Friday, 28 September 2012

Nama Nabi dan Rasul dalam English.

Gua dan Cik Nila dah join jadi part time ejen Great Eastern Takaful dalam 4 bulan. And now, Great Eastern Takaful ada satu produk khas untuk Muslimin dan Muslimat yang berniat nak pergi mengerjakan haji seawal yang boleh. For more details, boleh la contact gua or Cik Nila.
 
Supervisor gua seorang Chinese. Sama ada beragama Buddha or Kristian, gua x sure and x pernah tanya. And last Wednesday, kami ada discussion on the new special produk for Muslim. Supervisor gua tu selalu speaks in English jek. And dia ada selit sedikit tentang Islam, dengan nasihat orang2 Muslim yang ada la. Bukan just ikut idea dia sahaja. The point is, dia menyebut "Prophet Abraham" instead of "Nabi Ibrahim".
 
Lucky for me, gua dah pernah dengar nama2 25 Nabi dan Rasul disebut dalam English, and gua rasa ramai yang x pernah tau benda ni. Fyi, Islam is universal, bukan hanya untuk Arab, Melayu or Mamak sahaja. Get it right. So kali ni, gua akan list down nama2 Nabi dan Rasul dalam English. In fact, gua pun tau beberapa sahaja. Bukan semua. Kira benda ni ilmu utk dikongsi bersama laaa...
 

Wednesday, 26 September 2012

Gua dan lagu : Aerosmith - Don't Wanna Miss A Thing


 

Gua dan sukan...

Kebenda la tajuk yang gua bagi nih. Hehehehe... Neway, bukan nak cerita apa , cuma nak cerita pasal kenangan zaman bujang dulu. Macam mana gua boleh terjebak dengan sports ni?
 
Well, for your guys info, i'm not a sportsman actually. Gua lebih kepada pasif jek. Layan kereta 24/7. Hatta bila dapat lesen dulu, every Saturday gua akan layan corner jalan Bukit Ampang. Oya, masa tu petrol baru RM1.20 seliter. Isi RM10, layan lap record from Langat to Ampang and back dalam masa 10 minit.
 
Siapa kata politik x jejas student? hehehe... sebab harga minyak naik mendadak, so gua stop layan corner2 maut Bukit Ampang, and tahun 2007 merupakan permulaan gua main futsal. And yes, start dari tahun tu, setiap Sabtu malam, game akan start dari kul 9.00 p.m to 11.00 p.m. Lepas tu lepak pekena Indo Mee double telur mata geli2.. hahaha...
 
Zaman tu gua macam hantu sport. Bukan apa, masa tu gua baru start kerja dengan IWK. Gaji ciput, so nak enjoy gila2 tu xde la. Cuma bersukan je boleh buat gua release stress dan happy. Kena pulak geng2 gua jenis sekepala. And yes, ni semua geng zaman sekolah. Antara friendship gua yang paling lama tahan. Hehehe...

Tuesday, 25 September 2012

6 Bulan Selepas Pemergian Nenda...

 

Okies. Memandangkan Hari Malaysia pada 16/9 jatuh pada hari Ahad, gua telah pulang ke Kota Bharu. Tujuan gua balik ke Kelantan sebab Cik Nila dah seminggu kat sana, and masa dia pergi, dia konvoi, tapi masa nak head balik ke KL, dia kena drive sorang2 kalau gua x gi sana.
 
Oleh sebab itu, gua amik keputusan untuk balik Kelantan dengan menaiki bas ekspress. Gua amik Sani Ekspress, duk bahagian atas. Ok la bas dia. Comfort. Gua pun dah lama x naik bas. Last naik ialah bas ekspress Naela @ Naila. Sebelum bas tu eksiden yang ramai orang terkorban. Itu pun gua naik bas ekspress zaman abang nombor dua gua study kat UiTM Dungun tu... lama gila.
 
So gua balik Kelantan on Saturday, dan sampai ke KB dalam jam 6.00 petang. And petang tu Cik Nila amik gua di Bandar KB. Gua nama je balik Kelantan tiap tahun, tapi kalau orang tanya pasal KB, gua out. Duk lepak rumah nenek, then lepak pantai. Rutin tiap kali balik. hehehe...
 

Friday, 14 September 2012

From Sudan...

Abang gua yang nombor tiga sekarang dah masuk 4 bulan menetap di negara orang, di Khortoum, Sudan. Satu family move to Sudan, and now, rumah parents gua di Balakong pun sunyi je. Kalau dulu, ayahanda and bonda gua jaga budak2 3 orang ni, and sekarang mereka tinggal berdua jek.
 
Hari ni akak ipar gua dengan puteri kecik dia akan pulang ke Malaysia, walaupun sekejap, at least dapat la ayahanda dan bonda gua lepas rindu kat cucu diorang. Even gua pun rindu kat budak2 tu...
 
Hujung tahun ni kalau ada kelapangan, InsyaAllah abang gua and his family akan pulang ke Malaysia sekejap. Perhaps gua dapat buat something untuk gather semua adik beradik gua kat rumah parents gua...

 
Suddenly gua rindu kat budak ni...

Thursday, 13 September 2012

Friday, 7 September 2012

Duit tambahan...

Assalamualaikum. Sorry sebab gua dah lama x posting apa-apa kat blog sunyi nih... in fact, gambar raya pun xde sangat yang update. Gua dan Cik Nila mostly busy dengan kerja part time kitorang.
 
Gua dengan Cik Nila sekarang ni dah jadi part time ejen Takaful Insuran. So, memang setiap minggu kami akan ada meeting pada hari Rabu, and hari lain pula sibuk dengan kerja dan life kat rumah.
 
Why ejen Takaful? Suatu masa dahulu, gua pun sama macam orang lain. Mengelak je bila jumpa orang insuran, dan ada je alasan bila ada orang dari insuran call. But seriously, pada masa sekarang ni, dengan lifestyle yang serba busy, maybe ramai yang x sedar, bahawa kita perlukan cash dalam tangan in case anything happen on the dot.
 
Semua bermula dengan Cik Nila. Gua mula-mula cuma bagi sokongan jek. Tapi bila dah ikut ke meeting, gua rasa tanggungjawab pulak nak tolong ahli keluarga dan kawan-kawan gua. Memang bila gua ikut meeting ni setiap minggu, akan ada pengalaman lain.