Thursday, 25 February 2010

haduyai...

haduyai...
desas-desus kat opis nih...
baru dengar, department aku mungkin akan pindah ke Kedah...
damn i hate it...
well, time to search for other job...
khayal-khayal, ada kosong x kat section hang???
~TOLONG!!!~

Wednesday, 24 February 2010

Servis 250,000 kilometer...


tgk pic kat atas ni... my Ken buat magic ala-ala apungan David Blaine...hehehe...aku snap gambar ni masa hantar my Ken for service last Sunday...meter kereta ni da clock 250,000 kilometer since 2001...hehehe...


last Sunday aku perabih dalam RM135.00 for Ken. Buat apa? ni list kat bawah nih...


Engine oil

Oil filter

Rear left side bearing

Rear brake drum cover (kot nama dia)


selalunya aku akan beli dulu barang2 sebelum hantar. tapi aritu sebab baru lepas Chinese New Year, so aku guna barang2 workshop jek...

Aku tukar bearing belakang sebab da bunyi kasar gila...takut lak nnt tgh2 layan corner, tayar tanggal...hehhe...and masa tukar bearing tu, mekanik aku tgk cover drum pun kena tukar sebab air masuk...boleh nampak grease dalam tu da jadi warna karat...


hmm...next stop, Ronin engine service...dalam list aku?


~Timing belt

~Engine oil

~Oil filter

~Gasket

~Gearbox oil

~Service throttle body


Budget? dalam RM500.00 jugak la...huhuhu...xpe, janji kereta aku boleh jalan...(wlpun next month road tax Ronin mampuih)

sekadar gambar angan-angan...

Kerja, kerja, kerja!!

well, aku baru jek dengar orang komplen lagi pasal aku. adeh la...x sampai setahun nih, da nak bunuh semangat...ampes...
tahun lepas, komplen sebab aku asik MC...padahal ada laa dalam 5 hari...2 hari aku demam, 3 hari sebab mulut aku n tekak aku kena ulser...kalau x boleh MC, buat apa bagi MC tahunan sampai berbelas-belas hari? cuti tahunan lak 20 hari...sib baik dia x cakap aku asik amik cuti...
lepas tu, sebabkan aku ni staff baru, keje orang lain pun aku kena buat. orang lain tu? ngadap komputer, baca paper online...huhuhu...
yang harini aku dengar, pasal aku asik email...kalau x boleh email, xyah bagi email account. aku email pun text...bukan sampai server down sebab hantar email fail besar...and another thing, keje aku semua siap beb... setakat nak amik masa 2-5 minit nak reply and baca email utk tenangkan diri, x boleh ke?
nampaknya ini bukan opis aku yang terakhir kot...kerja ni pun x kena dengan jiwa aku...aku lagi rela buat HR... feymes pun ye jugak kalau keje HR nih...hehehe...
p/s : so lepas ni aku xyah on pc langsung la time keje? sebab keje aku mostly bukan guna PC sangat pun...

Tuesday, 23 February 2010

Ol'skool Continental?

Last Saturday, masa aku kat Shah Alam, aku terjumpa bangkai nih...

kereta apa? aku x pasti..but for sure, American la...sayang betul kereta macam ni tersadai...tapi kalau nak restore balik pun maybe kena perabih dalam RM40K-RM60K kot...

lampu yang ada cover...huhuhu...

left hand drive, cabin luas bangat...



siap ada bonggol unta...itu tempat tayar spare yang dalam bonet tu...

ada macam dalam citer Starsky & Hutch x?


standard siap sirip...bukan sarip dol, sirip yek...

p/s : aku x sure keta apa nih...maybe lincoln, maybe buick, atau apa ek? one thing for sure, it's American...tapi xde muscle la...keta family jek...

