan oleh Shannon Mullins (Melissa McCarthy) yang terkenal dengan cara tak ikut undang2 beliau. Dalam kes ni, adik kepada Shannon iaitu Jason Mullins (Micheal Rapaport) terlibat dengan kegiatan pengedaran Mr. Lassens. Bila adik dah join geng edar dadah, so pempaham la macam mana situasi dia. Hehehe...
 
As for me, movie ni takat boleh tengok sekali je la kot. Nak kata humor sangat tu takde la jugak. But still, boleh tengok masa tengah tensen. Hehehehe...




 
p/s : Sandra Bullock dah tua.
 


Gua dan Movie : Despicable Me 2.

Ok. Gru and the Minnions kembali! O yeah, gua layan movie Despicable Me 2. Frankly speaking, ini antara movie yang gua tunggu, but the eager utk tgk movie ni lain. Bukan macam nak tengok movie LOTR. Hehehe. Yeah, I know, it's a different genre.


Back to the movie. DM2 mengisahkan Gru (Steve Carell) yang dah berhenti jadi orang jahat, iaitu selepas beliau berjaya diubah oleh 3 orang anak angkat iaitu Margo (Miranda Cosgrove), Edith (Dana Gaier) dan Agnes (Elsie Fisher) dalam Despicable Me.

Selepas meninggalkan aktiviti jahat, Gru kali ini dilantik oleh Anti Villain League untuk membantu menangkap penjahat El Macho (Benjamin Bratt) yang mencuri senjata-senjata besar. Dalam masa yang sama, Gru jatuh cinta kepada ejen Lucy (Kristen Wiig).

Oya, El Macho menggunakan khidmat Dr. Nefario (Russell Brand) untuk mengubah Minnions menjadi Evil Minnions.

As for me, personally DM2 ni tak sehebat DM yang mula2. Dan pada gua, Minnions jadi penyelamat untuk movie ni. Itu pendapat gua la. Tapi when it comes to movie, masing2 ada minat sendiri.








p/s : pee do pee do pee do pe doo....

Wednesday, 17 July 2013

Gua dan Movie : Fast & Furious 6

Ok. Dah lama tak menulis ni, gua agak takde idea. Hehehe. For movie kali ni, gua nak cerita pasal Fast & Furious 6. And yes, gua tgk pun masa tu show dah nak hujung2 dah kat panggung. Sebab timing tak berapa cantik.


Orait, berbalik kepada movie ni. Gua suka kereta, and gua suka action movie. Bila combination dua benda tu, memang gua harapkan something yang betul2 buat gua tak tido dalam panggung. And frankly, movie ni tak menghampakan gua. Tak menghampakan, tapi bukan maksudnya awesome tahap petala dewa ke 30.
 
FF ke enam kali ni menceritakan pasal Hobbs (The Rock) meminta bantuan dari Dom (Vin Diesel) dan kumpulannya untuk menumpaskan sekumpulan pengganas yang diketuai oleh Owen Shaw (Luke Evans) yang juga dianggotai oleh Letty (Michelle Rodriguez) yang dah hilang ingatan.
 
Well, jalan cerita FF6 kali ni agak menarik. Boleh dikatakan sejak The Fast & The Furious (2001), jalan cerita franchais ini semakin berkembang dan serius. Personally for me, 2 Fast 2 Furious adalah movie yang flop dalam enam movie yang ada. And also, start dari FF4, perkataan Fast tu macam dah tak berapa wujud dalam movie, sebab Furious tu dah take over. Hehehe...
 
Personally to me, FF6 memang masih tidak mengecewakan, dan hari ni baru gua tau, actually ada dua short film yang merupakan sambungan @ explanation macam mana Brian (Paul Walker) melarikan diri dan sampai ke Miami utk 2 Fast 2 Furious dan juga bagaimana Dom bertemu Han (Sung Kang) dan Letty mencari Dom. Kedua-dua short film, tajuk Turbo-Charged Prelude dan Los Bandoleros merupakan scene2 pendek yang akan explain apa yang berlaku sebenarnya.
 
Lupa, sebelum tu, kalau lu orang ingat scene Han mati dalam Fast & Furious : Tokyo Drift, kereta Mercedes yang langgar kereta Han ialah Ian Shaw (Jason Statham) yang akan membalas dendam selepas kematian adiknya, Owen Shaw. So Fast & Furious 7 in the making and akan keluar 2014 nanti kalau tak silap gua.
 
Actually film FF ni action-packed love story. And yes, seganas-ganas Dom, dalam hati ada Taman Astakona. Tak lupa jugak scene kekasih Han, iaitu Gisele (Gal Gadot) mati. Han frust, membawa diri ke Tokyo sebagaimana yang dia dan Gisele janji untuk settle down.
 
Papehal, siri Fast & Furious ni kalau ada box set, memang gua beli and simpan. Hehehe. Okeh. Layan gambar jap...
 




 

Tuesday, 9 July 2013

Proses pembuangan sawang di blog gua...


