Tuesday, 20 September 2011

Perihal Jamban...

okies. kali ni gua nak luah pasal perangai orang Malaysia (sebab gua duk kat Malaysia) pasal perangai kat toilet. bukan sebab gua dah xde idea nak cerita, tapi benda ni gua rasa lu orang pun kena, paling takpun, mesti ada yang tergolong dalam spesis yang sama.




sebelum tu, meh gua nak ajar sikit. yang kat bawah ni, adalah jamban cangkung. cara guna? bukak apa yang patut dan 'aim' ke lobang bawah tanah tu dengan cara mencangkung...






dan yang kat bawah ni pulak, jamban duduk.cara nak guna? sama macam jamban cangkung, cuma kali ni lu orang kena duduk je, xperlu cangkung.





ok, apa yang gua nak luah? yang paling penting ialah, jamban duduk tu cara guna dia bukan dengan mencangkung kat atas tempat duduk tu! setiap kali gua nak melepas hajat, mesti ada tapak kasut orang mencangkung kat tempat duduk tu.wei, mau cangkung, lu orang cari jamban cangkung je la.apa kejadah lu orang cangkung kat jamban duduk? lagi satu, kalau lu orang mencangkung kat atas jamban duduk, sekali tergelincir sebab teran kuat sangat, jatuh, and mangkuk jamban tu pecah. lu orang xleh bayang ke peha ke, punggung lu orang koyak sebab kena bucu tajam lepas kena jamban yang tajam-tajam tu?



lagi satu, kepada pengguna jamban lelaki, kalau kencing tu, sila la aim betul2.ini bersepah. apa lu orang letak water sprinkler ke?lepas tu biar x di'flush'? weih, kata negara Islam, pentingkan kebersihan, lepas buang benda2 kumbahan tu, sila la flush. jangan bagi alasan "kalau flush nnt pekerja cuci jamban takde kerja,"



one more thing, antara benda yang gua x suka semasa 'private time' aku ialah menjawab phone call.ganggu konsentrasi woo...then gua xleh blah kalau pembuang yang kat bilik sebelah tu guna air paip sampai air paip menyimbah-nyimbah masuk ke port gua. apa lu orang sental jamban ke sampai guna air camtu??



come on la.treat la toilet, x kisah la public toilet or office toilet ni macam rumah lu orang punya. nak flush pun bukannya lu orang kena amik air kat perigi or kolah.tarik je tali pam or tekan button. same goes to tempat urine. flush la.ini lepas tutup pili air kecik, terus blah.then bau air kecik pekat penuh satu jamban.


*tang ni gua baru edit. lagi satu gua x suka ialah masa gua tgh membuang, pintu toilet gua digegar-gegarkan oleh mangkuk2 yang x paham bahasa.kalau lu orang tolak pintu tu, and pintu tu x terbukak, sama ada toilet tu ada orang guna or rosak.tapi sah2 kalau rosak ada signboard dia kan? ini x, siap pulas2 tombol pintu toilet tu macamkan ada orang xnak bagi masuk, then tepuk2 pintu. weih, lu orang ingat ada orang tido ke kat dalam jamban tu?sampai nak gegar2 camtu?





p/s : utamakan kebersihan tandas. nak desludging pun kena ada ketenangan baru bleh layan...


2 comments:

cyanamoose said...

bro... gmbo jamban tu mcm kt opis jek. hehe.

kebersihan toilet penting!!!! bgs artikel ko nie.. kasi tampal kt opis mau? hehe

phat_lee said...

hahaha.kejadah aku nak amik pic jamban sis.hahaha...

mau tampal? aku rasa better send email all user company kita jek address blog aku nih...

hehhe...