Monday, 22 November 2010

Dine @ Tasik Idaman, Bangi

Last Sunday, lepas aku, Cik Nila and kengkawan highschool aku main bowling kat Metro Point Kajang, aku ngn Cik Nila g dinner kat Restoran Tasik Idaman, Bangi. Ni pic yang aku jumpa kat Google image...

aku tau pasal tempat ni pun sebab masa aku 1st time join TT KKL, kitorang lepak kat sini sampai kul 2 pagi...lepas tu otw balik, ada la dalam 3 bijik keta bebudak KKL berpusing..hahaha... neway, memang da lama aku nak bawak Cik Nila ke sini...layan tomyam...

and aritu, menu kitorang ialah nasi putih, tomyam campur, daging masak merah, telur bistik and kangkung goreng belachan...then ada la satay 5 cucuk jek...air plak aku pekena horlick suam and Cik Nila plak teh o ais...total semua? dalam RM32.00...berbaloi la dengan suasana camnih...

aku plan lepas ni nak bwk family aku pulak la dinner kat sini reramai...hehehe...bila ek?

Friday, 19 November 2010

Sepuluh tanda kita dah tua~

1. Dulu kalau nak membaca, dari jauh dah boleh nampak..sekarang dekat-dekat tak nampak, kena jauh-jauh sikit.
2. Dulu kalau nak kencing, dari jauh boleh straight masuk...sekarang kalau nak kencing, kena dekat-dekat, pelan-pelan lepas, baru masuk.
3. Dulu masa tidur menghadap muka, rapat-rapat...sekarang berlaga punggung pun dah kira rapat dah.
4. Dulu pergi memana bawak minyak wangi...dalam kereta ke dalam beg ke...sekarang, bawak minyak angin jek...
5. Dulu kalau keluar mesti pakai baju yang sama..sama design, warna, logo, brand...sekarang ni asalkan pakai baju, udah lee...
6. Dulu kalau nak g memana sanggup je tunggu bini gosok tudung, siap2 apa semua...sekarang ni suruh pakai yang wrinkle free jek...
7. Dulu sanggup je jalan berbatu-batu teman shopping, sekarang ni tunggu dalam kereta, pastu SMS, "Lama lagi ke?" atau "Apa lagi yang you cari nih?"
8. Dulu, hebat...sebulan sampai 12 kali...sekarang nak dapat 12 bulan sekali pun kira beruntung dah.
9. Dulu menunggu dah keras, sekarang menunggu nak keras.
10. Dulu isteri tidor pakai shorts, suruh bukak, jangan pakai apa-apa, sekarang isteri pakai kemban pun disuruh pakai senonoh sikit.
p/s : jangan marah, ini dapat dari email member opis lama aku...hehehe...

Tuesday, 16 November 2010

Movie : Estet


Semalam aku layan citer nih... memang antara citer Melayu yang aku nak tengok sangat sambil ditemani oleh Cik Nila...memula macam x yakin jek dengan cerita ni, tapi xsangka, memang layan.

kenapa aku nak layan cerita ni? sebab aku minat movie yang Mamat Khalid buat. start terjebak dengan citer Rock la nih...hehehehe...

okeh...cerita ni macam cerita Tamil biasa la. Ada love, suspen, ada bom meletup, ada gak scene macam shaolin soccer... but the best part is, mana ada director Melayu yang buat cerita pasal life bangsa lain? balik2 dendam kesumat, anak derhaka...tapi cerita ni, walaupun orang cakap lawak slapstik, but still aku boleh terima daripada layan daripada cerita Senario yang baru nih...

As usual, Sofi Jikan memang favourite actor aku dalam citer-citer bro Mamat Khalid. Kali ni dia berlakon sebagai ketua samseng estet...dasat gila kejahatan dia sampai tgh bawak basikal pun dia bleh timang bola...hehehe...memang aku bantai gelak tgk dia relax bwk lari camtu jek...

Neway, aku nak cerita banyak pun macam malas jek...apakata kalau korang nak tau perihal filem Estet nih, korang g tengok sendiri. Lepas ni aku nak bawak Cik Nila layan Hantu Mak Limah Balik Rumah pulak...hehehe...

p/s : memula Cik Nila against jugak kot sebab aku ajak tengok cerita nih...tapi alih2, dia yang bantai gelak...hehehe...

Friday, 12 November 2010

Sesekali gua teringat...Ep.2...

Bebudak aku rajin postkan gambar2 lama kat Facebook...and yes, kitorang bantai gelak bila tengok pic2 lama nih...ni masa lepas SPM...aku yang pakai topi tu...ntah camna aku leh rembat topi member aku time tu pun aku x sure...ni gambar kat Muzium Negara nih...sesaja jalan tgk hantu kot...hehehe..
paling takleh blah masa tengok picture yang nih...da macam cover album..zaman2 Exist nih.hehhe...masa ni aku form 4, kelas Sains Tulen...means aku dulu amik Fizik, Bio and Kimia...tapi kaput sebab jahanamkan lab jek kejenyee...hehehe...

yang ni plak gambar masa aku form 5...and still Sains Tulen...rasa semuanya lelaki tulen nih.hehehe...

weekend ni kalau aku dapat computer, Insyaallah aku try scanner yang da lama x on kat umah tu...nescaya aku upload balik gambar2 lama nih...hehehe...


Wednesday, 10 November 2010

Sultan Kelantan yang baru...

Gambar dari blog Tok Guru Nik Aziz....


bila la pemimpin kita yang lain boleh jadi macam ni yek?

Tuesday, 9 November 2010

Moh berkubang~

last week Sabtu, sebabkan x puas hati x boleh nak mandi sungai kat FRIM minggu sebelum tu, maka kitorang pun berpakat nak g berkubang..lokasi yang dipilih? Sungai Tekala...kitorang sampai ke lokasi kira2 jam 9.30 pagi, konvoi 3 bijik kereta, tapi 6 orang jek...hehehe...ini port yang kitorang pilih...
timing masa sampai tu memang best, sebab orang tengah x ramai...so senang skit nak cari port yang best2...elok sampai jek, member aku si Amirul dah rasmikan air sungai tu dulu...hehehe...biasa laa...susah nak mandi sungai la katakan....

memula tu ok, x lama lepas tu datang la geng bas sekolah join port yang sama...memang gila bebudak nih...cuba tengok diorg tiruk dari mana...member2 aku yang lain pun tetiba join jadi geng bas sekolah...gambar2 ni la hasilnya...hehehe...


faizul...lompat gaya pelik....



pali..lompat bertambah pelik...


yang ni plak orang beranak satu punya perangai...hehehe...

lompatan terakhir sebelum diajak balik...hehehe...


masa ni nak balik dah...aku yang kepala kena serkup ngan towel tuh...hehehe...well, lepas ni, buat road trip to Dungun pulak maybe...then perhaps maybe dapat spend weekend lepak kat Cameron Highlands kot...sewa satu rumah, pakat cuti reramai...best2!!!

p/s : aku nak lompat, tapi takut air sungai kontang sebab buat power bomb..hehehe...

Thursday, 4 November 2010

Sesekali gua teringat...

Sesekali aku teringat masa zaman baru cecah umur 18...umur 18 aku da start gila camping and travelling...aku teringat masa 1st time naik keretapi reramai ke Kelantan...hambik ko 12 jam dalam gerabak...sorang pun haram nak tido..ini geng aku masa ke Kelantan..
ini geng aku masa zaman KHS (Kajang High School)...and yang pakai spek time malam tu ialah Nazim Masnawi, korang leh tengok dia komen pasal filem kat GALA TV kebenda ntah...memang itu minat dia dari zaman sekolah aku...artistik jgk mamat ni...yang lain dalam pic ni semua da abis zaman bujang...hehhe...dari pic ni, 4 orang je still bujang..huhuhu....

