Wednesday, 31 March 2010

Satria Neo CPS R3 Lotus Racing Edition


Yesterday was the launching ceremony for our own Proton Satria Neo CPS R3 Lotus Racing Edition (panjang gila)... here are some of the picture...

better without the stripes...

prefer twin exhaust tip...

somehow the rims still look small for this car...

nicely design bodykit...


ventilation system...

four port AP Racing caliper and disc brake for the front, single port for rear



the same interior except....




for the push-start button...

this will be a limited edition car dan hanya 25 unit akan dikeluarkan...the price? RM115,000.00 per car... kenapa mahal? well, first sebab it's special limited edition, plus with the Lotus Racing badge...and the engine da di tune up kan. compared with Neo CPS, this car will be powered by 145 horses, and also 168Nm of torque...and, ini adalah antara benda yang ada kat Neo R3 Lotus Racing...

carbon fiber front hood
specifically tuned Öhlins DFV (Dual Flow Valve) fully adjustable coil-over suspension with spring and damper rates
stiffened rubber bushes and revised suspension geometry,
62 kg lighter than the standard Neo CPS at 1150 kg
16-inch Advanti alloys wrapped with 205/45 Bridgestone Adrenalin
four-pot AP Racing calipers , rear discs make do with single pot
R3 Titanium Exhaust Headers
R3 Alloy Underdrive Pulleys
R3 Tuned Exhaust System
R3 Carbon Fiber Airbox
R3-tuned camshaft profiles contribute towards the power upgrade.

so pasal ni la kereta ni will be a limited edition, and hopefully owner kereta ni xde nak tukar engine kepada engine Evo...let this limited edition, will be originally limited. kalau tukar engine, da xde special da kat kereta ni..

Tuesday, 30 March 2010


aku tengah makan waffle dengan Cik Nila kat Tropicana semalam sementara nak tgk wayang, so dia pun belek2 la magz yang ada kat kedai waffle tu..and then terperasan plak yang dalam tu ada history of 3D movie...jom kita baca sket...sket jek nih...
1894
British film pioneer William Friese-Green files a patent for a 3D movie process using a stereoscope.
1915
Edwin S Porter and William Waddell present test footage ini New York using green/red anaglyph.

1922
First 3D movie, The Power Of Love is shot.
1934
The Lumiere brothers film a series of 3D test.
1952
First feature lenght 3D film, Bwana Devil is released. It inspires a flood of other 3D features, most notably It Came From Outer Space in 1953.

1953
Warner Bros first 3D film, the horror classic The House Of Wax was the first 3D film released with a stereo soundtrack.
1973
Andy Warhol's Flesh For Frankenstein shows how 3D's stock has sunk.
1983
until the truly terrible Jaws 3D drags it to the ocean floor.
1986
Transitions, a 20 minutes short including a tour to a teddy bear factory, debut in IMAX 3D.
2004
full lenght of The Polar Express debut in IMAX 3D.
2005
Chicken Little became the first RealD Movie.
2009
Coraline, Monsters vs Aliens, Ice Age 3, Up!, G-Force, Cloudy With A Chance Of Meatballs and Avatar, all debut in digital RealD format.
and itu jek info yang aku dapat. sebenarnya 3D movie ni da lama ada kat dunia, just baru nak naik balik. maybe aku nak layan Clash Of The Titan pun 3D kot...hehhe...

My Space...

