Friday, 11 June 2010

Warga Malaysia makin maju, makin x sabar...

Semalam aku g jumpa Cik Nila kat Pusat Bandar Damansara. As usual, jalan jem gila kat Mahameru, depan Muzium Negara tu. Oleh sebab aku kat lane kiri skali, memandangkan aku memang nak kekiri, aku tengok mangkok2 hayon nih guna emergancy lane. Bukan takat emergancy lane jek, jalan tar merah tu pun diorang lalu jgk.

Macam mana la jalan tu x hectic bila semua pentingkan diri sendiri? and dulu kalau korang ingat, time raya Cina x silap aku, yang 3 kes eksiden maut, yang mana kereta2 langgar trailer yang rosak kat emergancy lane. aku x salahkan yang bawak trailer, kalau betul lori dia rosak, kira emergancy la kan? xkan driver tu nak tolak lori tu g workshop?

Gambar atas tu bukti orang Malaysia da makin x sabar, makin x hormat orang lain. orang lain pun nak balik jugak, so please la jadi lebih civic minded. oleh sebab aku tensen tengok orang-orang ni suka hati lalu emergancy lane, aku pun snap la gambar nih. yang bagusnya apa? elok aku snap, kereta2 belakang yang lalu emergancy lane pun masuk balik lane kiri.

Lagi satu yang aku x suka, ialah orang2 yang sesuka hati cross lane sambil langgar tiang merah plastik tu...diorg ni pun punca jem and eksiden. aku cadangkan ganti tiang tu dengan bekas isi air macam kat area construction tu. langgar je, keta jahanam. biar padan muka...

p/s : ini la yang org cakap pemikiran 3rd class, or bak dialog P.Ramlee, "kecik2 xnak mampos, da besar menyusahkan orang", ini la orang2 yang layak dengan gelaran tu...

2 comments:

khayalkhayal said...

Jeng jeng jeng... siapakah dia yang memandu Saga merah tu? Kecik-kecik dulu takmo mampus... Dah besar pakai Proton Saga... eheks...

phat_lee said...

aku guna iswara...x kira...hehehe...