Wednesday, 29 December 2010

We've lost the battle....

but Malaysia win the title...
Winner Suzuki Cup 2011!!!

bila dah kalah, macam-macam alasan keluar...
papehal pun, Malaysia juara...
and i'm damn proud of it...

congratz to our Harimau Malaya...
Terima kasih sebab berjaya melunaskan harapan semua peminat bola...
keep up the good work for next year...

walaupun game malam ni teruk...
we have the last laugh...
xtau la apa lagi alasan media Indonesia...

masa x cukup?
sinar laser bantu Khairul Fahmi bleh fokus tangkap bola penalti?
atau bomoh Malaysia dah santet player Indonesia awal2 lagik?

apa pun alasan, Malaysia dah menang the title...
we deserve it...
the player deserve it...

Malaysia, Tanah Tumpahnya Darahku...

Ultraman datang membantu!!!


gambar paling laris kat internet sekarang... hahahaha...

ni la budak yang main laser hijau masa Malaysia menang ke atas Indonesia 3-0 sabtu lepas... kalau penyokong-penyokong Indon nak tangkap dia nih, sila la...kitorang xtau dia tinggal mana...hehehe...

2nd Round Final Piala AFF Suzuki...

Malam ni adalah penentu siapa yang bawak balik Piala Suzuki AFF... game antara Indonesia vs Malaysia ni akan start jam 7.30 malam nnt. bawah ni muka-muka team Malaysia yang berjaya buat satu negara Indonesia x senang duduk and media diorang pun dengan tidak profesional menuduh Malaysia menang sebabkan penggunaan laser yang menyilaukan mata keeper Indonesia yang manja tu...x cukup dengan tu, diorang kata padang Stadium Nasional awal2 lagi dah dijampi..pasal badan player Indonesia gatal2...kalau x mandi pun gatal2 jgk kan?hehehe... papehal pun ni muka2 team Malaysia...tapi utk malam ni, 2 player xde..tapi xpe...
Harimau Malaya...

Safee Sali.. top scorer pada masa ini untuk Piala Suzuki AFF...
Harimau Malaya kali ini adalah team muda...rasanya paling tua pun x sampai 30 tahun....even keeper Malaysia pun baru umur 21 kalau x silap aku...papehal pun, anak harimau semanja-manja dia pun bila dah besar bahaya jugakkan???



papehal pun kita tunggu game penentu malam ni...


Tuesday, 28 December 2010

Lawak petang selasa...


gila segak Ultraman nih...hahahaha....

The Green Bus left the building...

aku culik picture ni dari blog dia, khayal2...
...hahahaha...
akhirnya hang angkat kaki gak dari company tu ek?
neway, selamat kira kapal tuan...
kira driver bas ari Jumaat da xde la ni...

haish~

5 sebab kenapa pepagi aku mengeluh...
1 - sebab aku bangun lambat...
2 - sebab perangai orang2 bawak kereta...
3 - sebab boring kat opis...
4 - minggu ni je nak drive relax...
.
.
.
.
.
.
.
.
5 - sebab Chelsea kalah pagi tadi...brengsek!

p/s : adat permainan kalah & menang...masalahnya asik kalah jek nih...huhuhu...sokong Malaysia je la...

Monday, 27 December 2010

Jatuh chenta dari dolu-dolu...

sesungguhnya aku jatuh cinta dengan si dia...
Volvo 122s...
antara kereta idaman aku...
yang mana sekarang harga dia dalam RM20,000.00, cash...
adeh la...
kenapa aku minat?
sebab design?
sebab solid?
atau sebab dulu celik2 je aku da naik volvo??
aku rasa semuanya kot...hehehe...
nak buat camna...
angankan je laa...

lagipun aku kat opis ketandusan idea nak menulis nih...
ada 2 story nak kena siapkan, so merepek dulu kat cni...
konon warm up la...
wat de hey~

27/12/2010...4 hari before new year...

aku tulis ni sebab apa?
sebab kat department aku skg, hanya 3 meja je berpenghuni...
lagi 9 meja kosong...
sebab apa?
semua amik cuti hujung tahun...
esok ada la yang masuk balik...
aku nak apply, Manager and Sr.Manager aku da cuti dulu da...
so tunggu la tahun depan...
for the time being...
aku duduk ngadap monitor jek...
sambil layan forum and kereta lama...
at least aku duk kat opis kan?
huhuhu...
need a vacation...
need a break...
adeh laa...salah tido plak malam tadi...
aku da jadi Robocop...

