Wednesday, 29 September 2010

Gelaran kat kereta...

Assalamualaikum.... memandangkan aku baru setel buat artikel, so ni adalah tulisan sesaja jek. (mcm la sebelum ni x mengarut)... jom kita borak pasal nama atau gelaran manja (kalau manja la) kat kereta kita.
Start dengan kereta yang aku guna...dulu masa baru kerja, aku guna Kenari ayahanda aku...so, amik short form jek...aku panggil dia Ken... lepas tu, aku dapat pulak kereta Honda Accord dari pakcik aku. Masa aku amik kereta tu, memang mcm xde tuan. korang leh tengok kat post aku yang lama-lama punya...aku namakan Accord ni Ronin...Ronin dalam bahasa Japan ialah Samurai yang tak bertuan. Kenapa samurai? belum coba belum tau...hehehe...sekarang, aku drive Iswara colour silver. oleh sebab iswara aku xleh nak laju mana, so aku panggil dia SiTot...short form dari Silver Tortoise @ nama kelab malam dalam cerita P/ramlee pun ye gak..hehehe...
Then abang-abang aku pulak. Abang aku yang sulung panggil kereta Satria kaler itam mati dia Vatshu The Black Knight...and abang aku yang nombor 3 plak, panggil Honda City dia Ceed...dulu panggil CT. hehehe...
Cik Nila pulak panggil kereta Myvi itam dia Momo...bukan from Italy, Momo lahir kat Malaysia jek. and kembar x serupa aku kat IWK dulu, incik PaliDET panggil kereta dia Bobo...kalau cousin aku yang kat Japan tau ada nama Bobo, mesti dia bantai gelak...hahaha...and lagi sorg member aku kat IWK, encik Faizul plak gelar Proton Gen2 dia Jenny...kata aritu nak repair skirt Jenny...hehehe...
Kat opis aku sekarang ni pun ada gak member yang bagi nama kat kereta dia. Member opis merangkap member kolej aku dulu, si Puan Cyana pulak, kereta dia dipanggil Blackie...sebab kaler itam kot. hehehe...
p/s : momotet, sitotet....hahahaha...

Thursday, 23 September 2010

Geng Gagak Hitam...

Lately ni aku kekurangan idea untuk menulis. so banyak aku tulis pasal benda yang biasa2 jek...huhuhu...makin tepu da kot kepala ini...adeh...but this time aku nak cerita pasal gagak...

kenapa gagak? well, bagi aku gagak ni burung yang agak pelik...nak kata jinak, ada gak...nak kata bijak, mana datang cerita hikayat yang pasal gagak minum air dari pasu (ke apa ntah)... lepas tu omputih siap buat cerita superhero gagak...sampai pelakon dia mati betul2 la jugak...(kesian anak Bruce Lee tuh)...pastu ada gak geng samseng guna nama gagak...tu, Geng Gagak Hitam...ada ke gagak albino ek? huhuhu...lagi ganas dari Geng Bas Sekolah...

bukan apa, benda ni jadi kat area umah aku. al-kisahnya, ada la seekor brother India ni terjumpa burung gagak yang da xbleh terbang kat atas jalan, so dengan x rasa serba salah, dia angkat la burung gagak ni letak kat area yang kereta x lalu sangat...esoknya, bila lalu kat tempat yang sama, mamat tu kena attack oleh gagak lain...maybe gagak tu pikir yang mamat india tu yang injured kan kawan diorg kut??

kenapa aku kata gagak ni jinak? sebab mak aku selalu bagi makan kat burung-burung belakang umah aku. and gagak pun join sama..the best part is, x lama lepas tu, gagak tu bleh lepak kat pagar umah aku. even org datang dekat pun dia buat bodoh jek...siap teleng2 kepala tengok org yang datang.

bosan plak menulis nih...huhuhu....

p/s : aku rasa Si Tanggang kena sumpah jadi gagak laa...pasal tu bunyik dia camtuh...

Lotus Elite Supercar...nice...

Lotus unveiling it's new production supercar and will be on the road on 2014...



only one word to describe it.....PERGHHHH!!!!!!!

Wednesday, 15 September 2010

KKL Red Banzai...

Ini adalah sebuah lagi kereta budak KKL. memang semuanya DIY jek sampaikan cat pun dia DIY. Guna cat spray tin RM5.++ setin tuh...asal kereta dia macam ni masa baru beli...


lepas tu dia start la pasang lip...bebudak KKL ni cara diorg dapat lip ni ialah dengan menggunakan spoiler kereta jek. mcm Red Banzai nih, guna spoiler wira @ satria jek, ikat...tapi x tahan lama...la ni da ganti dengan proper lip dah...

ini pulak project interior dia...memula dapat kereta, gila dull...ceklat je semua....


lepas tu dia cat sendiri, jadi mcm nih plak...


ini adalah rupa kereta dia sekarang... semuanya DIY jek...xde g buat fibre ke apa ke...diorg nak DIY kereta aku, tapi xpe la...baik hantar buat proper jek...


x lupa jgk kereta ni ada ekjos keluar api wooo....bukan api style kedai aksesori tu, ini api biru punya...Cik Nila pernah tgk kereta ini kentut kuar api masa balik dari berbuka puasa dengan diorg arituh...hehehe...


p/s : aku respect bebudak ni sebab diorg rajin DIY...Ronin aku pun x strip search lagi tuh...huhuhu....

