Sunday, 27 February 2011

Beban lagi..yey!!!

Insurans kenderaan bermotor naik mulai tahun depan

25/02/2011 4:48pm

KUALA LUMPUR 25 Feb. - Insurans kenderaan bermotor negara akan meningkat secara berperingkat-peringkat bermula tahun hadapan hingga 2015 bagi mengimbangi kerugian yang ditanggung syarikat insurans.

Menurut Penolong Gabenor Bank Negara Malaysia (BNM), Abu Hassan Alshari Yahaya, penstrukturan tersebut akan menyebabkan insurans motor akan meningkat setiap tahun.

Bagaimanapun ia tidak akan membebankan golongan berpendapatan rendah. - Utusan



p/s : nak maki ke xnak? nak maki ke xnak? B**gs*t!!!!


Monday, 21 February 2011

Kedai halfcut akan pupus...


Salam pembacas...walaupun x ramai tapi aku tetap nak rasa mcm ramai yang baca. hehehe...kali ini aku nak luah rasa x puas hati pasal keputusan kera jahat yang nak hapuskan kedai2 halfcut and nak kayakan kroni...

apa itu half cut? half cut ialah kedai potong kenderaan yang menjual barang2 dari kereta2 yang dah xleh pakai dari luar negara. erti kata lain, jual barang2 spare yang x mampu dibeli baru oleh orang-orang kebanyakan macam aku nih...kenapa aku hangin dengan kera-jaan kali ini? sebab diorang lantik Naza Group untuk jual AP bawak masuk barang2 halfcut, and ada 10 company je yang boleh pegang AP nih. korang mesti kata "ok la tu, ada jgk half cut".. itu kata2 orang yang banyak duit atau yang x reti langsung pasal kereta, senang citer, g workshop je mesti kena tipu...half cut ni tempat untuk orang2 kurang mampu nak beli barang2 baru membela nasib kereta yang kitorang guna untuk g keje....

apa akan jadi kalau xde kedai half cut? korang rasa gearbox murah x? dengan Proton Perdana yang dari dulu ada masalah gearbox tu, korang rasa mampu x nak beli gearbox baru yang harga lebih dari RM10,000.00? aku x mampu...pasal kes curi..sekarang ni yang kedai half cut bersepah ni pun da banyak kes kereta kena curi..kalau masa half cut kurang, harga barang mahal, korang rasa camna dengan situasi kes kereta curi nih? lelebih lagi kereta2 yang perlukan spareparts ori sahaja?mesti ada yang pikir, "xde kedai halfcut, xde la kereta potong..kurang la korban jalanraya"..taik lembu la..yang pasal eksiden2 tu, itu semua attitude diri sendiri...naik kancil 5 orang, overtake lori masa naik bukit, rasa kereta dia laju sebab ekjos bising..itu attitude sendiri laa..nak cakap pasal kereta tukar enjin masuk race haram? kita ada polis,JPJ and Puspakom...mana penguatkuasaan diorang?come on la...ada pakar cakap, kalau kera-jaan hapuskan halfcut, mean kera-jaan hapuskan income kera-jaan itu sendiri...ye la, money flow masa nak bawak barang masuk, kira jana ekonomi la kan? pastu dalam negara, rakyat beli, kedai yang jual lak kena tax, so duit tu semua hala ke mana?apa kena mengena kera-jaan dengan kes half cut? kera-jaan bagi kuasa jual AP tu kat Naza, which is a political business...profit bisnes diorang masuk ke parti keris dan gomen...senang citer, YANG KAYA MAKIN KAYA, YANG MISKIN MAKIN HINA...papehal pun, aku memang xleh blah dengan kroni-kroni bangsat kera-jaan skg nih...lepas ni xde la nak nampak kereta Proton guna seat selesa camnih...


p/s : and hobi aku pun terhapus...

Sunday, 20 February 2011

Lyrics : Roy - Ratnaku


Keringkanlah pipimu ratnaku
Cubalah senyum
Kerna tangisanmu kan hanya
Menambah dukaku


Duka di dalam hati
Dan luka diperlakukan
Lakonan mereka berpura-pura


Tak mengertikan
Tak pernah merasakan
Sengsara di dalam
Cinta dan rindu

Oh! Aku patrikan sumpah
Cinta setia
Di atas kaca jiwaku

Yang benar
Bila mencerminkan
Kebenaran
Pada malam bintang hilang
Di pandangan

Pada malam pabila bintang
Terang
Menerangkan kenyataan

Lyrics : Gersang - Sunyi


Sunyinya malam ini
Tiada bulan tiada bintang
Hanyalah kedengaran
Ombak dipantai
Hatiku tersusuk sayu dan pilu
Mengenangkan nasib diri dirantauan


Kasih di mana dikau
Masihkah ada rindu
Hatiku seperti dulu
Jangan biar dia membeku
Mengharap cinta yang dipandu
Tak ingin ku sendiri sunyi lagi


Oh teman dimanakah dia
Tidak kelihatan
Kutertunduk malu
Bayangan tiada khayalanmu menjelma

Aku seperti dulu sunyi
Aku seperti dulu sunyi

Sepi diri ini aku sendiri lagi
Sepi diri ini aku sendiri lagi

Wednesday, 9 February 2011

Proton Satria Neo R3...


it's been a while since my latest update... bukan apa, just sejak New Year haritu aku da malas sket nak update blog..maybe life busy sket kot...hehehe...neway, citer pasal kereta je kali ini... kali ni cerita pasal Proton Satria Neo R3... ini adalah second generation selepas Satria R3 tahun 2005 dulu...and yes, this model will be the limited edition...




since this car will be a limited version, so it will be quite pricey...around RM80,000.00... for some people, RM80K for a 2 door hatch, maybe it's sound stupid, but if for a limited edition item, it worth it.

for the engine specification? this R3 will be using the same Proton's 1.6 CPS, but with a little tweak for its performance. there will be around 145 horses, extra 25 horses from the standard engine, and the torque will be around 168Nm.

kenapa mahal sangat? well, sebab kereta ni limited edition, maybe around 100 unit sahaja akan dibuat, sama macam Satria R3 tahun 2005 dulu, which is only 150 unit is made...ini antara list benda-benda yang buatkan Satria Neo R3 ni mahal and limited...

~1.6 litre Campro dengan Stage 2 upgrade, re-profilled camshaft...

~revised fuel map agar performance better than Satria Neo biasa...

~carbon fibre air intake...(kalau nak murah, guna carbon fibre sticker tu jek)

~4-2-1 performance exhaust header...

~high performance brake pads with more effective braking system...

~adjustable aluminium camshaft pulley...

~R3 Performance Spring to make the car 10 mm lowered than the standard car...

~R3 16 inch sport rim with Bridgestone Potenza tyre...

~push start button...

~two DIN audio head with 3D GPS navigation system...

papehal pun, Proton dah berjaya buat sebijik kereta yang memang special. bagi aku, Proton Satria R3 yang tahun 2005 dan Proton Satria Neo R3 ni sepatutnya dijadikan kereta koleksi pada orang-orang yang mampu... kalau aku berduit and ada garaj pun for sure Proton R3 ni aku buat koleksi...

tapi aku x paham kenapa orang kena tukar gak engine kereta yang dah dibuat Limited Edition nih...

p/s : congratz to Proton...