Thursday, 27 January 2011

Future plans for Mr.Ronin...

Lama dah aku x update pasal kereta aku kan? well, sekarang kereta aku, Ronin tengah melepak kat parking jek, and kadang-kadang abang aku pinjam bawak g keje...hmm...banyak benda aku nak buat sebenarnya, but kena buat dalam masa yang panjang la...for the time being, aku mencari nih...
gambar ni adalah adjustable absorber tinggi rendah brand JIC yang diambil dari half cut Nissan Silvia S13, boleh masuk but kena mod sikit la...paling murah aku tengok pun dalam RM500...huhuhu...depan saja lak tu. sebab untuk belakang aku plan nak masuk standard absorber, just masuk spring Honda Integra DA6 je...stiff lebih sikit...
yang kat atas ni pulak, antara benda yang aku plan nak masukkan untuk performance Mr. Ronin...yang kat atas ni adalah Throttle Body jenama Skunk...kelebihan dia? saiz dia besar sikit dari asal...so that angin yang masuk lebih dari standard...rasa benda alah ni ada la dalam RM400...kentut berdarah jugak la...hehehe...

and yang kat atas ni pulak, inlet manifold, yakni selepas throttle body...benda ni tempat masuk angin ke engine...laluan dia?

air filter --> throttle body --> inlet manifold --> combustion

and yes, mende ni jenama Skunk jugak, price around RM500...ada yang brand Edelbroock (betul ke x eja nih), tapi mahal nak mampus kepala hotak...sebab benda tu selalu orang masuk untuk drag race...bukan drag queen yek..hehehe...

well, itu je yang aku rasa nak buat, but mcm aku cakap tadi, kena buat wisely...mana yang perlu je buat dulu...hehehe...so lepas ni just routine service memandangkan Mr.Ronin tu pun da lebih setengah tahun kot x servis...hehehe...

mahal sungguh hobi saya ni kan?? papehal pun aku tau mana keutamaan aku sekarang nih...hehehe...

No comments: