Friday, 28 December 2012

Gua dan Movie : Here Comes The Boom

 
Semalam, gua dengan Cik Nila layan movie comedy pulak. Isnin lepas dah layan The Hobbits, so semalam, gua pilih movie Here Comes The Boom.
 
 
Selalunya sebelum beli tiket, Cik Nila akan cakap, "kalau cerita x best, saya merajuk"... Tapi semalam, rasa dia paling kuat gelak kot. Hehehehe.
 

Gua dan Lagu : Journey - Faithfully



Highway run
Into the midnight sun
Wheels go round and round
You're on my mind

Restless hearts
Sleep alone tonight
Sending all my love along the wire
They say that the road
Ain't no place to start a family
Right down the line it's been you and me
And loving a music man
Ain't always what it's supposed to be
Oh Girl
You stand by me
I'm forever yours
Faithfully

Thursday, 27 December 2012

Wednesday, 26 December 2012

Gua dan Movie : The Hobbit.


Ok. Last Monday malam, gua dengan Cik Nila layan cerita The Hobbit. Sebelum tu Cik Nila kata, ada orang cakap kalau tak tengok Lord Of The Rings, x akan paham sangat cerita The Hobbit ni. Well, gua rajin layan LOTR, cuma Cik Nila je tak tengok sangat. Tapi end of the movie, dia ok jek. Siap bagitau kalau The Hobbit 2 kluar, apa plot yang mungkin ada. hehehe...
 
 
 

Anniversary kami....


17 Disember 2012, genap setahun dah pernikahan gua dengan Cik Nila. Well, mulanya gua ingat nak hantar bunga dengan ceklat tu tarikh nikah gua, tapi sebab terlambat order, last2 19/12 baru sampai.




Yang bestnya, Cik Nila tak percaya gua hantar bunga and ceklat. Kena plak receptionist gi sambung call ke officemate dia paling kecoh, lagi la dia x percaya. Hahahaha...
 

GPS = Guna Pun Sesat...


Saja je gua nak up topic ni. Zaman sekarang ni mana ada orang nak belek2 peta yang beli kat Petronas lagi dah. Sekarang ni dah zaman canggih, handphone pun boleh jadi peta. Gua bukan anti device, cuma gua anti orang yang x berapa reti nak guna.
 
GPS. Kejadahnye GPS tu? Well, paling senang, GPS tu penunjuk perjalanan dari A ke B. Siap dengan suara lagik. Benda ni asalnya nak memudahkan. Macam masa gua di Jepun. Pakcik gua drive, ikut je GPS tu merepek mana, janji sampai. Itu gua nak tunjuk contoh la dia punya kegunaan. Masa gua ke Jepun, tahun 2006. Alat GPS kat Malaysia masa tu xde la top mana. Cuma benda ni kalau reti nak guna, memang banyak membantu.
 
Tapi yang buat gua nak up post ni, ialah pengguna alat ni. Actually bukan kat Malaysia jek, kat luar negara pun sama. Ada je golongan yang xreti tapi xnak belajar. Hehehehe... sebab itu jadi kes kereta ke laut, gaung, hatta longkang sekali pun.
 

Friday, 21 December 2012

What's next for Harimau Malaya?

 
Well, Singapore dah rampas kejuaraan Piala Suzuki AFF 2012. Sedih? Yeah, gua sedih. Mula dari first game masa kalah dengan Singapore dalam game pembukaan gua dah boleh agak akan kalah. Menang dengan Laos and Indonesia? Bila dah menang dengan Laos tu, memang gua yakin boleh menang dengan Indonesia, tapi dalam masa yang sama, bila gua tgk game Thailand, benda pertama yang terdetik dalam kepala gua ialah perkataan "PARAH".



Kenapa? Pada gua, Thailand main dengan tersusun. Gua tau gua bukan player bola, gua bukan terlibat secara langsung dalam permainan bola sepak. Heck, even futsal pun gua out. Hehehe.. tapi as penyokong, gua berhak suarakan apa yang gua x puas hati.
 
Apa yang gua x puas hati? Nak kata pasal padang? Dari zaman dulu lagi kita dah well known keadaan padang kat Malaysia ni. Sekali sepak, bersepah terbang segala tanah and rumput. Pasal management? Well, gua xtau langsung dan x amik tau. Yang gua tau, FAM kena up kan ranking bola sepak negara. Tak payah nak bangga kalau ranking naik 5 tangga, dari 16* ke 15*. Come on, supporters perabih duit menyokong team Harimau Malaya ni, lu orang di FAM boleh kata ranking x penting? As a supporters, kami nak tengok Harimau Malaya bukan setakat juara di Asia Tenggara, tapi back to yang digeruni di Asia. Ini kalau ranking duk compare dengan Asia Tenggara pun nazak, macam mana dengan Asia? Macam mana dengan dunia?

