Tuesday, 14 June 2011

Proton yang dah pupus?


hola peeps...korang mesti kenal kan kereta nih?


yup. Proton Saga...cuma yang ini adalah Proton Super Saga. aku dapat tau pun dari member KKL aku. kalau ikut cerita dia, Super Saga ni memang Super Limited. dari segi design, memang sama, tapi kalau perati betul-betul, body Super Saga ni lagi wide compared dengan Saga biasa...

selain dari tu, Super Saga ni pun kalau ikutkan kata2 bebudak fanatik Saga, chasis Super Saga ni pun lightweight, kira-kira 800kg jek, injection system, 4 throttle body, yakni setiap piston ada throttle body sendiri. so bayangkan betapa super Proton Super Saga nih...

bila power tapi body ringan, imagine power to weight ratio dia camna...maybe 0-100kmh dalam masa 7 second??

cuma kereta Proton Super Saga ni dah pupus. and also mengikut cerita member aku jugak, Proton Knight yang pernah dikeluarkan Proton suatu ketika dulu pun special jugak dari segi performance dia...

kalau diperatikan, Proton dari dulu lagi akan keluarkan satu model special, model rare...sayangnya kereta-kereta tu dah pupus... Super Saga, Aerokit, Knight, semuanya Proton limited edition.

p/s : kalau kereta ni ada lagi sekarang, aku pun nak carik. hehehe...

No comments: