Wednesday, 3 November 2010

In loving memory...

Bulan Oktober adalah bulan mengenang Seniman Agung Malaysia and seniman agung Melayu, P.Ramlee...

aku membesar dengan menonton cerita-cerita yang P.Ramlee lakon. kalau cerita lama lain maybe aku x amik port sangat. and ayahanda aku pun rajin jugak nyanyikan lagu2 P.Ramlee masa kitorang kecik dulu. and yes, he's a P.Ramlee's fan...pernah buat misai cam P.Ramlee gak dulu kot...skg ni aku pulak yang nak try...hehehe...

last Sunday, aku tengok History Channel pasal P.Ramlee kat Astro. and aku sedih bila tau cerita masa hujung-hujung nyawa beliau. He's a rich person, orang yang berjaya, tapi sebabkan dengki, iri hati, hari-hari terakhir beliau, tidak ada satu sen pun pada diri dia... even kos pengebumian pun dibantu oleh sahabat baik dia sendiri.

pada aku, Shaw Brothers yang telah membunuh kreativiti P.Ramlee, secara x langsung membunuh P.Ramlee sendiri... bila dapat tahu Merdeka Studio adalah hak milik Shaw Brothers, memang nampak racist zaman itu. even ada jugak state dalam documentary P.Ramlee pasal Lee Kuan Yew yang anti melayu.

can't imagine macam mana punya susah dia nak bagi makan kat family dia...and hari terakhir beliau, maybe dia stress sebab esoknya dia kena g court, and masa balik umah, takde makanan langsung kat umah...itu hari terakhir sebelum P.Ramlee hembuskan nafas dia yang terakhir.

aku sebak masa tgk gambar dia termenung masa dapat tau dia kena g court pasal menjamin orang, and aku sebak masa tengok Nasir P.Ramlee kucup dahi arwah... seseorang yang banyak tabur budi, di boikot oleh media, menteri... bila dah xde, baru nak bagi pengiktirafan? lembab...

dulu masa aku dibawa ke Pustaka P.Ramlee, ayah aku selalu cerita aku asik nyanyi lagu P.Ramlee masa kat sana. time tu maybe umur aku 4 - 5 tahun kot..hehehe..

and aku pernah singgah rumah kelahiran P.Ramlee masa aku g P.Pinang dulu...papehal pun, P.Ramlee the greatest ever...even Elvis pun x layak dijulang seperti P.Ramlee...

pasal P.Ramlee, dia pernah cerita yang dia ni sebagai orang tengah di dunia nih...so pasal tu la semua duit dia, dia bagi ke orang yang memerlukan...

p/s : P.Ramlee...memang lagenda...

2 comments:

cyanamoose said...

samala kita membesar dgn karya P.Ramlee. The LEGEND!! sedy dgn riwayat dia.. masa dah tkde baru nak ditatang. Sudah nak dapat pengganti beliau.

khayalkhayal said...

Khususan ila arwaahi Ramlee bin Puteh Al-Fatihah...