Monday, 22 February 2010

Hati ada sakit...




keadaan sekeliling sekarang nih, orang lagi suka menuduh tanpa mendengar cerita sebenar. kalau ada yang jenis mulut radio, lagi teruk. ibarat korang tengok rancangan Kisah Benar yang kat TV3 dulu tu...cerita yang tak boleh pakai lagi orang percaya...


no hal, nak pulau, pulau la...ada kawan lain...sampai masa nanti sedar la kot... yang sedihnya, orang keliling lagi percaya kat "pemberita" yang terang-terangan suka sakitkan hati orang, suka sebarkan cerita yang mengaibkan orang... sila jaga kain sendiri daripada jaga kain orang lain... ini kain sendiri dah nak terlucut, terlondeh, ko sibuk nak ckp kain orang lain da terlucut??

dialog pemberita tu..."jangan rahsia sangat, asik rahsia, mana x ilang kawan"... masalahnya dengan orang yang macam pemberita ni la kita kena elak dari kongsi cerita... sekelip mata idup merana kalau dia sebarkan... dia la microphone, dia la loudspeaker, power amp, semua dia la...kalau kena, senang jek...




"Gi Mampos!"

Thursday, 18 February 2010

Toys!

ini antara toys yang aku beli...hehehe...


yang kereta De Lorean DMC nih aku xdapat collect yang Back To The Future 1&2...sekarang ni kalau nak beli pun kena cari online je kot...kat Toys "r" Us and Toy City xdak dah...huhuhu...
p/s : nanti ada masa aku amik gambar semua koleksi aku...hehehe...

NIssan Skyline PGC-10...

last two week i bought myself this...

ini model kereta pasang sendiri...walaupun aku dapat kereta polis, tapi aku nak buat dia jadi street jek...pada korang yang xtau camna nak buat benda nih, senang jek... satu kotak ni datang dengan parts dia and also manual camna nak pasang...

kalau korang rajin, boleh la tukar kaler kereta ni ikut suka korang. parts yang ada? body, tayar n rims, interior, aksesori...semua tu korang boleh cat sendiri. ada jugak model yang datang dengan engine parts...kira korang pasang engine sendiri la...aku try2 gak cari yang ada engine parts tapi sekarang ni susah nak jumpa dah...

bulan depan, aku target sebijik lagi kereta yang agak rare... itu pun kalau ada lagi la...keta toyota 2000GT or Honda S600 kalau aku x silap... ni antara koleksi aku...

p/s : boleh ye saye beli lagik??? hehehehe....

Monday, 15 February 2010

Ne Yo - Never Knew I Needed

for the way you changed my plans
for being the perfect distraction
for the way you took the idea that i have
of everything that i wanted to have
and made me see there was something missing

for the ending of my first begin
and for the rare and unexpected friend
for the way you're something that i never choose
but at the same time something i don't wanna lose
and never wanna be without ever again

you're the best thing i never knew i needed
so when you were here i had no idea
you're the best thing i never knew i needed
so now it's so clear i need you here always

my accidental happily ever after
the way you slime and how you comfort me with your laughter
i must admit you were not a part of my book
but now if you open it up and take a look
you're the beginning and the end of every chapter

you're the best thing i never knew i needed
so when you were here i had no idea
you're the best thing i never knew i needed
so now it's so clear i need you here always

who'd knew that i'd be here
so unexpectedly
undeniablely happy
said with you right here, right here next to me
girl you're the best..

you're the best thing i never knew i needed
so when you were here i had no idea
you're the best thing i never knew i needed
so now it's so clear i need you here always
baby baby
now it's so clear i need you here always

Thursday, 11 February 2010

Camna nak senyapkan orang??

