Monday, 30 August 2010

Movie : Grown Ups

Rasanya lama dah aku x tulis pasal movie yang aku tengok, kan?Neway, last week aku and Cik Nila g tgk cerita Grown Ups lakonan Adam Sandler, Kevin James, Chris Rock, David Spade and also Rob Schneider.

Cerita ni mengisahkan pasal 5 orang sahabat dalam satu pasukan basketball. Diorang ni merupakan the only team yang menang di bawah bimbingan coach yang sama...until one day, coach diorg ni mapoh (mati)...and diorg pun gather during majlis pengebumian si Coach.

Start dari situ, diorang dengan family masing2 berpakat untuk pergi bercuti kat umah lama tempat diorang celebrate kemenangan masa basketball tournament 30 tahun yang lepas...kat sini start scene-scene yang fun...

cerita ni memang family movie, yang mana moral dia memang ada la..dari segi anak2 yang sombong, husband yang dicontrol oleh queen, macam2 lagik la...

for me, this movie memang enjoy, and jokes yang ada dalam movie ni memang khas utk family, tak keterlaluan laa...aku betul enjoy tengok movie Grown Ups nih...

p/s : pada yang minat cerita family mcm Bringing Down The House, Cheaper By The Dozen, cerita Grown Ups ni memang movie yang boleh dilayan....

p/s/p : aku pun tatau napa wording aku macam nih...huhuhu...

Friday, 27 August 2010

Cerita buatan Malaysia...

Orang kata aku anti cerita Melayu or cerita buatan Malaysia...mana ada...aku peminat cerita P.Ramlee, cerita2 tahun 80 an sampai la awal 90 an. x percaya? come on laa...bukan 100% aku kutuk cerita buatan Malaysia...cuma aku rasa zaman kegemilangan filem Melayu adalah pada awal 90 an, lepas tu kaput...antara TV show yang aku minat? ni haa...

ini adalah salah satu scene dalam show Jangan Ketawa.. ni masa Rambo Chin buat iklan susu..dia minum sampai mabuk...hehehe...and ini pun antara show kegemaran aku...the best...

ini adalah show yang betul multiracial...yang mana komedi dia betul2 kaw. ingat dulu masa sebelum ada astro, pakcik aku yang kat Cameron Highland mintak kitorang recordkan sebab kat sana x dapat TV3...hehehe...selain dari show nih, aku pun minat cerita Keris Hitam Bersepuh Emas, Pendekar Kundur, sebab time tu pure silat, belum silat yang terbang2 macam kung fu...benda terbang2 tu betul menghancurkan seni silat dalam drama...start cerita Pendekar kalau x silap aku. and then, ada cerita Senario...aku minat Senario group yang asal, yang mana masa tu ada Hamdan, Ilya, Lan Pet Pet, Wahid and Azlee... time Apek and Yasin masuk pun ok lagik laa...

x lupa jugak cerita Rumah Kedai, Baba Nyonya...Opah...banyak gak la yang aku minat. Tapi sekarang ni, aku tengok drama Melayu memang layu laa...x minat langsung nak tengok...

untuk movie plak, ada jugak la cerita yang aku minat, bukan xde langsung...for sure movie Senario yang directed by Aziz M.Osman memang the best laa compared dengan Senario yang baru2 nih... aku minat Senario The Movie, yang pasal fun fair tuh..lepas tu keluar sequal plak..yang nih...

x lupa jugak yang Lagi2 Senario...paling impact cerita ni ialah masa dia buat roti telur, memang lepas tgk cerita ni, aku x makan roti telur dalam sebulan jugak laa..thanks to Apek punya scene..hehehe...

aku minat movie Melayu yang zaman 80an pun ye gak...cam nih...

x lupa jugak cerita perang Melayu...memang antara the best la...ni...

and also Leftenan Adnan...2 kali aku tengok cerita ni kat wayang...best2...

aku akan tengok cerita Melayu kalau aku rasa cerita tu ok, xde manusia gedik or what so ever...aku layan jugak cerita2 Afdlin Shauki...cuma cerita so called Prof Razak je xde langsung dalam list aku...sampai tgk time raya pun aku menyesal...huhuhu...

p/s : semalam ada Leftenan Adnan kat TV3. Terima kasih kepada TV3 sebab buat cerita tu x menarik coz banyak sangat potong...hampeh~

Monday, 23 August 2010

Great car w/o a great jockey?

Assalamualaikum! ewah, da macam ustaz radio dah...hehehe...apa topik kali ini? ntah...aku pun xde idea sebenarnya, tapi bila ingat balik benda yang aku pernah kecoh-kecohkan dalam FB aku dulu, rasa nak tulis pun ye gak..hehehe...

benda dalam FB tu pun bukan besar sangat, just sebab member aku kata dia bawak Proton CPS dia boleh cicirkan member dia yang bawak Honda VTEC..katanya laaa...