Semalam aku n Cik Nila g tgk wayang, layan How To Train Your Dragon (Bagaimana Nak Keretapi Naga Anda...hehehe..) kat Tropicana City Mall. And lepas tu, kitorang pun g dinner kat TTDi jek...time makan tu, aku cerita la keadaan opis aku yang sekarang nih...orang yang x kena, memang xrasa mcm aku rasa skg...ni antara gambar yang aku snap...


bawah meja aku...luaskan? *%#$^Q!!!


atas meja aku. hari2 ada document orang lain..mana aku x serabut..


betul2 luaskan??



kerusi aku yang ada reverse sensor...

ini je la personal space yang aku ada kat company ni..itupun asik kena ceroboh...da sempit, adeh la... lupa lak, dalam bilik nih aku kongsi dengan SM and Manager aku...ni meja SM aku...so aku memang xde privasi langsung kat opis aku ni sebenarnya...


pada pendapat korang, korang boleh perform x kalau every move yang korang buat tu diperhatikan? sedangkan bos yang asik ulang alik kat belakang kita pun kita dah tension kan? so mcm aku nih? bos duduk selang 3 kaki dari tempat aku. camna tuh?

Monday, 29 March 2010

My Ol'skool Phone Getting Crazy...

Sapa kenal Nokia 3310? hehehe...ini my first phone yang aku beli with my own money dulu. Inipun aku beli dari member aku yang akan fly ke US dulu. Aku beli phone ni pada tahun 2001, and until now ada dengan aku...aku ingat lagik, RM150 member aku jual dulu. Aku beli pun sebab handphone alcatel yang mak aku belikan dah punah...hehehe...



yada yada yada~

Indian Wedding...

Last Saturday, me and my Cik Nila went to her friend's wedding reception...and utk aku, first time aku g Indian Wedding...
well, kitorang sampai pun time makan...so hang out sekejap jek. Wedding ni agak tradisional la, bukan style wedding yang buat dekat hotel tu... and majlis ni di buat di Tokong apa ntah nama dia...aku x ingat, tapi dekat area2 Mid Valley tu la...

Makanan dia? well, the same style macam wedding Melayu jugak. Pekerja katering dia pun ramai melayu, so no doubt la kan kalau nak makan pun? and pihak pengantin pun ada sediakan satu section makanan bagi yang vegetarian, which is good kepada yang asik was2 tu. hehehe...

kitorang kat wedding ni pun sekejap jek. makan, jumpa pengantin, then jumpa kengkawan opis Cik Nila merangkap kawan-kawan opis lama aku...

p/s : tenkiu sebab ajak kawe g wedding ni...hehehe...

Thursday, 25 March 2010

Movie : Green Zone

Semalam, aku and Cik Nila g tengok cerita nih....from the director of The Bourne Supremacy & Bourne Ultimatum, Green Zone. Cerita pasal apa? cerita pasal America yang serang Iraq tahun 2003 dulu tuh...tapi cerita ni bukan pasal America menang perang tu, tapi lebih kepada pencarian WMD (Weapon of Mass Distruction) yang George Bush (it) kata ada kat Iraq yang mampu gugat keselamatan negara2 lain...

sinopsis cerita? well, cerita pasal sorang askar ni, Chief Roy Miller, yang di tugaskan untuk cari WMD lepas kejatuhan Saddam Hussein. and macam yang kita sendiri dengar, diorg cari WMD, tapi x jumpa2. Roy Miller ni pulak da makin fed up so dia pun mula pertikaikan maklumat yang CIA bagi sendiri kat diorang. and dalam cerita ni pun, CIA pecah kepada dua, sorang yang tau the truth, sorang lagi pembuat agenda, and pembuat agenda ni la yang bagi fake information so that tindakan America serang Iraq tu dilihat sebagai sesuatu yang perlu...(apsal ayat aku serius jek nih?)
ada beberapa scene and dialog yang aku suka dalam cerita nih. Scene yang aku suka, masa Roy Miller ni dalam Green Zone, iaitu Saddam Republican Palace...dalam scene ni, dia tunjuk perbezaan yang betul ketara..kat luar, rakyat Iraq hidup dengan xde electric and air, tapi utk dalam Green Zone, rata2 orang2 America, siap dengan beer, entertainment,ibarat macam tgh parti. menunjukkan betapa angkuh diorg nih...