Pagi tadi on the way ke opis, aku dengar Fly.fm... topic dia best jugak sebab aku pun asik kena jek...topik dia, camna korang diamkan orang2 yang banyak tanya, contoh, bila nak kawin? bila nak beranak? sapa pompuan yang jalan sekali pegang2 tangan etc...
soalan : sapa girlfriend yang keluar jalan siap pegang tangan?
jwpn : yang mana satu? ramai nih...
soalan : bila nak kawin nih?
jwpn : xtau ke? bulan 6 nak bertunang....
(biarkan beberapa minit kalau diorg bising kata nak tunang x btau apa bagai, pastu sambung ckp)
jwpn : tapi tahun bila xtau la....
ada sorang caller ni, dia cerita satu cerita yang aku pernah cerita dulu...
"every time a family members getting married, his/her aunt will ask, "when will be your turn?". one day,one of his/her uncle pass away and she ask her auntie, "when will be your turn?""
ada lagi satu yang aku sempat dengar, kes dia pasal dalam ramai2 pekerja, semua suruh A buat, then A cakap
"bila mau bayar hutang?"
then all of the sudden staff lain akan cakap,
"ok la, nevermind laaa kitorg buat..."
lagi satu trick utk elak soalan ni dipanjangkan, kalau makcik2 yang tanya, kita tanya balik pasal aksesori dia...
soalan : bila nak kawin ni? umur da makin lanjut...
(kalau dia ada handbeg, cuba tanya)
jwpn : lawa handbeg, mana makcik beli?
hehehe....

Kehilangan Mak...

aku dapat story ni semalam thru email...sedih...

Pagi tadi di opis, dalam pukul 9, sedang gua kaver line klik fesbuk sikit sikit, Apan mundar mandir belakang gua dengan muka kusut masai.
Dari tadi gua tengok Apan hilang punca di sekitar sektor operasi. Muka macam ada masalah.
“Lu kenapa ni Apan?” - Gua tanya demi meminta kepastian.
Gua dengan Apan ni kira ngam juga la. Budak Kedah, umur muda sikit dari gua dan tak berapa hensem. Kalau tatap muka dia lama lama boleh naik menyampah juga.Dia baru setahun kerja dengan kompeni gua. Sebelum masuk sini, Apan banyak hendel bisnes sendiri dan selalu rugi.
“Mak gua hilang la..” - Apan berbisik perlahan.Gua punyala terperanjat!
“Mak lu hilang?, bila hilang?” - dada gua tiba tiba mengepam keluar masuk laju laju. Berdebar tak payah cakap la, kencang macam kuda.
“Petang semalam..dah cari merata tak jumpa”.
Apan berlalu meninggalkan gua menuju ke bahagian budak budak human resource. Gua tak tahu apa benda yang dia sedang fikir dalam kepala. Gua nak tanya lebih lebih risau kena pukul pula.Apa yang gua tahu sikit sikit, mak dia memang duduk rumah tak kerja, ayah dia kerja penolong kanan lagi dua tiga tahun nak pencen.
Kira kira lima belas minit kemudian, dari jauh gua nampak Apan berjalan semula masuk ke sektor operasi. Kali ni muka dia tak kusut macam tadi dah, sebaliknya ceria macam muka Lan kumpulan the typewriter.
“Mak gua dah jumpa..” - kelegaan jelas terpampang di bibir Apan.
Gua cepat cepat bersyukur: “Alhamdulillah...Jumpa kat mana?”, Dan dengan penuh keceriaan, jujur, ikhlas, tawadduk serta wajah disinari warna warni rama rama yang tiada belas kasihan pada gua, Apan membalas padu:
“Dalam sinki penteri.”
Gua terus tendang kompiter sampai bersepah atas lantai.
MUG la Apan..MUG..!!, pronounciation macam jahanam! Sia-sia gua berdebar. Pagi pagi sudah bikin hati membara.

Wednesday, 10 February 2010

Road Trip...