Assalamualaikum semua! Gua rasa dah lama sangat tak update blog ni. And yes, kali ni gua cuba gagahkan diri untuk ubah something so that blog gua boleh diteruskan. Hehehehe...
 
Kenapa dah lama x blogging? Well, first, gua kena penyakit M.... Penyakit Malas la tu. Huhuhu... Malas tu maybe sebab demotivate, or maybe sebab penyakit malas yang selama ni terpendam dah mula keluar balik. (Macam la selama ni rajin)
 
Okies. Lagipun life takde ubah sangat pun. Cuma opis gua je berubah-ubah. Kejap kalut, kejap tak. Tapi as usual, benda tu pun kejap jek.
 
Actually selama ni memang gua try nak rajinkan diri menulis. Tapi takpe, InsyaAllah kali ni gua akan teruskan menulis...
 
Kepada yang rajin singgah tu, mahap la yek... Hehehehe...


Wednesday, 15 May 2013

Gua dan kaki injured...

 
Siapa dalam dunia ni tak pernah injured? Soalan yang 99% orang akan jawab pernah. So terbukti, manusia semua sama. Hahahaha... (gila tak seronok).
 
Kali ni gua nak bercerita pasal kaki. Yes. Kaki. Ni adalah gambar kaki gua minggu lepas. Kena pakai guard dekat 2 minggu.
 
 
Apa ke hal kena ngan kaki gua ni? Jawapan menipu, sepak orang. Jawapan sebenar, terseliuh masa main badminton. Sebagai anak kelahiran tahun 80's, bila cerita kat parents gua, jawapan yang diorang bagi as usual la....
 
"Tu la. Dah gemuk pun nak main badminton lagi?"
 
Jawapan standard parents gua. Hahahaha... Ok, back to the topic. Actually gua baru je nak start 1st game, sekali salah step, pergelangan kaki gua tegak 90 darjah dan ada bunyi *pop*. Terus gua terduduk atas court, tersengih je la. Bukak kasut, stokin, terus ngensot ke luar court. Masa tu memang sakit. Dah tu gua terpikir, camna gua nak balik? Kereta lak manual. Kaki kiri lak tu yang letop.
 
Nasib baik lepas kena tu gua terus duduk, gantung kaki, sapu krim panas. So that malam tu kaki gua kurang sakit. Esok pagi tu, pagi mengundi pulak, langsung xleh jejak kaki gua. Tapi dah nama pun degil, bedal je jalan. Pakai guard, gi undi.
 
Itu yang jadi last 2 week. Kalau ikut, gua pernah kena sampai pucat2 muka nak pengsan tahan sakit. Masa tu sekolah menengah. Tengah duk lari2 ka koridor, dah nampak dah kaki ni bakal landing lain macam. Sekali kena, ligamen kaki gua koyak. Itu first time kena, memang sakit macam nak pitam kejap. Al maklum, x pernah kena. Hahahaha...
 
Dan akibat dari benda tu, 2 bulan gua gi sekolah dengan kaki berbalut. Dah la naik bas, nak kena rebut dengan org ramai. Pulak tu jenis x bagi peluang kat budak sekolah menengah. Hehehe... Dan sebab ligamen koyak jugak la gua tak dapat join pertandingan silat antara sekolah.
 
Itu kaki belah kiri. Dan lepas elok kaki tu, dekat2 nak SPM, kaki belah kanan gua pulak kena. Gara2 cover macho turun dari bas. Lepas tu bas lantai bolos, support ngan pelapik jek. Sama jugak la akibat dia. 2 bulan lagi kaki berbalut...
 
Then sekarang ni kaki gua dah kira ok sket la. Seminggu solat xleh duduk antara dua sujud. Guna kerusi kejap. Then duduk cara x selesa. La ni dah ok sket lepas kena seksa dengan tukang urut. Huhuhuhu... Still stiff lagi, tapi ok la. Sabtu ni badminton lagik. Hahahahaha!
 
 

Friday, 10 May 2013

Gua dan Movie : Ironman 3

 
Iron Man. Gua tak suka kartun dia. Senang cerita gua tak follow pun kartun or komik dia. Tapi bila keluar movie Iron Man dulu, gua memang salute kat director and team. Memang menjadi. So, last week gua bertemankan Cik Nila, melayan Iron Man 3 kat KLCC. After office la, bila lagik...

Eh, salah gambar...



Sequel kali ni mengisahkan tentang keadaan dan musuh baru Tony Stark @ Iron Man selepas peristiwa Loki nak jajah Bumi dalam The Avengers. Dan mula dari situ, masa Iron Man hantar peluru berpandu ke angkasa lepas, dia merasakan susah untuk melindungi Miss Pepper Potts. Dan selepas peristiwa tu jugak, Tony Stark dah buat bermacam2 Iron Man upgrade sehingga Mark 42, hanya untuk melindungi Pepper.
 
Dan pada masa itu juga, muncul musuh baru, The Mandarin. Tapi The Mandarin ni real ke? Rasa lu orang better gi tengok sendiri. Gua suka buat spoiler, tapi dulu la. Sekarang tidak lagi sebab gua ngan Cik Nila pun dah jarang tgk wayang. Hehehehe...
 