dialog pulak, aku suka masa org Iraq dalam buangan yang balik ke Iraq, jadi puppet kepada America, dapat jadi Menteri and masa dia masuk kabinet, dia masuk sama2 dengan puak Shiah, Sunni and Kurdis...tetiba diorang bergaduh sebab kan pertikaian kenapa orang yang dalam buangan, xtau apa2 pasal Iraq dilantik jadi Perdana Menteri...
aku suka cerita ni, sama macam cerita Casualties of War dulu...cerita ni pasal propaganda America, and Casualties of War pulak tunjuk perangai askar2 America masa perang Vietnam. lagi satu cerita, Jarhead...pasal perang atas Iraq jugak...camna diorg kena stay kat padang pasir selama 2 bulan, then dengan eager nak membunuh diorg buat askar2 America jadi gila...sampaikan unta pun jadi target practise...
pada yang suka cerita perang, cerita ni okey la...enjoyable jugak...
p/s : cerita ni buat aku teringat tahun 2003, time sama2 tgk news tunggu masa America start attack Iraq...sedih dengan apa yang jadi. bila Saddam da xde, Iraq jadi kucar kacir...

Tuesday, 23 March 2010

Kereta Polis Jepun Buatan Sweden di Malaysia!

Pagi tadi aku ada meeting kat MOA, so on the way balik nak ke kereta aku, tergerak hati la jugak nak tgk kereta ni sebab masa sampai pagi tu aku da nampak kelibat kereta nih. da dekat, baru aku perasan, sekali design kereta polis Jepun...siot jek..

kalau korang perasan brother yang pakai spek tu, kat gambar bawah nih,

memula dia buat bodoh jek. tapi lepas dia tengok aku snap gambar kereta ni, dia terus datang...
brother : buat apa ni?
aku : saja je bang amik gambar, buat koleksi...

brother tu pun aku tau, dia nak snap tapi malu-malu...lantak pi lah...hehehe...neway, ni pic masa dari angle tepi...


kereta ni? Volvo 240 yang aku pasti sesangat da tukar engine kepada RB or 1jz or 2jz...exhaust dia gabak besar. boleh masuk kucing 2 ekor serentak...hehehe...

Wednesday, 17 March 2010

Terliur pulak...


For the past few days ni aku sakit mulut...gusi to be precise...so nak makan pun x berapa nak sangat, so makan nestum and roti jek...tetiba arini terasa nak makan heavy plak malam nih...biasa la...hehehe...

malam ni ada pasar malam dekat area rumah aku...petang ni aku ada main badminton kat Titiwangsa, so memang kena la kan? tengah hari tadi pun aku just minum air soya jek. dalam opis ni sejuk, so ni da start kebulur balik...adeh la...dalam kepala da terbayang-bayang da...


ayam percik

ikan keli percik


rangka ayam goreng tepung

labu masak lemak

kebab ayam




ikan patin masak tempoyak



tapi semua ni just perasaan jek. aku da plan nak beli apa da pun...nak cari ni jek...

nasi kerabu daging bakar...


aku suka nasik kerabu nih. kena pulak kerabu daging bakar yang mana daging tu da perap elok2 sebelum bakar, daging tu pulak x kering sangat..perghh...selalunya kalau aku beli, aku akan mintak ulam lebih, kerisik lebih and budu lebih. biar nasik kurang, tapi perasa lebih, fine with me...hehehe...
tapi yang paling best, makanan yang mak aku masak...the best la. mak aku pun tau anak dia yang sorang ni punya faveret. kalau ikan keli goreng sambal, sambal mesti penuh...kalau ikan talapia plak, dia goreng jek, and separuh badan ikan, part yang ekor tu mesti dia simpan utk aku...hehehehe.... kentang and tempe goreng sambal, pasal masakan mak aku la anak2 dia ni sihat..hehehe...


p/s : makin aku tulis, makin keroncong plak perut nih...adeh la...