Tuesday, 18 December 2012

Gua dan Movie : Wreck It Ralph.


Review movie back to back? Well, movie ni gua dengan Cik Nila dah tengok lama, cuma xde masa nak update post. Kali ni movie Wreck It Ralph.
 
 
 
Movie ni pasal apa? Movie ni pasal satu watak jahat, Ralph, yang dah bosan jadi orang jahat. Oleh sebab itu, dia keluar dari game dia dan terus ke game lain untuk mendapatkan satu Medal. Ralph mendapat peluang mendapatkan medal tersebut didalam game Hero's Duty. Semasa Ralph cuba mendapatkan medal itu, secara tak sengaja dia membebaskan watak jahat dalam game tersebut.
 

Gua dan Movie : Pitch Perfect


Post kali ni gua nak review movie yang dah agak lapuk dah dalam kepala gua. Cik Nila dan gua ada minat yang sama. Salah satunya ialah music. Apa kena mengena music dengan posting review movie kali ni? Well, kitorang layan movie ni...




Pitch Perfect mengisahkan pasal seorang student bernama Beca, yang amat meminati music. Sebagai seorang junior di dalam sebuah kolej, Beca perlu menyertai salah satu kumpulan aktiviti. Dalam masa yang sama, kumpulan The Bellas sedang mencari sesiapa yang berbakat dalam nyanyian untuk join diorang. Kenapa? Untuk melayakkan diri masuk ke final pertandingan Acapella. Macam pernah tgk jalan cerita dia kan? Well, kalau lu orang dah pernah tengok cerita Drum Line, You Got Served, memang akan tau jalan cerita dia lebih kurang.
 

Thursday, 13 December 2012

Gua bersamamu, Palestin!


Semalam company gua ada buat program pasal Gaza. And yang dijemput adalah Aqsa Syarif, sebuah perbadanan NGO. Mostly yang ditunjukkan adalah bagaimana keadaan sebenar di sana, dan bagaimana sumbangan kita membantu negara Palestin.

thanks to the owner of this image. it's kind a cool...
 
 
Apa yang gua boleh kongsi dengan penerangan semalam? Well, at first, wakil Aqsa Syarif, Tuan Haji Norazmi Talib, Ketua Misi ke Palestin, menunjukkan slaid gambar keadaan sebenar di Palestin. Gua hanya mampu melihat saja sebab kemusnahan di sana terlalu dasyat, but yet, Palestinian still boleh tersenyum dan menerima kunjungan orang luar. Dari apa yang di ceritakan, Palestinian adalah bangsa yang pemurah, lebih2 lagi kepada tetamu yang hadir.
 
Kenapa Hamas dan Fatah menguasai dua daerah yang berbeza dan kenapa hanya Hamas dibuli? Well, ikutkan cerita Tn Haji semalam, untuk mendapatkan mandat rakyat Palestin, Israel telah mengadakan pilihanraya yang dikatakan pilihanraya paling bersih. Dan apa yang mengejutkan, Hamas yang ketika itu hanya sebuah badan NGO, telah menang 2/3 kerusi yang dipertandingkan. Benda ni menyebabkan Israel tidak berpuas hati termasuk pengikut setianya US dan British.
 

Monday, 3 December 2012

Gua dan Movie : Twilight Breaking Dawn Part 2...


Last two week, gua and Cik Nila layan movie kegemaran beliau. Sampai sanggup dia xnak beli air minum, takut gua kacau kusyuk dia layan cerita tu...



Gua bukan peminat Twilight, and gua x follow story dia. But sebab kat Astro ada Breaking Dawn Part 1, so xde la lost sangat. Cerita kali ni mengisahkan tentang Bella dah hidup balik dengan new life dan new power, termasuk kelahiran anak dia bernama Renesmee. Everything bertukar bila Renesmee dianggap ancaman kepada puak drakula Volturi. Dalam usaha nak menyelamatkan Renesmee, Bella dan Edward pun cari sesiapa yang sanggup jadi saksi bahawa anak mereka dilahirkan, bukan mendapat kuasa selepas digigit...