Thursday, 12 August 2010

My new, second hand car....

Yes...aku beli kereta...kereta apa? Iswara jek sebab ikutkan kemampuan...kalau ikutkan kemampusan? aku beli Kia Forte sudah...hehehe...kereta ni actually aku da dapat dalam 2 bulan lebih dah. ni gambar kereta aku...

gambar ni aku snap masa minggu pertama aku amik kereta ni kat used car... weekend tu aku terus hantar g pomen aku, tukar timing belt, and time tu jugak baru tau waterpump da nak kong, so dengan "senang hati" aku suruh tukar. bukan apa, kalau tukar kemudian, timing belt kena bukak jugak, bayar upah mahal...

minggu kedua aku dapat kereta ni, aku da drive ke Kuala Nerang. kira part of the test la...drive all the way, dalam hujan, and time balik panas gilak, kereta ni okay...xde masalah. tapi biasa la, kalau da nama beli kereta second hand, bunyik2 tu mesti ada, and yes, kereta ni pernah eksiden.

kenapa aku beli jugak? sebab da xde choice...aku tgk proton wira, semuanya nampak dah kena lenjan. ada salesperson ni siap nak cong aku kata Proton Wira 1.5 export model memang speed shift punya gear...and also lowered.. na haiiii..nak jual kereta pun xpayah la nak menipu camtu, kan? and ada jugak sebijik wira ni, condition nampak ok, tapi bila tgk side mirror longgar, and boleh plak sales person tu x perasan panel pintu kena sembur cat, aku reject...

iswara ni pun aku beli x pikir panjang, sebab adik aku memang nak guna kereta untuk bwk g tempat praktikal dia, so aku bagi la Ken...enuff cerita pasal camna aku dapat, kita bergerak kepada spec kereta...

Kereta ni tahun 2003, aku beli pun kira harga boleh tahan la...bayar down RM500, loan 5 tahun, RM300 bulan2...kira ngam untuk budget aku. Spec engine? ala...4G13P jek...1300 cc single cam proton.. kereta ni memang standard habis...dengan carburator detuned dia...huhuhu...tapi utk drive hari2 ulang alik opis, kira ok la...and also kereta ni manual yek abe kakok... kita main manual sementara larat...

apa plan aku untuk kereta nih? sebab aku nak guna hari2, aku plan nak maintain standard...rim 14 inci, tayar tebal, absorber and spring kilang spec jek. aku just nak buat engine sket. maybe carik carb proton saga megavalve tahun 92 tuh,naikkan sikit torque dia kalau boleh, sedikit aksesori such as grounding apa kejadah semua tuh. aku pun plan nak masuk K&N filter, biar napas ok sket...then masuk brake pump double layer, bagi cengkam lebih sikit..ye laa...drive dalam town, org asik brake mengejut jek...bahaya...

ICE @ in car ent? aku dapat cassete player daa...tapi for the time being, biar je dulu...tahun depan baru tukar kalau nak...hehehe...janji leh dengar lagu, dah la...dok gituh??

and kereta ni aku panggil Siltort...sebab apa? well, accord aku panggil ronin sebabkan masa amik dulu dia mcm xde tuan, tersadai jek...yang ni aku panggil siltort sebab dia xleh laju... siltort tu short form kepada SILver TORTise (kekura tuh)...hehehehe...

ok la...papehal pun, aku ok jek dengan kereta nih...janji leh pakai 5 tahun, lepas tu tgk la camna....

2 comments:

khayalkhayal said...

Ekekekekeke... Bro! SILver Tortise tu nite club dalam cerita P. Ramlee tu kan? Haaa... boleh bawa kuar malam kereta ni... Isi penuh!.

phat_lee said...

wahahaha...anda memang cerdik pandai...hehehe...banyak makan kismis...