Honda apa?
"Civic VTEC"
Twin Cam?
"Nak main kena amik yang sama, twin cam laa..."
VTEC besar or VTEC kecik?
"VTEC besar..."
Manual?
"sama laa...dua2 manual..."
Apa citer?
"Cicir dengan CPS aku. alasan dia keta dia melayang. keta aku pun melayang jugak..."

time ni aku tergelak, bukan sebab member tu kalah, sebab member aku yakin sangat CPS dia confirm cicirkan VTEC tu. well, anak-anak, ada beberapa faktor yang kita kena pikirkan di sini yek...

Honda Civic mempunyai pelbagai model, dari tahun 1970-an, sampai la ni. ini cerita dari segi chasis...proton CPS, hatta waja atau persona skali pun, chasis diorg lagi teguh, sebab kereta baru..kalau member aku ni cerita pasal Civic EG, kereta tu tahun 92...besi tahun 92 dengan 2009, mana lagi baru and mana yang lagi karat?

faktor ke dua ialah jockey, atau tukang bawak laa...kalau kena tukang bawak yang gila2, mcm member aku bawak lori layan corner sampai tayar terangkat sebelah, memang jockey tu ada harapan menang, tapi kalau jockey tu jenis masuk gear pun slow, memang xde harapan langsung...

contoh? bukan nak cerita, tapi contoh yang aku alami laa... aku ada Honda Accord tahun 1983, sama baya ngan aku tuh...engine da masuk VTEC besar 1.6, DOHC,ngn gear auto...ada sekali tu, aku bawak Ronin ni g keje, sebab SilTort aku road tax mampuih...and that day, aku berjaya cicirkan Mitsubishi Lancer 2010, 2.0 yang aku percaya DOHC, chasis yang lebih stiffer than Ronin aku...main drag je pun...sempat la dalam gear auto tu, keta aku spin masa tukar gear...

moral of the story? selalunya, driver pun jadi punca menang atau kalah..ye tak?

p/s : HP sell cars, torque wins the race~ Enzo Ferrari...

Puasa...puas..aaaaaaa.....

aku pun tatau kenapa aku leh pilih title tuh..hehehe..sedar x sedar kita da nak masuk minggu ketiga da puasa...and tahun nih, 1st year la aku puasa kat dalam KL...selama ni sipi-sipi KL jek. and yes, puasa dalam KL ni memang kena duduk dalam opis je la...sebab apa? dugaan tepi-tepi jalan beb~

kalau setakat kedai makan ke, kedai minum ke, no hal laa...insyaallah aku boleh (teruk betul kalau xleh tahan lapar and dahaga, bebudak lagi terror) yang paling berat ialah orang2 yang lalu kat keliling nih haa...dengan tourist lagik..

dulu masa aku kat PBD, time rehat je kitorg pakat reramai round PBD...walaupun kawasan seco'et tu jek. and location kegemaran? mana lagi kalau bukan kedai DIY...seronok tetiba bila masuk kedai tu...sebab duduk opis pun sengal je kot...hehehe...

and time puasa ni, selalu yang menguji iman ialah kengkawan email...time ni la nak post gambar makanan kaw2 punya, walhal makan x sedap mana pun...hehehe...sesaja sakat member yang lupa bangun sahur pun ye gak...

tahun ni aku x jejak ke bazaar lagik. sebab apa? sebab aritu aku g, lepak dalam kereta je..orang ramai gila nak mam***!!! tapi time ni, makanan paling best, nasik kerabu daging bakar, ikan keli percik..



aku tulis ni pun sebab nak isi masa sket...kalau ikut, nak je cerita pasal puasa rumah bujang...tapi malas laaa...hehehe...


aku nak balik...sotong goreng tepung menunggu...

Sunday, 22 August 2010

Luahan x puas hati....adeh laa...

ini adalah post luahan...di ulangi, ini adalah post luahan perasaan...hehehe...bukan apa, minggu lepas aku hampir2 bertekak dengan seorang SM kat opis aku. Hampir2 yek, bukan da...sebab apa aku hampir2? sebab bila nak bertekak, aku teringat kata golongan bijak pandai..."jangan ikut orang jadi bodoh"...

kenapa aku nak bertekak? bukan apa...aku tengah membuat kerja aku, as usual, sebab aku ada dateline. and dateline tu da dekat. then datang la sorang SM ni, department aku, bukan route aku, tapi sebab dia "tumpang" kat department aku...dengan senang hati dia cakap....

"minggu depan ko ikut aku, kita g bagi ***** kat org2 *****,"
"tgk la dulu," ujar aku sambil mata ngadap monitor...and terus...
"apa dia? tgk la dulu? ngko kalau boss suruh buat something, ko kena sebut yess boss, bukan tgk la dulu,"
"WTF??!!" dalam hati aku...
"aku dari dulu start kerja *P* aku x pernah cakap tgk la dulu kat boss2. cara ko salah nih. ko kena letak company dulu sebelum life ko,"
"tapi aku bukan buttkisser macam ko Tuan Haji..." dalam hati aku gak...

and sebelum benda melarat, aku diam jek. buat apa jadi bodoh sebab bertekak dengan orang bodoh, ye tak? boss aku orang lain. boss aku ialah orang yang aku kena report to...bukannya orang yang duduk sebelah kepada orang yang aku report to...

dia pernah cakap, dia ada banyak boss, kat ***** semua boss dia. ye la, sebab hang kaki ampu...semuanya yess boss, semua boss hang laa..kalau aku org ***** pun ko jadi kuli batak aku lama dah kan? and yess, dia pernah cakap nak aku jadi pengganti dia...i'm sorry, aku xnak...bukan sebab takut, tapi sebab aku bukan kaki bodek, tukang kipas orang...kaki caci maki mungkin laa..atau aku caci kaki org...hehehe...

lagi satu aku x puas hati cara entertain org2 *****, senang2 hati call, tanya benda sumbangan untuk dia...