Kereta Lama...

Macam yang aku cerita dulu, aku join Kelab Kereta Lama @ KKL... dia punya link nih haa... www.keretalama.com . aku suka join kelab ni sebab diorg memang jenis technical geek. bukan jenis yang "nak kuat, masuk turbo," kind a guy...diorg ni prefer DIY, contoh mcm swap carburator, solex, webber, pointer utk adjust timing pun diorg ada...hehehe... dengan diorg jgk la aku ingat balik camna sedap guna carb, camna leh setting engine sampai xde bunyi or gegar langsung.


dalam forum ni ada satu ruangan bahagian "Kereta Saya", yang mana owner kereta update kan apa yang diorg buat dengan kereta2 diorg...aku suka part ni...kereta gambar kat atas ni adalah salah sorg clubbers punya kereta. kena scrap, tapi barang2 yang boleh guna dia amik, masuk dalam kereta baru dia. Kereta Datsun 160J SSS...gambar bawah ni masa kereta dia kena gangbang body...




and paling aku geram, tengokkan rim dia nih...bibir tebhal ala2 negro dah...mesti kena simpan dalam umah kalau x esoknya kereta atas bata..


and kat bawah ni plak adalah hasil dia...memang overhaulin' la kereta nih...lampu tu pun rare tu. kalau dentum, mintak carikkan sampai dapat. lampu ronin aku pun belakang da RM400...isk2...


memang aku suka tgk org restore balik kereta2 lama nih...sebab kalau mod pun, lain dari yang lain...and lagi satu, main kereta lama ni kena sabar banyak...nak harapkan dapat kereta yang problem free, xde la...kalau free2 dapat problem, yang tu ada la...hehehe...

p/s : nak buat jgk ronin tu...once da dapat document, baru bleh tukar benda2 wajib lain...huhuhu...

Monday, 13 September 2010

Syurga & Neraka

Ahli neraka menjerit kepada ahli syurga...
"Bro, kita lepak jom!"
"Lepak mana?"
"Bro datang sini laa,"
"Mana boleh, aku da memang ahli syurga,"
"Aku gi sana laa camtuh,"
"X boleh jugak sebab ahli neraka haram cium bau syurga,"
setelah beberapa lama berfikir, ahli neraka memberi idea...
"in that case, kita buat jambatan, kita jumpa kat tengah2,"
"cantek!"
dalam sekelip mata, jambatan dari sebelah neraka pun siap...dan ahli neraka berdiri di hujung jambatan, tunggu jambatan dari sebelah syurga pula siap... tunggu punya tunggu, jambatan tetap xde...
"apa ni bro, ahli syurga x tepati janji!" laung si ahli neraka...
dari kejauhan, terdengar suara sayup2 ahli syurga....
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
"Kontraktor kat neraka ramai, kat sini boleh kira pakai jari jek!!!"
p/s : ini aku dapat dari ceramah agama kat opis aku...just to share jek...hehehe...

Syawal 2010...

xde apa sangat yang aku nak cerita, just balik Kelantan last Wednesday, bertolak dalam kul 4 pagi ikut jalan Simpang Pulai...sebab nak elak jalan sesak. cukup la pengalaman sangkut 13 jam dalam kereta dulu...huhuhu...ni antara pic yang ada...aku xde mood sangat raya kali nih...

ni masa otw ke Kelantan...jalan ok la...xde busy mana sebab lalu Lojing, then ke Gunung Stong sebelum sampai ke Kota Bharu...ini pit stop masa kat Cameron Highland...

kitorang konvoi 3 kereta jek...sebab abang aku yang third balik A.S...Alor Star laaa..umah mertua dia...kalau x, asik membesit dengan dia jek...hehehe...ini plak masa sampai umah nenek aku...

and kat bawah ni picture kedai yang ada kat Kelantan...kebetulan kitorang lalu depan kedai ni masa gi Tok Bali...hehehe...

kitorang balik semula ke KL hari ahad...bertolak seawal kul 4 pagi sebab nak elakkan jalan sesak...ingatkan ramai yang cuti straight sampai minggu depan...rupa-rupanya banyak gak kereta last weekend tuh...

p/s : Selamat Hari Raya, Maaf Zahir Batin...

Monday, 6 September 2010

Terbang...terbang...

Salam! actually aku da lama nak tulisa pasal benda nih. bukan apa, sesaja nak share... aku da lama x naik kapal terbang, and last sebelum gambar-gambar ni ialah pada tahun 2006 kalau x silap, and masa tu aku fly g Jepun...

bila da kerja, aku jarang jalan..paling kerap pun ulang alik Putrajaya tiap2 Jumaat...lepas tukar dept nih, dapat la g jauh sikit...ni masa aku nak g meeting kat Alor Star. Gi balik hari jek...malas aku nak lepak sana..hehehe...pic bawah ni masa aku kat stesen ERL Putrajaya...

kenapa ada expired date ek?

yang bawah ni plak gambar2 curi masa dalam flight...amik guna phone jek...phone pun phone 2 MP je la...hehehe...

and yang ni adalah masa sampai ke Kedah...memang aku suka tengok benda nih..relax je mata....hehehe...

so far buat masa ni aku xde nak g mana pun...paling xpun dalam Selangor jugak. xpe, save sikit duit...

p/s : dulu masa kecik2, kalau duduk kat area engine mesti teringat citer Twillight Zone tu...hehehe...