i'm kind a person who love travelling...a lot...pasal tu kalau drive balik ke kampung ayah aku kat Kelantan, aku boleh drive non stop...every year aku akan balik ke Kelantan, and yang bestnya adalah view sekeliling...aku suka lalu jalan lama instead of masuk highway...kalau pegi up north pun, kalau boleh aku nak lalu jalan lama.
kenapa aku suka travel lalu jalan lama? pada aku la, lalu jalan lama ni aku lebih aware, environment x bosan, boleh tengok kampung2 and pekan2 kecik...hehehehe...nak buek camno aku suka benda2 camtu...kalau highway, aku cepat ngantuk..huhuhu...
cerita pasal road trip, aku penah la road trip dulu...time tu sekolah lagik.lama dah... sebelum road trip, aku kena fly dulu... ke Brunei. and then from Brunei, aku n family aku drive van member ayah aku. from Brunei ke Kuching, driving yek. kat sana mana ada highway...jalan biasa jek... but the yang best, lepas drive beberapa jam, kalau da petang tu kitorang akan berhenti cari hotel yang ada... xde nak buat2 tempahan apa bagai...just drive, stop,tanya...if ada bilik kosong, cantek...kalau xde, keep on driving.
and masa tu pun memang ada masalah...tgh2 travel, aircond van rosak... azab jugak la time tgh hari...huhuhu...tapi, apa2 pun aku rindu nak buat trip2 yang macam tu... planning nak round semenanjung pun x buat2 lagi... amik cuti seminggu, from KL, naik utara, then timur, selatan before balik ke KL balik...cuma masa yang sesuai and also fulus je skg nih...maybe lepas kawin kot?? hehehe...
antara jalan2 yang aku suka? KL - Kota Bharu, lalu jalan Gua Musang...KL - Kota Bharu lalu Terengganu punya Jalan Pantai... KL - Kota Bharu lalu Grik sebab lalu Tasik Banding...Tasik Banding ni lawa beb.. mcm pic kat bawah nih...
Kadang2 kalau aku nak sangat travel, aku tunggu arahan opis suh g Sekinchan jek...pun boleh jadi Road Trip dah...hehehe... travelling camni buat aku relax, and aku akan buat nnt... maybe KL to Langkawi...well, to Langkawi masuk highway, but on the way back tu, maybe leh lalu jalan lama...masuk2 pekan...


walaubagaimana pun, kalau planning nak lalu jalan lama, and travel tu amik masa yang agak lama, elok la check n yakin dengan kereta sendiri...takut apa2 jadi kan? kat highway ada peronda, kat jalan lama ada penunggu..mana lagi x best? hehehe...





i'm loving it!!!

Tuesday, 9 February 2010

Deting, deting~

Last Sunday, aku and alin gi ke Alamanda, Putrajaya. Saja round2 kat sana. sampai je sana kitorang terus ke panggung wayang, kot2 ada citer best2 ke, tapi ampes xde..so kitorang pun head to A&W...lama x minum (root)beer dengan aiskrim nih...hehehe...and alin order waffle.

sampai da xtau nak round mana, kitorang pun amik keputusan utk balik la, but g round2 Putrajaya dulu... aku main bedal je jalan, xtau mana nak g sampai la kat tempat nih...lawa jugak, ada tempat joging, ada empangan...dalam Putrajaya tu, dekat2 PICC...

sementara kat sana, snap2 la picture sket...

snap gambar dia snap gambar sendiri...


tiruk best nih...

ada mcm the exorcist x??

kira-kira awan...


jambatan atas empangan, tapi xleh masuk...

ada macam kat obersea x??

kitorang balik lepas tu. tapi sempat la stop dinner kat kajang... nasik lemak 2 bungkus, satay ayam 20, satay daging 10... eno satu packet...hehehe...
p/s : gambar x berapa cun sebab guna camera phone jek...

lebih US$40 juta???

ni kereta pertama dari company Rolls Royce tahun 1907...nama kereta ni ~ Silver Ghost, and sekarang da jadi The Silver Ghost... kereta ni adalah antara kereta paling berharga dalam dunia automotif. pada tahun 2005, Silver Ghost ni di insuredkan sebanyak US$35 juta, and sekarang, insuran dia da meningkat sehingga US$57 juta!
p/s : dengan harga US$57 juta tu aku rasa dah boleh beli sebuah pekan...huhuhu....