Tuesday, 16 March 2010

Naotaro Moriyama - Sakura (english)

We are surely waiting
For the days in which we can see you again
On the streets, lined with cherry blossom
trees
We'll wave and shout
Whenever we feel pain
Or it seems as though we'll be crushed
Because you're smiling
We feel that we can hang on
From inside the misty landscape
We can hear the songs from that day
Cherry blossom, cherry blossom, now they're in full
bloom
Scattering in an instant, i know that it's a
fate
Farewell my friend
When it's time to set off on your journey
With your unchanging feelings now
I wonder now we can say them
Those words without fabrications
True words, to hope for your shining future
It's as though the bustling city
Is hurrying us along
Cherry blossom, cherry blossom, simply falling
Believing that one day they'll be reborn
Don't cry my friend
Now it's time to be sad for parting
With that unadorned smile, well...
Cherry blossom, cherry blossom, fly now
Basking in the light merrily, for all eternity
Farewell my friend
Let's meet here again
On the street scattered with cherry blossom


p/s : aku suka lagu ni sebab akustik...pemain piano dengan vokalis jek...ni link dia kalau korang nak tgk.

http://www.youtube.com/watch?v=bqmjbqCOwqI

Naotaro Moriyama - Sakura


Bokura wa kitto matteru
Kimi to mata aeru hibi o
Sakuranamiki no michi no ue de
Te o furi sakebuyo
Donnani kurushii toki mo
Kimi wa waratteirukara
Kujikesooni narikakatemo
Ganbareru kigashitayo

Kasumiyuku keshiki no naka ni
Ano hi no uta ga kikoeru

Sakura sakura ima sakihokoru
Setsuna ni chiriyuku sadame to shitte
Saraba tomo yo tabidachi no toki
Kawaranai somo omoi o ima

Imanara ierudarooka itsuwari no nai kotoba
Kagayakeru kimi no mirai o negau
Hontoo no kotoba

Utsuriyuku machi wa marude
Bokura o sekasuyooni

Sakura sakura tada maiochiru
Itsuka umarekawaru toki o shinji
Nakuna tomo yo ima sekibetsu no toki
Kazaranai ano egao de saa
Sakura sakura iza maiagare
Towani ni sanbameku hikari o abite
Saraba tomo yo mata kono basho de aoo
Sakura maichiru michi no
Sakura maichiru michi no ue de

Monday, 15 March 2010

Tetiba teringat...




bila la nak dapat lagi peluang g Japan nih?

Ronin Days Out

Semalam, aku dengan bebudak KKLians berkonvoi ke Shah Alam atas invitation pihak Tourism Selangor yang buat Shah Alam Autoshow kat area parking Stadium Shah Alam...Jam 1015 camtu baru aku bergerak ke Shell Tol Batu 3 Shah Alam...gath kat sana dulu sebelum konvoi ke Stadium...huhuhu..panas beb...
Sesampai je kat sana, kitorang park kat luar, sebab bebudak jaga event kata xleh masuk, so set up la banner, susun kereta...time ni da start becak da ketiak...panas wooo..

mesti orang kata kereta2 camni x layak masuk otoso...

then, boleh pulak person incharge yang set kan tempat parking kitorg mintak bawak masuk kereta. sekali park betul sebelah stage...apa lagik, susun dulu. oleh sebab cuaca yang teramatlah terik, elok lepas park kereta, turun tingkap, then mula cari pokok sebab kat stage da penuh...

dalam pukul 4 camtuh, orang da start ramai...biasa la. time ni cuaca x seterik tengah hari...and orang pun just jalan jeling2 jek kat kereta2 KKLians, xde rasa nak tgk lebih2...diorg geli kot tengok kereta2 lama nih...tapi benda jadi best lepas Mr.President KKL suruh bukak bonet..hehehe...time ni kitorg start bukak bonet semua kereta secara paksa...hehehe...

dua kereta ni jek yang bonet bukak ke depan...

don't judge a book by it's cover...

