Tuesday, 13 December 2011

Gua dan Sejarah : Hiroshima & Nagasaki I


Gua tengah googling around, looking for gambar2 yang pada gua gambar bersejarah, and gua teringat peristiwa kali pertama bom atom digunakan. And yang ini antara gambar-gambar bombing Hiroshima & Nagasaki...

after the bombing...


gambar sebenar (in color) masa Fat Man digugurkan di Nagasaki...


jam ini berhenti semasa peristiwa itu. 8.15 a.m, August 1945.


kemusnahan yang diakibatkan oleh atomic bombing...


dark history...


after the bombing, in color...


bangunan industri yang sekarang menjadi Hiroshima Memorial...


memorial bomb atom Japan, August 1945...Pada masa bom atom ini digugurkan, penduduk Hiroshima & Nagasaki majoritinya baru sahaja memulakan rutin harian mereka. Fyi, Japan di bom 2 kali menggunakan bom atom, iaitu Hiroshima pada 6 August 1945, dan Nagasaki pada 9 August 1945.

Pada kejadian tahun itu, Bom Atom Little Boy di Hiroshima mengorbankan kira-kira 90,000 hingga 166,000 penduduk manakala Fat Man pula mengorbankan 60,000 hingga 80,000 penduduk Nagasaki.

6 hari selepas pengeboman Hiroshima & Nagasaki, Jepun menyerah kalah kepada Allied Powers, iaitu U.S dan British, masa yang sama juga menamatkan Perang Dunia Kedua dirantau Asia Pasifik.

Selepas peristiwa itu, Japan menandatangani perjanjian yang tidak membenarkan Japan menggunakan atau membangunkan senjata nuklear.

p/s : America melarang negara lain memiliki senjata nuklear, tetapi America sendiri membangunkan senjata tersebut. Even Israel pun antara negara yang paling banyak membangunkan senjata nuklear.

No comments: