Thursday, 24 March 2011

Addicted to fesbuk...

Hehehe...aku pun bukan tau nak tulis pasal malam ni...main serkap je pilih topik...lalalala.kenapa aku pilih fesbuk ni ek?

it's all started masa aku abis SPM...time tu mana ada facebook, time tu nak tgk porn pun terngendap-ngendap guna vcd...hahaha... time tu aku betul rapat dengan member-member sekolah aku. kira mcm brotherhood la... and kitorang start dengan Community Zero...buat satu akaun, bleh lepak borak reramai hinggalah satu hari tu CZ kenakan bayaran plak...so punahlah kumpulan CZ ExCollegeSchool...

then start zaman Friendster...hehehe...lama gak la guna mende nih..sebelum kedatangan Myspace plak...time tu sapa guna Friendster dianggap orang guna surat hantar by pos... hehehe... aku pun tersampuk jugak dengan Myspace ni...hingga lah datang Facebook...pastu Twitter...tapi aku layan FB ni jek...Twitter aku x layan..malas mau ada banyak akaun...kalau banyak akaun, dalam tiap akaun ada RM3000++ tetiap bulan sedap la jugak...hehehe...

sampai sekarang aku guna facebook jek...bukan apa, dari facebook ni gak la aku dapat contact balik kengkawan lama zaman sekolah rendah aku...fo sure nak invite ke apa2 majlis pun senang..hehehe...

p/s : jangan sampai 24/7 ngn Fesbuk je dah laa..bahaya weih...

Wednesday, 23 March 2011

Cabar letak jawatan?


Menteri Pertanian, Dato' Noh Omar cabar Menteri Besar Selangor letak jawatan apa ntah aku x ingat dalam paper Sinar Harian...aku dapat tau pun lambat sebab selalunya aku x rajin nak baca paper2 tabloid ni...hakikatnya aku x suka nak baca paper dah sekarang ni..

Tapi bila baca benda cabar mencabar ni, adeh laaa...korang bukan budak2 hingusan...kalau kategori orang tua nyanyuk, mungkin la diterima idea cabar mencabar ni, dengan alasan "dia da nyanyuk la tuuu"...betul la kata orang, lagi meningkat umur sesorang, semakin menjadi-jadi perangai keanak-anakan dia...

Daripada korang cabar-mencabar letak jawatan, cuba buat style P.Ramlee...

"Ini kepala bapak kau, ini kepala bapak aku... kalau kau berani, pijak la kepala bapak aku!"

kalau kasar sangat, buat la style nih....

p/s : seriously, u guys buat Melayu jadi malu...

Monday, 21 March 2011

Nikah kat masjid menyimpang?


Malaysiakini ada tulis artikel pasal kes kat tajuk tu...kat bawah ni artikel dia...sila baca dua-dua artikel yek..

Menjadikan masjid sebagai lokasi akad nikah adalah menyimpang dari amalan Rasulullah, kata seorang anggota Majlis Fatwa Perlis, Datuk Ahmad Jusoh.Beliau berkata Rasulullah pernah mengingatkan umat Islam supaya tidak melakukan akad nikah dalam masjid kerana ia meniru penganut Kristian yang menikah dalam gereja dan Yahudi di rumah ibadat mereka.Ahmad yang juga ahli Majlis Hal Ehwal Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPs) berkata, walaupun pernah berlaku peristiwa akad nikah dalam masjid pada zaman Rasulullah namun ia berpunca dari kehadiran seorang wanita ke dalam masjid yang mahu dirinya dikahwini.Kesanggupan seorang lelaki yang turut berada dalam masjid untuk mengahwini wanita itu menyebabkan Rasulullah melakukan akad nikah dalam masjid.Ini adalah satu-satunya kes akad nikah dalam masjid yang dilakukan baginda, kata pendakwah itu hari ini ketika diminta mengulas keghairahan umat Islam ketika ini menjadikan masjid sebagai tempat akad nikah kerana menganggap ia lebih berkat.Ahmad berkata adalah lebih baik akad nikah dilakukan di rumah pengantin.

yang kat atas ini dari pemahaman seorang Datuk...kat bawah ini pulak respon dari seorang Ustaz...

Hukum menikah di masjid adalah sunat menurut setengah ulamak manakala setengah ulamak berkata dengan harus..siapa yg kata nikah di masjid itu wajib nyata dia telah tersalah.....siapa yg kata nikah di masjid adalah bid’ah atau menimpang dari ajaran Nabi saw maka orang ini tidak lari dari dua keadaan :

1. Sebab terlalu jahil kerana tak tahu hukum2 agama

atau

2. Sengaja mahu menyesatkan kerana tidak endahkan pendapat2 ulamak yg muktabar yg mengatakan sunat atau harus nikah di masjid kerana berdalil dengan hadith Tirmizi yg bertaraf Hasan.

Tidak bolih jadi dalil salah nikah di masjid sebab orang kristian buat kerana banyak lagi amalan 2 lain yg kita amalkan ada juga di buat olih kristian contohnya sembahyang di gereja, jadi kita tak bolih sembahyang di masjid sebab kristian juga sembahyang di gereja..tak ke haru jadinya..Yg sebetulnya tidak bolih nikah di gereja sbb meniru adat orang krtistian..kalau nikah di masjid, tak salah.Ramai sangat nak tunjuk pandai sekarang ni padahal mendedahkan kebodohan sendiri..

Nikah dalam masjid harus disisi ulamak mazhab Syafie, Hanafi, Hanbali dan Maliki .Diantara ulamak2 muktabar yg mengharuskan dan tidak melarang nikah di masjid ialah Imam Nawai, Imam Ghazali, Imam Rafi’I, Ibnu Qayyim , Syeikh Ibn Hajar, Syeikh Hasanain Makluf , Syeikh Ali Jadul Haq dan Syeikh Farid Wajdi (ketiganya adalah bekas mufti Negeri Mesir).Mana lebih alim antara Mufti2 mesir dgn org2 perlis ni?

Syiekh Uthaimin sendiri ada berkata tidak salah nikah di masjid dan jangan dikata ianya adalah amalan orang krsitian..Hasilnya tidak salah nikah di masjid dgn menjaga adab2 dalam masjid.Jng terpedaya dgn dakyah2 melarang nikah di masjid kerana bercanggah dgn perktaan ulamak2 muktabar. Kenapa kita nak ikut perkataan orang2 bodoh lagi jahil ini dgn meninggalkan perkataan ulamak2 yg muktabar di seluruh dunia..Jgn biarkan aqal tuan2 semua tidak berfungsi dgn baik..wallahua'lam...

pada so called Datuk tu, pernah tak beliau terfikir benda yang beliau cakap ni boleh pecah belahkan ajaran Islam? pernah pikir x apa pasangan2 yang da nikah kat masjid rasa? kalau diorang rasa nikah diorang x sah camna? pangkat beliau sebagai Datuk kat Majlis Fatwa Perlis tu dapat jawatan based on orang dalam or knowledge dalam hal agama??


p/s : dunia...dunia... kalau aku nak kata Datuk tu musnahkan Islam pun boleh dah nih...

Lyrics : Neyo - One In A Million



Jet setter
Go getter
Nothing better
Call me Mr. been there done that
Top model chick to your every day hood rat
Less than all but more than a few
But I've never met one like you


Been all over the world
Done a little bit of everything
Little bit of everywhere
With a little bit of everyone


All the girls I've been with
Things I've seen it takes much to impress
But sure enough you go it makes your soul stand up from all the rest
I can be in love
But I just don't know


Baby one thing is for certain
Whatever you do it's working
All the girls don't matter
In your presence can't do what you do
There's a million girls around but I don't see no one but you


Girl you're so one in a million
You are
Baby you're the best I ever had
Best I ever had
And I'm certain that
There ain't nothing better
No there ain't nothing better than this


You're not a regular girl
You don't give a damn about your look
Talking about I can't do it for you
But you can do it for yourself
Even though that ain't so


Baby cause my dough don't know how to end
But that independent thing I'm with it
All we do is win baby
I could be in love
But I just don't know
Baby one thing is for certain


Whatever you do it's working
All the girls don't matter
In your presence can't do what you do
There's a million girls around but I don't see no one but you


Baby you're so one in a million
You are
Baby you're the best I ever had
Best I ever had
And I'm certain that
There ain't nothing better
No there ain't nothing better than this


Girl you're so one in a million
You are
Baby you're the best I ever had
Best I ever had
And I'm certain that
There ain't nothing better
No there ain't nothing better than this


Timing girl
Only one in the world
Just one of a kind
She mine
Ooh all that I can think about is what this thing could be
A future baby


Baby you're one of a kind
That means that you're the only one for me
Only one for me


Baby (girl) you're so one in a million
You are
Baby you're the best I ever had
Best I ever had
And I'm certain that
There ain't nothing better
No there ain't nothing better than this


Girl you're so one in a million
You are
Baby you're the best I ever had
Best I ever had
And I'm certain that
There ain't nothing better
No there ain't nothing better than this

Wednesday, 16 March 2011

Japan Tsunami 2011

Negara matahari terbit baru je kena malapetaka terbesar pada tahun 2011... some picture taken from the net...

time orang-orang tengah risau menunggukan angka korban Tsunami Jepun 2011 ni, masih ada manusia, kalau berhak dipanggli manusia yang membuat lawak pasal benda ni. x kurang jugak golongan bengap kelubi yang compare Tsunami ni dengan kekejaman Jepun masa serang Pearl Harbour dulu. kepada orang-orang yang berfikiran macam tu, u guys better go to hell...

Takziah kepada warga Jepun dan semua yang sedikit sebanyak terkena effect tsunami ni... termasuk juga penduduk Sabah...

p/s : masa ni ramai jejantan yang tarik nafas lega bila dapat tau Maria Ozawa @ Miyabi terselamat dari bencana ni....huhuhu...twitter orang seberang yang risau sangat pun...cet podah!

Tuesday, 8 March 2011

Bukit Broga...

Last 2 weeks kot, aku, bersama-sama Cik Nila, Nazrul, PaliDET,Ina and geng Kenarianz PaliDET, kami berpakat-pakat nak naik Bukit Broga... lagipun Cik Nila dari aritu lagi ajak aku, cuma xde masa yang sesuai jek...

start dengan kul 3 pagi aku terjaga and g umah Cik Nila, kitorang pun menuju jadi jaga awal pagi kat Shell Plaza Tol Batu 9, Cheras sebab nak konvoi...and kitorang sampai kat Broga kira2 kul 5.20 pagi...sebab ada member yang terlewat...

nak naik Bukit Broga ni, mencabar jugak sebab kena guna lampu suluh awal2 pagi tu. kena plak aku bawak Nikon D60 abang aku, memang padan muka laaa...hehehe...

perjalanan naik ada la dalam 45 minit ke 1 jam bergantung kepada land speed kilometer sejam korang. mcm aku, sebab kasut x ngam...masa turun lagi la seksa (padahal stamina kaput)... untuk sampai kat puncak Bukit Broga ni, kitorang kena lalu 2 bukit dan juga mendaki dalam 45 darjah gak kecerunan dia...hehehe... aku, Cik Nila and Nazrul da sampai puncak, tapi sebab terlalu ramai orang kat atas tu, kitorang pun turun, lepak tunggu siang kat final checkpoint sebelum puncak...neway, malas nak citer lagik, layan gambar...

scenery dari atas tu memang lawa...tap i xtau la untuk berapa lama lagi akan kekal kat situ... aku cari gak buaian yang Angka Sawan Malaysia shoot utk pre wedding dia punya gambar...kot2 aku and Cik Nila bleh snap gambar kat situ utk kad wedding kitorang...hahaha...

lepas kumpul peluh and bau kepam memasing, kitorang head to Sungai Tekala pulak...yes, naik bukit and mandi sungai pada hari ahad di kala orang2 lain tengah terbongkang sebab esoknya nak keroje...oh ya, petang tu Cik Nila rehat kat umah aku sebab nak bawak g urut...bagus kan? longgokkan kesakitan sebenyak yang boleh, dengan aku2 skali kena lipat...

esoknya and seminggu straight aku jalan macam RoboCop..lenguh2 weih...x warmup, terus naik jek..hehehe...

p/s : tenkiu to PaliDET sebab ajak kitorg mendaki Bukit Broga nih....nak g Cameron Highland pun tatau bila...huhuhu...sesapa ada bunglow or homestay kat atas tu x? hehehe...

Sekali gua teringat...

Member aku bukak balik communityzero punya webpage... dulu kitorang, KHS 2000 ada community sendiri, so that bleh keep in touch dengan semua walaupun dah abis zaman sekolah...tapi sejak CZ tu kenakan bayaran, terus kitorang tinggalkan benda tu...ni member aku upload balik kat FB...hehehe....kenangan zaman sekolah...

ni kereta mak aku yang aku bawak g sekolah masa last paper SPM...xleh nak buat apa sangat sebab time tu bulan puasa...hehehe...

dan yang ni plak masa aku dah abes zaman sekolah menengah...hehehe...start camping la, roadtrip la...rindu woooo...

lupa plak...time aku form 5, ada majlis graduasi untuk bebudak form 5 and upper 6 kalau x silap aku...saja nak tambah semangat bebudak samseng g sambung blaja tinggi2 la konon...hehee...ni je pic yang ada...

dalam blog ni dah berapa kali ntah aku asik tulis pasal Kajang High School,kan? ala, macam korang tengok cerita Hantu Kak Limah Balik Rumah laaa...seram-seram komedi, mesti nak cerita balik, kan? macam sekolah aku jugak la...samseng2 komedi, kenangan kat sana memang xleh lupa...hehehe...