Wednesday, 9 February 2011

Proton Satria Neo R3...


it's been a while since my latest update... bukan apa, just sejak New Year haritu aku da malas sket nak update blog..maybe life busy sket kot...hehehe...neway, citer pasal kereta je kali ini... kali ni cerita pasal Proton Satria Neo R3... ini adalah second generation selepas Satria R3 tahun 2005 dulu...and yes, this model will be the limited edition...




since this car will be a limited version, so it will be quite pricey...around RM80,000.00... for some people, RM80K for a 2 door hatch, maybe it's sound stupid, but if for a limited edition item, it worth it.

for the engine specification? this R3 will be using the same Proton's 1.6 CPS, but with a little tweak for its performance. there will be around 145 horses, extra 25 horses from the standard engine, and the torque will be around 168Nm.

kenapa mahal sangat? well, sebab kereta ni limited edition, maybe around 100 unit sahaja akan dibuat, sama macam Satria R3 tahun 2005 dulu, which is only 150 unit is made...ini antara list benda-benda yang buatkan Satria Neo R3 ni mahal and limited...

~1.6 litre Campro dengan Stage 2 upgrade, re-profilled camshaft...

~revised fuel map agar performance better than Satria Neo biasa...

~carbon fibre air intake...(kalau nak murah, guna carbon fibre sticker tu jek)

~4-2-1 performance exhaust header...

~high performance brake pads with more effective braking system...

~adjustable aluminium camshaft pulley...

~R3 Performance Spring to make the car 10 mm lowered than the standard car...

~R3 16 inch sport rim with Bridgestone Potenza tyre...

~push start button...

~two DIN audio head with 3D GPS navigation system...

papehal pun, Proton dah berjaya buat sebijik kereta yang memang special. bagi aku, Proton Satria R3 yang tahun 2005 dan Proton Satria Neo R3 ni sepatutnya dijadikan kereta koleksi pada orang-orang yang mampu... kalau aku berduit and ada garaj pun for sure Proton R3 ni aku buat koleksi...

tapi aku x paham kenapa orang kena tukar gak engine kereta yang dah dibuat Limited Edition nih...

p/s : congratz to Proton...

No comments: