Monday, 21 June 2010

Padam satu sejarah...


well, ni cerita pasal Penjara Pudu...Penjara kat tgh KL yang da berusia 100 tahun jugak la...and pada 21/6/2010, kul 10 malam, kerja2 demolished Penjara Pudu ni pun start. masa aku lalu depan Penjara Pudu tadi masa on the way balik dari opis, ramai la orang2 yang berkumpul amik gambar. siap dengan polis skali...ini rupa pintu masuk Penjara Pudu...

and ini plak layout Penjara Pudu...

ini plak mural yang pernah masuk Guiness..mural terpanjang...tapi masa penjara ni dikosongkan, mural ni pun da kena conteng...

ini plak masa penjara tu baru dinaikkan....tahun 1896...

sekarang ni tembok penjara tu da start dirobohkan... and aku rasa elok rasanya kalau pintu gerbang penjara yang asal ni dipindahkan ke muzium. bukan apa, just sebagai sejarah negara. memang gomen kata bangunan ni bukan sesuatu yang boleh dibanggakan, tapi x salah if kita simpan sedikit sejarah Penjara Pudu ni kan?

2 comments:

khayalkhayal said...

Setakat masuk Guinness tak masyuk kut? Tu yang roboh tu... kan?

phat_lee said...

kalau dapat bekalan Guinness?masyuk..kan??