Sunday, 28 August 2011

Selamat Hari Raya Aidilfitri...


yeah, gua tau gua x tulis entry pasal puasa or raya pun.memang nak tulis tapi idea je la ada. kerajinan tu xde la plak.huhuhu.papehal pun, terima la pantun yang gua songlap dari seorang member Kelab Kereta Lama @ Facebook...hehehe....


Honda V-Tec angkuh bergaya,
Mitsubishi Mivec saingan utama,
Bukan nk cerita pasal kereta,
Saje nk ucap selamat Hari Raya...

Walau dosa sehalus kancil L2,
Ampun dan maaf dipinta dariku...

Saga Wira style rally,
Tak ada duit nk beli evo 3,
Jemput ke rumah di aidilfitri,
Tak kan nk bg evo baru nk mari...

Selamat Hari Raya Aidilfitri,
Maaf Zahir dan Batin...


p/s : gambar Lisa Surihani gua letak sebab nak tgk apa yang penulis Khayal-Khayal nak komen...hehehe...

Friday, 26 August 2011

My Proton Makeover...


Well, gua rasa ini salah satu cara Proton untuk tambah peminat kot... what is 'My Proton Makeover'? well, kempen ni yang gua paham, adalah salah satu kempen Proton dalam menyambut raya Aidilfitri and also Hari KeMerdekaan Malaysia...kempen 'My Proton Makeover' ni adalah salah satu dari beberapa program yang dah diatur oleh Proton... MPM (My Proton Makeover) ni konsep dia lebih kurang macam rancangan 'Overhaulin', dimana 5 orang peserta yang ada cerita paling cool, kereta mereka akan di re-built bottom up...and yes, brother yang kat bawah ni merupakan antara 5 orang bertuah...

bila gua baca pasal hidup brother ni dengan Saga dia, memang patut la dia menang...hehehe... coz dia ni sayang sangat kat Saga dia.luorang bleh baca pasal brother ni kat cnih...



yang gua tau, kereta brother Fadly ni akan dikerjakan oleh Proton Motorsport Division, R3 selama 4 minggu, and akan direvealkan pada 16 September 2011 sempena Hari Malaysia...so, all the best to all of them in their project.

p/s : gua nak tunggu hasil dia bulan 9 nnt.

Wednesday, 17 August 2011

Bulatan paling besar di donia!!!


Gua dapat info ni masa gua tetiba nak memain google...lagipun gua bosan sket arini kat opis. okey, percaya atau tak (gua percaya), bulatan paling besar dalam dunia adalah bulatan di Putrajaya. Gambar bawah ni ehsan Mr. Google...


mesti ada yang cakap, 'gua hari2 lalu, rasa kecik jek,'...fyi, keluasan bulatan Putrajaya tu, oleh sebab besar sangat, dalam bulatan tu sendiri ada Istana Melawati, Putra Perdana landmark dan juga Putrajaya Shangri La Hotel... yup, 3 benda ni dalam bulatan tu yek...

keluasan bulatan ni adalah cecah 3.4 km...yang lu orang rasa kecik tu...hehehe...

p/s : gua dulu jadi detektif hantu masa ayahanda gua kerja kat sana....hehehe...

Tuesday, 16 August 2011

Cara mudah nak cari halaman dalam Al-Quran?


Gua dapat ni dari email member opis gua. belum try lagik, tapi kalau lu orang mau try, x salah rasanya.. sila la sila...


Contoh 1

Jika anda ingin mengetahui Juzuk 5 di halaman ke berapa:

5-1 = 4, 4 perlu didarab dengan 2 jadi 4 x 2 = 8. Letakkan no 2 selepas jawapan.

Jadi, juzuk 5 adalah pada halaman 82 Sekarang lihat pada Quran dan anda akan lihat Juzuk 5 bermula pada halaman 82. Menarikkan?

Contoh 2

Jika anda ingin mengetahui Juzuk 10 di halaman ke berapa:

10-1 = 9, 9 perlu didarab dengan 2 jadi 9 x 2 = 18. Letakkan no 2 selepas jawapan.