The Hollow - A Perfect Circle


run, desire, run
a sexual being
run him like a blade to and through the heart,
no conscience one motive: cater to the hollow
screaming feed me here
fill me up again
temporarily pacify this hunger that's so cruel
libido throw
dominoes of indiscretions down
falling all around in cycles, in circles
constantly consuming, conquering, devour
'cause its time to bring the fire down
throttle all this indiscretion
long enough to edify
and permanently fill this hollow
screaming feed me here
fill me up again
temporarily pacifying
feed me here
fill me up again
temporarily pacifying

Monday, 8 February 2010

Italian Supercars~

Saja jek tulis title camtu, padahal aku nak post pasal satu model jek, yakni Lamborghini (lambo-gini) buatan Itali tu... maybe, MAYBE korang sangka Lambo ni just ada beberapa model je kan? actually banyak, n aku pun baru2 jek tau...

Sejarah Lamborghini? keta ni wujud sebabkan keangkuhan Enzo Ferrari dulu. Ferruccio Lamborghini kalau ikutkan, cuma pengeluar tractor jek, tapi dia memang pakar dalam engine kapal terbang sebab dia dulu join Italian Air Forces. apa kena mengena dengan Enzo Ferrari?

Bila Ferruccio da mampu nak beli supercar sebab bisnes dia da berkembang, dia pun beli sebijik Ferrari. tapi dia x puas hati dengan clutch Ferrari tu, so dia pun jumpa la si Enzo.

Ferruccio : bro, lu punya kereta, clutch dia x berapa best la..

Enzo : weih, ko kalau x reti pasal supercar, jangan nak komplen. ko g buat traktor, biar kitorang yang buat supercars...

so dengan rasa x puas hati yang amat, si Ferruccio ni pun balik n start la dengan engine Ferrari yang dia beli tu...and start dari situ la wujud kereta Lamborghini... itu jek sejarah camna Lamborghini ni wujud...and actually banyak model Lamborghini nih...










I LOVE CARS!!!!

Wednesday, 3 February 2010

My fav tv channel...


aku suka tengok tv, and sometimes tv tengok aku (lelap depan tv sampai kena marah) hehehe...sekarang, aku suka tengok channel Discovery Turbo and Animax. sebab apa? kalau Discovery Channel aku suka tengok nih...

Fifth Gear ni macam Top Gear jugak... UK TV Show yang mana diorang akan test kereta2 yang baru. Kalau ada Top Gear dalam Discovery Turbo, memang akan aku layan jugak...Jeles aku tengok diorang asik lenjan semua jenis kereta dari kereta K-kar sampai la supercars...huhuhu...

aku pun minat tengok Overhaulin' nih...konsep dia? cari kereta2 lama yang owner tengah projectkan, then diorang akan rebuilt balik... yang best, diorang dapat kereta ni dengan cara heist... amik kereta tanpa pengetahuan owner, buat phone prank and dalam masa yang sama diorang kerja kan kereta tu...episod paling best masa diorang pakat curik pick up truck Chip Foose, orang yang bertanggungjawab utk design n rebuild balik kereta2 tu...hehehe...nangis Chip Foose masa dapat balik kereta dia...

and then ada Bangla Bangers nih...sekarang da jadi Chop Shop : London Garage...citer ni pasal seorang mamat bangla yang minat design kereta yang unik2..and sorang lagi tu, yang botak tu pulak adalah mekanik kat London, and dia g ke Bangla utk tolong designer tu in terms of technical...yang bestnya, dia amik kereta yang lama2, togel abis and mod ikut design dia sesuka hati...


aku suka komedi jugak. and sekarang aku suka tgk game show Whose Line Is It Anyway?... kalau korang ada tengok Spontan, lebih kurang macam tu la show dia...hehehe...yang ni kat Channel Starworld...

dulu time belajar, aku memang minat Anime nih...tapi sejak keje, aku da x berapa follow and sekarang kalau bukak channel Animax, aku akan layan dua katun nih...


Fullmetal Alchimist



Bleach

p/s : ini baru di antara jek yang aku minat..hehehehe...

Anak Bapak...

snap pic ni masa lepas amik parents aku balik dari umrah 1/2/2010...
anak bapak...