Tuesday, 6 April 2010

R.I.P Buffy...




Semalam, time aku lepas abis main badminton, aku check handphone aku..ada miss call and msg from abg aku bagitau yang Buffy, kucing kesayangan family aku da xde. mak aku jumpa dekat dalam bilik mandi kat bilik aku. actually pagi semalam, time aku nak g keje, aku tgk dia ada kat bilik mandi tu, so aku pun g mandi dekat bilik air lain...and lepas siap2, aku jenguk and panggil Buffy, dia sayu jek pandang.
Buffy start sakit since last month...kitorang suspect dia kena leukemia...and yes, kucing memang ada sakit tu. Buffy pun sejak dua minggu lepas dia da start xnak makan..and hari ahad lepas, time bawak mak aku g umah abang aku, aku da cakap nak bawak Buffy g vets, kot2 dia sakit lain...and semua tu tak sempat...
For the past 2 weeks, Buffy banyak tido dalam bilik aku. Time tu pun dia da start x kuat, nak panjat katil aku pun kena orang tolong angkatkan. and aku ingat masa aku balik Jumaat lepas, dia naik katil aku, baring sebelah aku as usual...and hujung minggu tu, Sabtu and Ahad, dia asik ikut aku jek. Sabtu lepas merupakan last day dia mintak duduk luar. Buffy ni selalunya duduk dalam rumah jek...Last time masa dia aktif, aku ingat lagi, dia bawak lipas, nak tunjuk kat aku...and ada sekali tu, dia bawak cencorot and bwk kat mak aku..hehehe...
Buffy ni family aku bela da lama dah, and dia memang unik. Buffy selalu mintak dukung, time dukung tu dia start gigit2 telinga. Kadang2 dia suka duduk atas bahu, baring sama2...And Buffy ni smart...dia belajar camna nak bukak pintu depan umah aku. hehehe...pernah sekali tu, dia duk main2 pembuka pintu, bila dia dapat bukak, terus lari keluar...dulu, aku selalu pakaikan leash kat dia, tapi time aku pakaikan leash, dia baring golek2, tapi bila aku bukakan leash tu, berdesup lari...hehehe...Buffy ni nakal jugak, asik kunyah getah, sampaikan kena tarik getah tu dari mulut dia,itupun dia xnak lepas...hehee...
Dulu masa ayah aku beli akuarium, and da isi ikan, dia la yang asik duduk tepi, pandang ikan tu...kalau nak tau nakal dia datang camana, kalau dia nak keluar, and bila kita panggil nama dia, telinga dia akan bergerak, ekor dia libas dua atau tiga kali, mean dia tengah degil la tu..hehehe...
Dia pun selalu berebut katil...cara dia? dia akan baring kat sebelah aku, lepas guling2 sampai aku anjak tempat, then dia akan guling lagi sampai aku bangun dari katil tu, lepas tu dia tido...hehehe...
well, aku xtau nak cerita apa lagi pasal Buffy nih...she's special to my family, and she's part of the family jugak...ini antara gambar Buffy yang aku dapat ambik...



aksi Buffy lepas dapat katil...

baik punya tido...


one of her fav style, the sphynx style...

masa dia x puas hati dengan teddy bear..hehehe.


antara cara2 dia rampas katil...


Buffy...

Aku da mula rindu kat dia...huhuhu...semalam balik dari amik adik aku, aku tengok tinggal bekas makanan dia yang x terusik and sangkar kosong dia. Dulu aku siap cakap kat mak aku, "anak mak yang 4 kaki tu...", sebab mak aku memang manjakan dia sangat2. and dia selalu duduk dengan mak aku if mak tengah menjahit ke baca paper ke...selalu if time makan, dia pun sibuk nak join...and bila dia panjat bahu mak aku, bila ayah aku marah, dia mesti lawan dengan kedegilan dia tu...hehehehe...
aku rasa itu je yang aku boleh cerita...R.I.P Buffy...


p/s : Cik Nila pun sempat Buffy mintak dukung and Buffy pun sempat gigit tangan awak kan? hehehe...

5 comments:

zachary said...

R.I.P. Buffy..
Buffy meninggal sama haribulan ngan Kurt Cobain hmmmm...

LiLFaDLi said...

hadoyai.. sedih aku pasal nih.. sabar ek bro.. kenangan indah pasti bersama family korang..

phat_lee said...

zach~ kebetulan bro...hehehe...tapi buffy aku x tembak kepala sendiri...


pali~ sayu beb hari2 balik tgk bekas makan dia je yang tinggal...10 tahun bekas makan tu kat tempat yang sama...

khayalkhayal said...

There will be no other Vampire Slayer...

phat_lee said...

bukan vampire slayer..lalat, lipas..even cencorot slayer nih...