Tuesday, 19 July 2011

Dinner malam itu...


Semalam, aku n Cik Nila g makan malam kat Kajang. dia pun baru je balik dari Johor. otstesen bak kata orang2 kampung...hehehe...

kitorang dinner kali ini nak pekena satay...so kitorang pun order la..and also order nasik. selepas satay selamat dibalun, masa utk makan main course plak...(satay tu bukan main course ke???) nak dijadikan cerita, tetiba Cik Nila terperasan ada serpih kaca dalam nasik dia. aku pun risau jugak masa tgk memula. kot2 ada yang buat lidah luka or apa-apa.

dengan rilexnya aku panggil budak yang amik order kitorang tadi. pujian jugak kat budak tu sebab dia memang elok je jawab. lepas mintak maaf and tukar nasik, dia siap belanja kitorang makan. aku n Cik Nila pun dah agak serba salah. ye la, orang tu meniaga, and mengaku salah diorang, tapi aku x sangka plak dinner malam tu sampai on the house. kitorang insist nak bayar jugak, well at least bayar satay la, sebab cecah RM12 utk satay sahaja.

lepas memasing degil, kitorang nak bayar jugak walaupun satay sahaja, sebab tau bukan salah dia pun...and budak laki tu plak insist kedai belanja makan kitorang malam tu...last2 dia mintak bayar duit minum jek...em, ok la kan?

well, moral of the story is, kepada tukang jual, make sure la benda ni x jadi lagik. sebab secara jujur, satay gerai tu memang sedap. aku n Cik Nila plak bukan xtau customer punya rights, tapi kitorang paham la orang meniaga...lagipun budak laki tu ok dengan kitorang, so agak berat jugak la nak terima sampai macam tu skali. kalau x ok, memang terus je aku report. hehehe...

kepada customer plak, kalau jadi kes2 camni, xyah la nak tengking2. ko nak makan makanan yang diorang masak,ko nak tengking2 bagi semua orang dengar n malukan orang kedai tu? kalau org kedai tu ego, xpe la jugak. jangan la sebab ayat "customer always right", korang bleh buat and demand macam2. kalau kena gaya makanan tu x dihalalkan? x ke naya? hehehe...

p/s : tolerate is the best thing to do, bukan guna customer always right punya terms...

2 comments:

Nino said...

eh.. xde button like ek kat sini?? igt facebook td.. hehe.. I like!

phat_lee said...

button buku muka tu xde la cayang oii....hehehe....