Friday, 1 April 2011

Aku diracun!!!!






yeeee..aku diracuni mindaku oleh abang aku yang nombor dua...dia sekarang ada kat Sabah seminggu. Oleh sebab aku ni peminat kereta tegar, and dia pun tau aku minat kereta camna, so dengan selamba dia msg aku dari Sabah tadi... mula dengan dia kata kat sana kelabu mata kalau tgk kereta lama...kiri kanan depan belakang ada jek... and abang aku ni ada member yang kat sana tau pasal kereta2 lama nih jugak. so dia plan nak beli n bawak balik sebijik... and yes, kereta yang dia nak bawak balik tu memang ada dalam list aku... kereta ni haaa...


ini adalah sebuah kereta legend.Datsun 240Z atau dalam nama glamour dia Zetto.and yes, ada beberapa siri actually, ada 260Z and also 280Z.tapi 240Z ni memang best sebab 2 seater jek..umpama bawak ferarri tahun 1970-an laaa, manakala 260z ngan 280z 2+2 seater.engine in line 6, 2400cc.once masuk kategori classic, bayar separuh road tax...hehehe... kat bawah ni antara kereta yang saja2 mintak abang aku suruh member dia checkkan...



yang kat atas ni plak ialah Datsun Super Sport Saloon 510, atau nama lainnya poor man BMW. performance kereta ni memang dasat. even ayahanda aku pun pernah guna kereta ni masa kitorang tinggal di Alor Star dulu...record? dari Kedah ke KL zaman belum ada highway dalam masa 4 jam...



yang oren ni pulak adalah Honda Civic EB1. ni the 1st generation Civic. and kereta ni antara yang family aku pernah guna. caya atau x, minyak kereta ni lagi save dari kancil. heck~ abang aku sendiri bawak kereta ni naik Frasier's Hill panjat guna gear 3 jek..4 speed manual punya kereta...and dulu masa kat kitorang,kereta ni kengkawan panggil setan kuning. and mungkin kitorang gak yang promote kaler Yellow Lemon tu...hehehe... enjin 1.25cc jek tapi memang sedap...



yang kuning ni adalah Mazda RX3, atuk moyang kepada Mazda RX8 yang ramai kata lawa tu. kereta ni jugak guna rotary engine, means dia xguna piston...nak explain pun aku tak paham... kalau engine rotary, design dia camnih...


manakala yang kat bawah ni pulak enjin inline biasa...perati yang beza bahagian piston tu...



okey, sambung...yang ni pulak kereta Toyota Celica TA27...aku minat sebab design dia ala-ala Ford Mustang gituh...



and yang ni pulak kereta Toyota jugak...Toyota Cressida RX30. gambar yang sama gak dari post aku yang sebelum ni kot..hehehe...



and yang last dalam list aku, ni dia. Toyota jugak, Toyota Corolla KE35 Hardtop 2 pintu. dulu pakcik aku pernah guna kereta ni, 4 kali jugak la kena culik...lepas kali terakhir jumpa, buat balik then jual sebab da banyak bocor...



kalau ikut ada je lagi dalam list aku, tapi ini jek yang betul aku ingat... and aku minat...hehehe...papehal pun, minat je. nak kata nak bli tu, tunggu ada budget. papehal pun event hujung tahun yang paling penting sekarang. if member abang aku tu da belikan, tunggu la tahun depan baru ambik... papehal pun on top of the list, Datsun Zetto @ Datsun Super Sport Saloon 510 2 door coupe tu...aku minat sebab menurut abang aku, member dia dioffer Zetto dengan rega RM4000, walhal kat sini dalam RM30,000...menarik weh~


p/s : hobiku yang mahal...


5 comments:

sherwarz said...
This comment has been removed by the author.
sherwarz said...

ahh mangkuk tingkat punye google asal ilang lak post aku, salam bro mintak tolong ko skit laa, kalau ade lagi 240z yg harganye dalam area 3000 - 4000 cash roger aku sherwan.. sherwarz@yahoo.com. da 2thn aku cari nie.. jumpe pun mcm2 condition haha tapi not selling. kalau ade yang kurang dari 3-4k pun takpela, itu rezeki ko lah. janji condition okey, kurang karat, bole jalan dan tak blacklist jpj. looking one for daily use hehe try je lah mana tau ade rezeki ko ley tlg aku... anyhow, kalau ade ko email or ym je aku we workout from there thanks bro.

Anonymous said...

dah jumpe ke 'Z' tu??? saya pon tengah mencari.. kalau ade jumpa nak letgo tolong contact. akim 0139030324. same-same mencari, thanks.

syahir said said...

Assalamualaikum nak Tanya datsun 510 yang dua Pintu rm wapa ye tlg wassap no nih 0174381847

syahir said said...

Assalamualaikum bang maaf menganggu, bang nak Tanya datsun 510 yang dua Pintu tu harga Wapa ye Kat sabah n mcm mana prosedur Dia kalau nak bawak balik Mai semenanjung tlg wassap no nih Ye 0174381847