Friday, 23 April 2010

Proton Wira 1.8 Limited Edition C99

Aku minat kereta. And FYI aku bukan jenis fanatik kepada sesebuah model. memang aku suka kereta lama, but aku still appreciate kereta baru...hehehe...mcm terbalik jek ayat tu. neway kali ni aku nak cerita sikit pasal Proton. Actually Proton ada jugak keluarkan kereta2 yang pada aku agak dasat and special. Contohnya Proton Wira 1.8 Limited Edition nih...
kereta ni nampak macam Proton Wira yang lain kan? well, sebenarnya Proton Wira 1.8 ni keluar sebabkan nak lulus World Rally punya requirement. With Double Stitch chasis, maksudnya chasis yang lagi kuat dari Wira biasa. Sejumlah 2450 unit Wira 1.8 ni dikeluarkan bermula pada tahun 1995 sampai 1997 jek. gambar atas ni adalah version biasa.aksesori yang ada pada C99 ni ialah all around Recaro seat, steering and gear knob Momo, which is agak mahal...Dalam 2450 unit C99 yang ada, 50 unit dikatakan agak special. Proton Wira 1.8 Limited Edition RS ( Rally Spec).
so? apa specialnya RS ni?well, RS ni adalah version Proton Wira 1.8 yang paling aggresive, more powerfull than the standard Limited Edition sebab RS ni dikatakan menggunakan ECU yang unik (Rally Setting). yang x best ialah, interior Wira RS ni x sama macam Limited Edition biasa. sebab Proton nak buat RS ni lightweight. so interior kereta ini seakan-akan Wira 1.3, xde recaro seat, even power window pun xde. pada Wira 1.8 RS ni, ECU yang digunakan ialah ECU MMC (Mitsubishi Motor Corp) instead Siemens punya ECU. and ECU version MMC ni xde rev cut and also xde speed cut, RPM meter sampai 9000 RPM, and speedometer sampai 260Km/h...sekarang, kalau kita nak cari Proton Wira 1.8 Limited Edition original spec, memang da susah nak jumpa. sebab most of the owner da swap engine dengan GSR Turbo, VR4, etc...and ada jugak yang discrap, ada jugak yang gone in accident dengan owner dia skali. oleh sebab Wira 1.8 ni x sambung production, Proton keluarkan Putra and Satria GTi...
p/s : mana nak cari Wira C99 ni ek???

9 comments:

khayalkhayal said...

Member ofis lama aku dulu pernah pakai Wira 1.8 UK spec. Pernah naik sekali dengan dia walauun tak pernah naik dia. Tapi tu je la yang aku tau... eheks... Benda-benda teknikal lain aku tak tau laaa...

zachary said...

tak tau la pulak ade versi RS heheh..bagus2..informatif..
aku ingat lagi spoiler palang gol tu jadi kegilaan mat kete satu mase dulu..seperti biase staiilll...

phat_lee said...

dzam @ ko naik member or tunggang?

zach @ aku dapat tau from forum jugak. tapi mmg 1.8 ni limited edition...

aku ada jumpa sebijik kat used car...apakan daya masa aku g, tokey tu kata "itu kereta baru jual maaa"

Yasmin Hannah said...

slm bro...kwn saya ada sebiji kereta wira model mcm nii...katanya nak jual..kalau ada yg berminat boleh terus hubungi dia..0125307271..mohd sururi..

ali abu said...

Ada lg tak wira nya yasmin?

ayub.... said...

salam...phat_lee...saya ada pakai wira 1.8dohc RS...semua ori lg...warna putih...mmg puas hati....berani dgn tak sahaja nk drive laju2....sbb sblm ni saya ada pakai 1.8dohc waran hitam..mmg ada beza nya..model RS dgn model biasa(warna hitam)..RS lg power....

ayub.... said...

salam...phat_lee...saya ada pakai wira 1.8dohc RS...semua ori lg...warna putih...mmg puas hati....berani dgn tak sahaja nk drive laju2....sbb sblm ni saya ada pakai 1.8dohc waran hitam..mmg ada beza nya..model RS dgn model biasa(warna hitam)..RS lg power....

Dennis Edwinson said...

Salam bro, saya juga ada pakai wira 1.8 EXi DOHC ini sejak 1997. Memang berbaloi, tahun ini masuk umur dah cecah 15 tahun, stock standard sampai sekarang. It's really nice to see your blog on this particular model. Keep up the fantastic work bro !

shukur yusop said...

as salam,aku ade wira 1.8 exi..ade yg berminat?