pakcik nyosal jual kereta lamo pakcik...

petang tu dalam kul 5 kitorang pun start kereta memasing sebab nak balik dah...awan dania...eh, awan hujan da mai dah...sebelum tu, kitorang ada buat pesta pantun bunyik kereta..hehehe...layan jek...buat bising sket. and lepas tu member aku ada la main2 keluar api dari ekjos dia...siap lawan2 dengan mamat cina sorang tu..

bila rasa jek minyak nak abis, baru la kitorang gerak..hehehe..Ronin pun keluar jugak suara nyaring dia...walaupun ekzos kecik jek...then start je Mr.President buat aksi "melibas" (baca: wheelspin time corner) depan orang ramai, pengikut2 dia pun follow la skali termasuk aku walaupun setakat spin style budak belajar memandu masa test bukit..hehehe..

yang bestnya bila bawak kereta aku nih, bila x bukak bonet, orang x pandang langsung. tapi lepas je bukak bonet, gila best tgk muka sensorang. sebab kereta aku tukar engine, tapi still guna dashboard and meter asal. dari luar memang x nampak mod. and kereta aku di gelar kereta jahat.huhuhu...oh ye, kitorang dapat goodies bag dari pihak penganjur...

p/s : main kereta lama ni kena banyak sabar beb...tapi bila da setel masalah, memang berbaloi...

Tuesday, 9 March 2010

Indiana Phatlee and the last Yogurt Bliss

apa punya tajuk daa...hehehe...well, memang agak tertekan arituh nak cari air yogurt nih...since last week lagik...huhuhu...abis sebenleben kat area umah aku, area taman jiran aku carik...pastu carik kat stesen minyak lak, pun x jumpa...last week pun lepas futsal, aku round dekat Stesen Sell kat blakang umah aku pun, tinggal 5 botol jek.. itu pun perisa yang orang kata segan hidup mati x mau...
and semalam pun aku teruskan jugak quest mencarik dengan VVIP aku...dari otw balik dari Midbelly,sampai Serdang, then Econsave area umah aku, semua abis..takde tinggal apa pun.. sampai la kat Carefour belakang umah aku, baru la jumpa..itu pun aku rasa kejap je tu...so aku pun bedal la beli 2 botol air yogurt nih...bukan apa, takut nanti tidoq ayaq liuq meleleh jek...hehehe...
mana mau pilih daa...
p/s : lega dapat jugak air langsi nih...heheheh..

Dekat-dekat dengan negara setan...

p/s : aku snap pic nih semalam lepas tgk Alice in Wonderland 3D...opss!

Thursday, 4 March 2010

Brake, not break...


aku selalu tengok orang salah eja benda ni. padahal beza sungguh dua2 perkataan nih...kali ni aku nak citer pasal brake bleeding...bukan bleeding love mcm lagu leona lewis tu or bleeding nose everytime tgk awek japan...hehehe...

apa itu brake bleeding? brake bleeding? apa tu? senang citer, brake bleeding ni adalah proses bila kita keluarkan minyak brake tu...kenapa? ada beberapa sebab.antara sebab dia adalah, tukar minyak brake baru, tukar brake lining atau bahasa pasar, hos brake, and kadang2 sebab nak keluarkan udara yang ada dalam brake lining...


kita cerita pasal udara dalam brake lining la yek?kenapa nak keluarkan udara dari dalam brake lining? imagine air mineral dalam botol yang kita isi separuh. x mampat kan? kalau air mineral yang kita isi penuh, mampat x? untuk braking yang paling efektif adalah apabila brake lining yang mampat dengan brake fluid, so that dia akan lebih cepat cengkam berbanding dengan yang ada udara...


