Monday, 23 August 2010

Great car w/o a great jockey?

Assalamualaikum! ewah, da macam ustaz radio dah...hehehe...apa topik kali ini? ntah...aku pun xde idea sebenarnya, tapi bila ingat balik benda yang aku pernah kecoh-kecohkan dalam FB aku dulu, rasa nak tulis pun ye gak..hehehe...

benda dalam FB tu pun bukan besar sangat, just sebab member aku kata dia bawak Proton CPS dia boleh cicirkan member dia yang bawak Honda VTEC..katanya laaa...

Honda apa?
"Civic VTEC"
Twin Cam?
"Nak main kena amik yang sama, twin cam laa..."
VTEC besar or VTEC kecik?
"VTEC besar..."
Manual?
"sama laa...dua2 manual..."
Apa citer?
"Cicir dengan CPS aku. alasan dia keta dia melayang. keta aku pun melayang jugak..."

time ni aku tergelak, bukan sebab member tu kalah, sebab member aku yakin sangat CPS dia confirm cicirkan VTEC tu. well, anak-anak, ada beberapa faktor yang kita kena pikirkan di sini yek...

Honda Civic mempunyai pelbagai model, dari tahun 1970-an, sampai la ni. ini cerita dari segi chasis...proton CPS, hatta waja atau persona skali pun, chasis diorg lagi teguh, sebab kereta baru..kalau member aku ni cerita pasal Civic EG, kereta tu tahun 92...besi tahun 92 dengan 2009, mana lagi baru and mana yang lagi karat?

faktor ke dua ialah jockey, atau tukang bawak laa...kalau kena tukang bawak yang gila2, mcm member aku bawak lori layan corner sampai tayar terangkat sebelah, memang jockey tu ada harapan menang, tapi kalau jockey tu jenis masuk gear pun slow, memang xde harapan langsung...

contoh? bukan nak cerita, tapi contoh yang aku alami laa... aku ada Honda Accord tahun 1983, sama baya ngan aku tuh...engine da masuk VTEC besar 1.6, DOHC,ngn gear auto...ada sekali tu, aku bawak Ronin ni g keje, sebab SilTort aku road tax mampuih...and that day, aku berjaya cicirkan Mitsubishi Lancer 2010, 2.0 yang aku percaya DOHC, chasis yang lebih stiffer than Ronin aku...main drag je pun...sempat la dalam gear auto tu, keta aku spin masa tukar gear...

moral of the story? selalunya, driver pun jadi punca menang atau kalah..ye tak?

p/s : HP sell cars, torque wins the race~ Enzo Ferrari...

3 comments:

Nino said...

Oo.. bawak laju lagi la ni? hoho.. tp sgt setuju!! driver memainkan peranan yg penting..

khayalkhayal said...

I am not a fast driver.
I am but a safe driver... eheks...

Tapi ada member aku sorang memang safe driver yang mendangerouskan orang lain - bawa kerta pada kelajuan 80kmj di PLUS hiway! Gampang sungguh...

phat_lee said...

cik nila ~ x laju oun, meter cecah 70kmh je da masuk lane kiri dah...

dzam~ peh...bahaya tu...80kmh...gila laju...