Saturday, 21 May 2011

Movie : Fast5

It's been a while since my last movie review... sebab aku xde masa yang sesuai nak update blog nih. huhuhu...neway, kali ni aku nak review filem Fast5...




aku memang minat nak follow cerita ni. since dari 1st movie dulu. Fast & Furious, 2 Fast 2 Furious, Fast & Furious : Tokyo Drift, Fast & Furious 4 dan yang latest Fast5 ni. sebab apa? bukan sebab jalan cerita pun. just sebab aku minat kereta. I'm a carholic..hehehe..


back to the movie, kalau betul nak tau turutan, fast5 ni event sebelum Tokyo Drift, sebab masa tu, Han, mamat Jepun tu idup lagik.hehee... and selepas Fast & Furious 4. Kali ni cerita start dengan geng Dom dengan adik dia lepaskan Dom dari bas yang bawak penjenayah. and the rest of the story ialah pasal diorang tersilap langkah buat rompakan keretapi kat Rio De Jenario yang mana rupa-rupanya kereta yang diorang curi tu ada hidden agenda DEA. dalam movie kali ni, Dwayne "The Rock" Johnson berlakon sebagai pegawai DEA yang boleh dikatakan elit la,sebab semua yang dia siasat semuanya dapat. and pada kali ni, the group dengan The Rock cari pasal dengan penjenayah paling berpengaruh kat Rio.


senang citer, akibat nakkan duit, Dom and the group nak rompak Mob of Rio tapi diganggu oleh DEA, but dalam masa yang sama, polis Rio yang amik rasuah dari Mob of Rio try nak bunuh DEA, yang buatkan DEA pakat dengan Dom and the group utk rompak semua duit Mob of Rio...kalau nak tau lagi pasal movie ni, g la tengok.


macam aku cakap tadi, aku minat movie ni sebab kereta. but personally, aku a bit frust sebab apa yang aku nak tgk, xde dalam movie ni. mcm sebelum ni, movie Fast & Furious ni sepanjang movie ada melody from under every hood kereta yang ada dalam movie tu, but kali ni kurang. even race masa nak dapatkan Porsche 911 RS GT3 tu pun xde, tau2 balik bawak skali kereta. but overall, movie ni ok, lelebih lagi masa adegan gasak Vin Diesel dengan The Rock. reminder : don't mess with someone yang ada passion for their cars.


malas nak cerita lagi dah, ni jentera-jentera yang berlakon dalam Fast5 nih...


The legendary Chevrolet Corvette Grand Sport, masa diorang junamkan kereta ni dalam sungai, time tu la aku sebak.huhuhu...vintage tuu...wlpun aku tau kereta tu kit car jek...


The legendary Ford GT40...


yang kat bawah ni plak kenderaan yang Team DEA (geng2 The Rock) naik sepanjang movie tu..besar bangat!



cuba compare dengan van sebelah dia tu...nak lagi detail? cuba tgk size orang kat gambar bawah nih..

then yang wajib ada, American Muscle...



kereta wajib ada, Dom Toretto Charger...super cooolllll.... and also The Legendary Datsun Skyline GT-R KPGC10, one of my fav. car! apakandaya, kat Jepun sendiri harga dia RM450,000.00...


dari first day aku dengar member aku cerita this GT-R will be in the movie, aku dah excited dah. but nak buat camna, dia jadi pelakon sampingan jek...huhuhu...


neway, Fast5 is a great movie, kalau nak tengok, dipersilakan...


No comments: