Monday, 21 February 2011

Kedai halfcut akan pupus...


Salam pembacas...walaupun x ramai tapi aku tetap nak rasa mcm ramai yang baca. hehehe...kali ini aku nak luah rasa x puas hati pasal keputusan kera jahat yang nak hapuskan kedai2 halfcut and nak kayakan kroni...

apa itu half cut? half cut ialah kedai potong kenderaan yang menjual barang2 dari kereta2 yang dah xleh pakai dari luar negara. erti kata lain, jual barang2 spare yang x mampu dibeli baru oleh orang-orang kebanyakan macam aku nih...kenapa aku hangin dengan kera-jaan kali ini? sebab diorang lantik Naza Group untuk jual AP bawak masuk barang2 halfcut, and ada 10 company je yang boleh pegang AP nih. korang mesti kata "ok la tu, ada jgk half cut".. itu kata2 orang yang banyak duit atau yang x reti langsung pasal kereta, senang citer, g workshop je mesti kena tipu...half cut ni tempat untuk orang2 kurang mampu nak beli barang2 baru membela nasib kereta yang kitorang guna untuk g keje....

apa akan jadi kalau xde kedai half cut? korang rasa gearbox murah x? dengan Proton Perdana yang dari dulu ada masalah gearbox tu, korang rasa mampu x nak beli gearbox baru yang harga lebih dari RM10,000.00? aku x mampu...pasal kes curi..sekarang ni yang kedai half cut bersepah ni pun da banyak kes kereta kena curi..kalau masa half cut kurang, harga barang mahal, korang rasa camna dengan situasi kes kereta curi nih? lelebih lagi kereta2 yang perlukan spareparts ori sahaja?mesti ada yang pikir, "xde kedai halfcut, xde la kereta potong..kurang la korban jalanraya"..taik lembu la..yang pasal eksiden2 tu, itu semua attitude diri sendiri...naik kancil 5 orang, overtake lori masa naik bukit, rasa kereta dia laju sebab ekjos bising..itu attitude sendiri laa..nak cakap pasal kereta tukar enjin masuk race haram? kita ada polis,JPJ and Puspakom...mana penguatkuasaan diorang?come on la...ada pakar cakap, kalau kera-jaan hapuskan halfcut, mean kera-jaan hapuskan income kera-jaan itu sendiri...ye la, money flow masa nak bawak barang masuk, kira jana ekonomi la kan? pastu dalam negara, rakyat beli, kedai yang jual lak kena tax, so duit tu semua hala ke mana?apa kena mengena kera-jaan dengan kes half cut? kera-jaan bagi kuasa jual AP tu kat Naza, which is a political business...profit bisnes diorang masuk ke parti keris dan gomen...senang citer, YANG KAYA MAKIN KAYA, YANG MISKIN MAKIN HINA...papehal pun, aku memang xleh blah dengan kroni-kroni bangsat kera-jaan skg nih...lepas ni xde la nak nampak kereta Proton guna seat selesa camnih...


p/s : and hobi aku pun terhapus...

6 comments:

cyanamoose said...

bro... betul ker nk dihapuskan? aku pun suka carik brg kt halfcut nie. mmg peminat kete modified sanggap ar pasnie

phat_lee said...

ha'ah... diorang nak kayakan NAZA Group, so that profit yang NAZA dapat bleh salur ke politik sebab NAZA tu bisnes politik... lepas tu harga barang2 halfcut makin mahal sebab barang limited atau diorang mark up harga...daripadah bagi kat NAZA, baik bagi kat Mutiara Motors tu..

khayalkhayal said...

Pangkah... pangkah...

Dan memang dia orang suka memangkah kreativiti. Terbukti melalui Jabatan Paling Jahat... ekekekekeke...

phat_lee said...

betul2...Jabatan Paling Jahat punya rakyat je bleh kreatif...rakyat lain xleh...huhuhu...

Arfan Six-OneNine said...

kerajaan bn ni dh mkin tamak skrg,,mmg nk kaya cepat je taw....x fhm masaalah rakyat yg x brkemampuan....klu skrg hrga gear box kt h.cut ley dpt rm 1ribu,, pas ni stnby la duit rm berbelas2 ribu utk 1 gear box baru.. klu pak menteri mmg la ley bayar slmber je... rakyat yg gaji ciput ni nk cekau duit kt mne???? pas ni kompem pangkah parti laen la g bgos.....

speedy_jr said...

aku sokong gak..nak kaya poket dier jer...dia xpe la kaya nk mampos..
org xdek duit mna nk cekau..hadoiii