Neway pada gua, ni movie sequel yang terbaik gua pernah tgk. Sebab sebelum ni, kebanyakan movie sequel tak berapa mengancam. Tapi for CGI, gua prefer Iron Man. Sebab as usual, masa tu Iron Man macam org biasa je. And CGI dia memang mengancam.
 
Maybe ini merupakan filem Iron Man terakhir, tapi kena ingat, banyak movie Tony Stark akan ada. Contoh, masa movie The Incredible Hulk dulu, scene last movie tu, Tony Stark berjanji untuk membantu pihak tentera menangkap Hulk.
 
Oya, last scene dalam movie Iron Man 3 ni ialah scene Tony Stark jumpa dengan Dr. Bruce Banner. Nak tau masa bila? Jadi penunggu la lu orang dalam panggung. Hahahaha...
 
Anyway, gua enjoy dengan movie ni, and rasanya kalau lu orang peminat Iron Man, or peminat Robert Downey Jr, kemungkinan besar lu orang takkan keciwa...




 
Sekarang tengah menunggu Fast & Furious 6 pulak...
 

Tuesday, 7 May 2013

Terima kasih Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat!

 
Ini gua amik dari page http://malaysianreview.com/2013/05/06/nik-aziz-bersara-menteri-besar-kelantan-politik/ . Sebab malas nak tulis sendiri...

Bersaranya Tok Guru Nik Aziz amat menyentap hati-hati manusia yang mempunyai iman. Hujan sejak pagi renyai umpama menangis. Terima kasih Tok Guru Nik Abdul Aziz. Perjuangan mu menjadi benchmark bidang Ilmu dan ketamadunan Islam.

1. Fakta, TGNA adalah insan pertama sebagai pemimpin yang mengadakan urustadbir kewangan Islamik.

2. Fakta, pemimpin pertama bebas segala aktiviti salah laku dan urustadbir paling walaupun dana disekat.

3. Fakta, pemimpin yang pertama tidak duduk di rumah Menteri Besar sebaliknya tinggal di rumah sendiri yang tiangnya bersambung dengan Masjid Nikmatilah Pulau Melaka.

4. Sanggup tidak ambil elauan gaji utk bayar hutang rakyat Kelantan yang dibuat oleh pemimpin parti Timbang Kilo.

5. Dialah Ulamak, pemimpin, murrabi, guru, pentadbir, pemikir mantik paling halus dalam dunia, sahabat dan pendoa di tengah malam di kala bumi Malaysia panas dengan maksiat dan rejaman fitnah media. Halalkan ilmu yang pernah saya dengar, terima samada sengaja atau tidak sengaja.

4. Sifat daya juang anak Kelantan terdidik dengan ilmu dan tawaduknya.

5. Sepanjang memimpin Kelantan kami tidak pernah kebulur tapi ilmu dan semangat beliau menyebabkan anak cukup unik dan pandai berniaga.

6. Sistem pentadbiran kerajaan Kelantan patut dicontohi.

7. Sistem wang sunnah pertama di dunia dengan Kelantan Trade Gold dengan wujudnya dinar dan dirham.

8. Wibawa yang sentiasa mendapat rating tinggi dalam urus kewangan. Boleh rujuk Audit Negara(tidak pernah disiarkan).

9. Satu-satunyq pemimpin paling banyak keluarkan buku dan mutiara kata antara yang terbaik dalam dunia. Seni mantik, timbang tara lengkap semua ijtihad kesufian Islam dengan kiasan penuh moral yang bertauhid Allah Taala.

Kami merindui perjuangan Ulamak ini yang disayangi dan disegani semua pihak. Bintang ini tiada tolok gantinya. Semoga Allah swt merahmati beliau dan sentiasa dalam rahmat kasih sayangNya. Dialah Tok Guru kami.

23 tahun ialah tempoh Rasulullah SAW berdakwah…10 tahun di Mekah, 13 tahun di Madinah..akhirnya Baginda diwafatkan oleh Allah SWT meninggalkan asas yang cuku teguh utk diwarisi oleh generasi sahabat….

23 tahun bukan satu tempoh yang sekejap, tetapi tidaklah terlalu lama, cukup untuk membina asas, maka tugas pelapis berikutnya untuk meneruskan perjuangan.. Semoga Allah merahmati setiap pejuang-pejuang yang telah mengerah keringat dan tenaga ke arah memastikan Islam syumul di bumi Malaysia…..
 
 
 
Yes, gua membesar dalam zaman Tuan Guru Nik Aziz menjadi pemimpin Kelantan. Dari kecik gua ulang alik Kelantan, dan gua nampak perbezaan yang ada di Kelantan, tetapi tiada di tempat lain dalam Malaysia. Terima kasih Tuan Guru Nik Aziz...
 















 

 
p/s : terima kasih TGNA, ikon kepada Muslim dan Non-Muslim, tidak mengira bangsa...