FYI, BARANG FREE, KALAU X DAPAT, JANGAN MINTAK...

korang mampu beli, korang beli...contoh kalau agih bubur lambuk la,,,beratur, lepas tu x dapat sebab da habis, jangan la pulak korang amik orang lain punya...anggap la korang xde rezeki, and jangan mencuri...itu pun nak kena ajar ke?

haih laaa...sakit hati tgk dengan perangai org kaki bodek nih...sekarang Tuan Haji tu nak tegur aku pun dia nak xnak...pedulik hapa aku...x hancur idup aku kalau x de dalam list faveret dia..hehehe...

and kalau la org ***** mintak benda free kat aku, dengan free aku bagi dialog pilem Seniman Bujang Lapok...

"KO PIKIR INI KEDAI, BAPAK KO ADA SHARE??!!"

p/s : aku da cakap benda ni luahan perasaan...so pempaham la yek. kalau x paham pun buat2 paham laaa....

Thursday, 12 August 2010

My new, second hand car....

Yes...aku beli kereta...kereta apa? Iswara jek sebab ikutkan kemampuan...kalau ikutkan kemampusan? aku beli Kia Forte sudah...hehehe...kereta ni actually aku da dapat dalam 2 bulan lebih dah. ni gambar kereta aku...

gambar ni aku snap masa minggu pertama aku amik kereta ni kat used car... weekend tu aku terus hantar g pomen aku, tukar timing belt, and time tu jugak baru tau waterpump da nak kong, so dengan "senang hati" aku suruh tukar. bukan apa, kalau tukar kemudian, timing belt kena bukak jugak, bayar upah mahal...

minggu kedua aku dapat kereta ni, aku da drive ke Kuala Nerang. kira part of the test la...drive all the way, dalam hujan, and time balik panas gilak, kereta ni okay...xde masalah. tapi biasa la, kalau da nama beli kereta second hand, bunyik2 tu mesti ada, and yes, kereta ni pernah eksiden.

kenapa aku beli jugak? sebab da xde choice...aku tgk proton wira, semuanya nampak dah kena lenjan. ada salesperson ni siap nak cong aku kata Proton Wira 1.5 export model memang speed shift punya gear...and also lowered.. na haiiii..nak jual kereta pun xpayah la nak menipu camtu, kan? and ada jugak sebijik wira ni, condition nampak ok, tapi bila tgk side mirror longgar, and boleh plak sales person tu x perasan panel pintu kena sembur cat, aku reject...

iswara ni pun aku beli x pikir panjang, sebab adik aku memang nak guna kereta untuk bwk g tempat praktikal dia, so aku bagi la Ken...enuff cerita pasal camna aku dapat, kita bergerak kepada spec kereta...

Kereta ni tahun 2003, aku beli pun kira harga boleh tahan la...bayar down RM500, loan 5 tahun, RM300 bulan2...kira ngam untuk budget aku. Spec engine? ala...4G13P jek...1300 cc single cam proton.. kereta ni memang standard habis...dengan carburator detuned dia...huhuhu...tapi utk drive hari2 ulang alik opis, kira ok la...and also kereta ni manual yek abe kakok... kita main manual sementara larat...

apa plan aku untuk kereta nih? sebab aku nak guna hari2, aku plan nak maintain standard...rim 14 inci, tayar tebal, absorber and spring kilang spec jek. aku just nak buat engine sket. maybe carik carb proton saga megavalve tahun 92 tuh,naikkan sikit torque dia kalau boleh, sedikit aksesori such as grounding apa kejadah semua tuh. aku pun plan nak masuk K&N filter, biar napas ok sket...then masuk brake pump double layer, bagi cengkam lebih sikit..ye laa...drive dalam town, org asik brake mengejut jek...bahaya...

ICE @ in car ent? aku dapat cassete player daa...tapi for the time being, biar je dulu...tahun depan baru tukar kalau nak...hehehe...janji leh dengar lagu, dah la...dok gituh??

and kereta ni aku panggil Siltort...sebab apa? well, accord aku panggil ronin sebabkan masa amik dulu dia mcm xde tuan, tersadai jek...yang ni aku panggil siltort sebab dia xleh laju... siltort tu short form kepada SILver TORTise (kekura tuh)...hehehehe...

ok la...papehal pun, aku ok jek dengan kereta nih...janji leh pakai 5 tahun, lepas tu tgk la camna....