picture yang ni masa kitorg sampai kat umah nenek aku kat Kelantan...da macam kem pelarian dah...pakcik aku hidangkan makanan tengah hari nasi + sup = pelahap nak mampus diorg nih...hehehe...

picture yang ni plak masa kitorg beli barang2 utk barbe-Q malam tu kat PCB (Pantai Cahaya Bulan dah masa nih..). Damn..aku rindu zaman tu...hehehe... banyak benda yang buat aku rindu dengan zaman sekolah...heck~ sapa x rindu kan? hehehe...

Zaman ni zaman aku berambut panjang...x la panjang mana, tapi parents aku hangin la jugak tgk...boleh la ikat rambut aku time nih...hehehe...sekarang xde dah...dulu sampai mak aku cakap kalau aku x gunting rambut, mak aku nak tobekkan time aku tido..hehehe...

Zaman remaja aku memang paling best bila cuti semester IPT la...setiap kali cuti, samada panjat gunung, camping atau mandi sungai...semua benda tu wajib buat dan muka yang dalam picture ni jugak yang wajib ada..hehehe...

p/s : sesekali gua teringat beb~ insyaAllah hujung bulan ini mau road trip...yey!!!

Wednesday, 3 November 2010

In loving memory...

Bulan Oktober adalah bulan mengenang Seniman Agung Malaysia and seniman agung Melayu, P.Ramlee...

aku membesar dengan menonton cerita-cerita yang P.Ramlee lakon. kalau cerita lama lain maybe aku x amik port sangat. and ayahanda aku pun rajin jugak nyanyikan lagu2 P.Ramlee masa kitorang kecik dulu. and yes, he's a P.Ramlee's fan...pernah buat misai cam P.Ramlee gak dulu kot...skg ni aku pulak yang nak try...hehehe...

last Sunday, aku tengok History Channel pasal P.Ramlee kat Astro. and aku sedih bila tau cerita masa hujung-hujung nyawa beliau. He's a rich person, orang yang berjaya, tapi sebabkan dengki, iri hati, hari-hari terakhir beliau, tidak ada satu sen pun pada diri dia... even kos pengebumian pun dibantu oleh sahabat baik dia sendiri.

pada aku, Shaw Brothers yang telah membunuh kreativiti P.Ramlee, secara x langsung membunuh P.Ramlee sendiri... bila dapat tahu Merdeka Studio adalah hak milik Shaw Brothers, memang nampak racist zaman itu. even ada jugak state dalam documentary P.Ramlee pasal Lee Kuan Yew yang anti melayu.

can't imagine macam mana punya susah dia nak bagi makan kat family dia...and hari terakhir beliau, maybe dia stress sebab esoknya dia kena g court, and masa balik umah, takde makanan langsung kat umah...itu hari terakhir sebelum P.Ramlee hembuskan nafas dia yang terakhir.

aku sebak masa tgk gambar dia termenung masa dapat tau dia kena g court pasal menjamin orang, and aku sebak masa tengok Nasir P.Ramlee kucup dahi arwah... seseorang yang banyak tabur budi, di boikot oleh media, menteri... bila dah xde, baru nak bagi pengiktirafan? lembab...

dulu masa aku dibawa ke Pustaka P.Ramlee, ayah aku selalu cerita aku asik nyanyi lagu P.Ramlee masa kat sana. time tu maybe umur aku 4 - 5 tahun kot..hehehe..

and aku pernah singgah rumah kelahiran P.Ramlee masa aku g P.Pinang dulu...papehal pun, P.Ramlee the greatest ever...even Elvis pun x layak dijulang seperti P.Ramlee...

pasal P.Ramlee, dia pernah cerita yang dia ni sebagai orang tengah di dunia nih...so pasal tu la semua duit dia, dia bagi ke orang yang memerlukan...

p/s : P.Ramlee...memang lagenda...