brake bleeding adalah salah satu proses utk mengeluarkan udara dalam brake lining tuh..cara dia? hantar p workshop and cakap kat dia, "mau bikin brake bleeding"...dengan senang hati dia amik satu(1) botol minyak brake baru, and spanar...lepas tu dia akan suruh member dia pam kan brake tu sambil dia pelan2 releasekan valve cover utk brake tu...senang citer, dia kuarkan minyak brake lama, dalam masa yang sama dia masukkan minyak brake baru.

apa simptom2 kena buat brake bleeding? kalau aku, bila tekan brake and rasa kusyen then baru brake cengkam, or masa aku tarik handbrake. kalau handbrake tu kena tarik tinggi, kalau korang belum tukar brake pad or brake shoe, tukar la yek?kalau da tukar? aku mintak buat bleeding jek. and brake bleeding ni selalu dia akan buat utk ke empat2 tayar yek...kalau nak bleeding nose korang suh mekanik buat brake bleeding kat tayar spare skali...

ada orang tanya, camna nak tau rasa kusyen masa tekan brake? aku pun poning nak explain, but aku try jugak la...ibarat korang tgh jalan, then korang pijak kusyen or bantal (kurang hajar sungguh)... rasa empuk2 sikit kan? kalau tekan brake, then rasa macam korang pijak kusyen baru brake nak cengkam, itu maksudnya kusyen la tu...betul ke explain aku nih?

jangan risau, merah tu sebab panas jek...kereta biasa xde panas sampai camtuh....


yang kat atas ni plak gambar bila kereta F1 brake. sebab apa merah menyala macam tengah panas? well, memang panas pun. sebab disc berpusing pada kelajuan tinggi, then dikepit oleh brake pad, panas dia boleh cecah 1000 darjah celcius...tapi kereta biasa mcm kita (jgn kata Ferarri or Lambo atau yang seangkatan) xde sampai merah menyala ni...bwk pun setakat paling laju 180kmh, xde panas camnih la...tapi brake jenis ni memang mahal, boleh beli kancil sejibik kot..and dia ni bukan besi disc brake biasa tu...dia guna jenis carbon ceremic yang tahan panas and cepat sejuk...


neway, aku nak kongsi pasal brake bleeding je yek...most important thing is, check la kereta or motor tu selalu...itu jek...
p/s : nak tukar two port braking la utk kenari aku...hehehe...baru cengkam...

Wednesday, 3 March 2010

Kenangan beb...

aku tengah selongkar PC opis aku bila aku terjumpa balik gambar2 nih...

masa ni detik2 terakhir sebelum aku abis Degree in Comp. Science (Management Information System)...time ni aku buat Industrial Training kat Petronas e-Learning solution Sdn Bhd (amik ko nama penuh!) atau PeLSSB...merasa jugak la environment kerja kat Petronas KLCC...hehehe...

kat sana kitorang ni macam buruh paksa la...kena develop system utk kegunaan Petronas (entah betul ke x)..yang aku ingat, group aku kena buat Content Management System utk kegunaan PERMATA-Instep...stress jugak..dengan karenah2 manusia kat sana...
well, one thing for sure, dekat2 nak abis tu aku and geng2 aku selalu tgk wayang after abis working hour...


kadang-kadang fed up or stress, aku ngn member aku g la lepak Kinokuniya...belek2 majalah dengan alasan nak cari idea utk interface system. ye la, interface kena sama or lebih kurang macam corporate colour la apa bagai..hehehe...
yang aku ingat, perangai sensorang memang best. ada yang jenis buat lawak membahan orang, bila orang bahan balik dia mula kuntum..hehehe...


and time ni jugak la merasa naik Sky Bridge tuh...hehehe..lepas tu x naik2 dah...


and aku ingat lagi masa last day kitorang kat sana...pakat conteng white board reramai...hehehe...and management ada la buat makan2 sket after our last presentation on our project. then petang tu merasa la macam mana orang resign tapi xde kerja punya perasaan camna... hehehe...

sekarang ni semua da kerja and masing2 busy dah...huhuhu....

p/s : cyana bila nak buat gath? hehehe...