Jadi, juzuk 10 adalah pada halaman 182

Contoh 3

Jika anda ingin mengetahui Juzuk 23 di halaman ke berapa:

23-1 = 22, 22 perlu didarab dengan 2 jadi 22 x 2 = 44

Letakkan no 2 selepas jawapan. Jadi, juzuk 23 adalah pada halaman 442

Subhanallah, sungguh menakjubkan.


Tapi gua x sure plak kalau nak cari page yang ending number dia 1... tapi benda ni sekadar berkongsi..mana tau lu orang senang nak cari bila guna teknik nih... selamat mencuba dan selamat beramal!!!

Wednesday, 10 August 2011

Curang - Laksamana


gua pernah dengar lagu ni, tapi x ingat siapa plak penyanyi and tajuk lagi. so semalam tetiba gua dapat mood rock kapak, tetiba gua rasa rajin nak youtube lagu2 rock kapak, and terklik plak lagu nih...fyi, xde kene mengene dengan life gua yek. cuma teringat zaman rock kapak jek. zaman semua pakai jeans ketat mcm x sayang zuriat..hehehe...


negara kita dah kurang ada lagu2 macam ni kan? no more tarik pepanjang sampai putus napas... sekarang ni putus napas pun sebab rapping, or nyanyi macam baca (sila dengar lagu band Hujan)... no wonder ramai still kata Rock Kapak awesome, walaupun lagu sayu syahdu..hehehe...

p/s : teringat cd member KKL gua...rock Cangkul beb!

Sunday, 7 August 2011

Tail of 2 cat...


adik gua belikan collar utk 2 ekor kucing gua...
sebab dua2 payah sangat nak berbunyik...
lepas pakai collar ni...
makin spoil la mereka2 yang di bawah inih...

nampak sangat dua2 kucing gua buat muka cuka sebab xleh kluar sangkar...
hahahah...

Monday, 1 August 2011

Game Ol'Skool : Tennis


this would be the game yang gua payah gila nak menang...
huhuhu...
macam xde bakat je nak main tennis...
hahahaha...


neway, game ni memang enjoy...
sampai kejang2 tangan tekan joy pad...
hahahaha...
love the old memories...

Game Ol'Skool : F1 RACE


this would be the most fastest game alive!
sebab max speed kereta dalam game ni 400kmh kalau x silap gua...
hehehe...


maybe this is the reason why 80's and 90's children are speed demon...
and also kamikaze i think...
hahahaha...

Game Ol'Skool : Excitebike


this would be the best game ever masa gua bebudak dulu....
walaupun graphic dia memang cam shilake...
but it's fun...
bukan macam game sekarang yang buat2 stress jek...


heck, even gaya jatuh pun boleh buat gua gelak beb~

Game Ol'Skool : Road Fighter


ahhh....the good old days....
hehehehe....


nak kena download balik game nih...
bleh release tension ol'skool style...

Game Ol'Skool : Kung Fu


satu lagi game kegilaan zaman dolu-dolu...
Bruce Lee style...
hahaha...


kepa! kepa! kepa!
(sound tumbuk ngn tendang)

Game Ol'skool : Contra


ni pun antara game zaman kekanak gua dulu. memang jarang la menang main game ni. maybe sebab gua bukan hantu game sangat kot. hehehe....


papehal pun, gua memang suka tgk balik game2 lama camnih. kenangan masa zaman bebudak sekolah rendah wooo....

Game Ol'skool : Chip and Dale.


tetiba gua terjumpa mende nih kat Youtube...hehehehe... fyi, zaman gua kecik dulu, parents gua x benarkan gua main game... so gua main game ni pun secara senyap2 tiap kali weekend bila lepak rumah nenek gua. time tu abang sedara gua ada game nih, layan jek sampai kena panggil baliik umah...hahaha...


how much i miss the old days...zaman game kurang ganas, x macam sekarang nih...hehehe....