Friday, 29 January 2010

Kereta paling mahal...


Korang pernah dengar pasal kereta ni x?


aku pun baru2 jek kenal kereta jenis nih...kereta ol'skool ni terkenal dengan kualiti dia and also record breaking roadster dia... jenis kereta dia? macam yang kat bawah ni....

apa yang hebat sangat pasal kereta nih? well, kereta Duesy ni created by Fred & August Duesenberg, dua beradik dari German yang memang betul2 engineer yang ikut suka hati diorg, sebab dua2 ni self taught yek..bukan g study memana pun...and dua beradik ni memang suka buat kereta eksperimen (aku pun nak buat jgk)...

company Duesy ni di set up pada tahun 1913, kira zaman lepas perang dunia pertama dulu la...and kereta ni dikira the best car of it's time, first of all, sebab dia hand made entirely 100%, and also performance dia yang memang perghhh ! utk zaman tu...

apsal perghh!? ini spec engine Duesy nih.... single overhead cam + 4 valve per cylinder and also hidraulik braking system...which is so dem advance and mahal utk zaman tu...performance engine? salah satu model dia, tanpa supercharged boleh dapat 265 hp dari engine in line 8, dual overhead camshaft...and top speed dia 190+ kmh... pada zaman tu, aku rasa 100 kmh pun da rasa out of control kot...hehehe....

price dia? betul2 mahal...apa yang kita dapat bila beli kereta ni? chasis and engine jek...sebab interior akan ikut apa yang kita nak... pretty good bargain kan? hehehe...

yang kat atas ni adalah salah satu Duesy yang teramatlah rare, dengan engine supercharged dia, kereta ni ada 320 hp, 245kmh top speed...only 36 bijik je yang ada... gilak rare...

and sayangnya sebabkan Second World War, company ni agak hancus..ada kereta yang dijual dengan harga just $100 - $200...tapi selepas Second World War, collectors da start cari kereta ni balik and sampai sekarang. antara celebrity yang ada kereta ni, Jay Leno. dia refurbish balik kereta Duesy nih...and sekarang harga Duesy ni memang consider the most expensive car... ada sebuah Duesy di lelongkan dengan harga $1.7 mil = RM5.78 juta!!!

itu jek utk sejarah kereta for today...nnt aku try cari info2 yang orang jarang tau pasal kereta2 nih...hehehe....

I'M A CAR FREAK!

p/s : info courtesy of Wikipedia and Discovery Turbo....hehehe...

4 comments:

Nino said...

betol2.. gile keta...

Teddy said...

aku aku gi beli..

khayalkhayal said...

Aku suke! Aku suke kereta perang zaman Nazi! Aku suka kereta perang Nazi! Aku suka kerata Nazi! Aku suka Nazi!

phat_lee said...

hehehehe... adolf hitler berjiwa penyayang...hehehe...