Malaysia vs Indonesia... 1st round...

semalam berlangsung game final Piala Suzuki AFF antara Malaysia dan Indonesia...lawan kat Stadium Nasional Bukit Jalil. petang tu aku and Cik Nila g wedding one of my close friend kat area2 ctu gak and masa kitorang sampai, polis da jaga traffic, masa balik lak, da start ramai penyokong berjersi kuning, kaler Harimau Malaya... aku just layan game kat rumah jek. malas nak bersesak-sesak kat stadium, and also sebab esoknya isnin, hari keje...
sebelum ni, aku memang frust dengan performance team Malaysia, but semalam bagi aku, team Malaysia yang baru. credit to Malaysia's Norshahrul Idlan Talaha, yang jadi punca goal pertama Malaysia semalam...walaupun dia just assist, but still dia punca bola sampai ke Safee Sali, striker Malaysia. fyi, Norshahrul Idlan Talaha tu baru jek jadi pengantin hari sabtu lepas...kira wedding present la kot...hehehe... some of the pic yang ada...
pic masa Safee Sali score... one damn nice header...

pengantin in action... Malaysia's Most Valueable Player (MVP) 2009...


sekelumit dari 85,000 peminat bola sepak yang datang ke stadium...
the new Malaysian Team ni kalau dikekalkan, InsyaAllah boleh pergi jauh. sebab yang aku tgk, diorang memang main laju kalau formation betul. and one more thing, team Malaysia kali ni x berapa nak mintak simpati dari pengadil... but x boleh happy lagik coz rabu nih, 29/12/2010 ni 2nd round final plak kat Indonesia, and Indonesia kena menang 4-0 untuk julang Piala Suzuki AFF nih...
p/s : jangan ditanya kenapa final ni diorang nak buat 2 round...aku pun tatau...

Friday, 24 December 2010

Kerja paling best dalam dunia...

aku suka kereta...and yes, kalau diberi peluang, memang aku nak test drive semua kereta yang ada...so pasal tu aku minat dua tv show nih...first...Top Gear...

3 orang ni pengacara dia...Richard Hammond, Jeremy Clarkson and James May... tapi as usual, diorang anti sket kereta Malaysia...hehehe...show yang lagi satu, ini...Fifth Gear...



satu-satunya TV Show (yang aku tau) ada pengacara pompuan yang bleh bawak kereta mengalahkan orang jantan. tapi pengacara dia yang aku suka cara dia ialah Tom Ford, yang diri belakang pompuan tuh...
dua-dua tv show ni pasal kenderaan... and kadang2 diorang ada buat challange antara satu sama lain which is agak seronok bila tengok... negara kita pun ada gak usaha buat TV show camni, tapi apakan daya x menarik...sebab dialog yang selalu keluar "kereta ini agak sporty"...adeh...
papehal pun, these guys memang ada kerja yang paling best dalam donia...salute~

Saya ada Diploma dalam Memandu Bas...

diorg buat perangai dah...
"pastikan ada diploma untuk jadi bus driver,"
kalau saya ada diploma, saya lagi rela kerja jadi kerani...
duduk di opis, relax, buat keje, buat OT...
dapat gaji pun ok...
please la...
it's all about attitude...
belajar tinggi mana pun, kalau perangai buruk, idup x lama jugak...
kadang2 terpikir, siapa la jadi penasihat menteri2 ni ek?
cakap diorg tu filter x?
ada tgk dulu x kot2 ada usik sensitiviti orang lain?
nak kena ada diploma untuk bawak bas?
kami yang SPM x lepas ni nak keje apa?
kalau da semuanya pentingkan "on paper basis??
pandang keliling la encik2 politician...
nak orang hormat, senang hati...
rerajin la turun padang..
jangan turun majlis formal jek...
it's all about attitude...
ada PHd pun, Penuh Hasad Dengki....
x guna jugak...
ada butul???

Perang...

malam tadi lebih kurang jam 2 pagi ada perang jadi kat area umah aku...
depan rumah to be precised...
sapa yang perang?
satu group MCA, satu group DAP...
alasan??
sebab nak keluarkan brg2 MCA dari dewan yang dalam kawasan DAP...
bodoh... kul 2 pagi tuuu...orang lain nak tido...
siap datang polis apa bagai...
dua2 bodoh...
kalau diorg gaduh tepuk2 kereta2 aku, memang dua2 parti aku tarik telinga...
fed up dengan perangai politician skg nih...
semua nak buat legacy...
semua nak tunjuk kuasa...
semua nak tunjuk buat kerja...
hakikatnya semua tu lakonan untuk tahun depan jek...
minyak naik pun, diorg bangkang tapi isi minyak guna elaun...
kita yang sokong macam hamba abdi nih???

Wednesday, 22 December 2010

Movie : Hantu Kak Limah Balik Rumah

Last two weeks, Khamis, aku, Cik Nila and kawan kitorang si PaliDET g melayan bowling kat OU. Tengah otw ke sana, tetiba teringat yang cerita brother Tempurung Pecah ni baru kuar on that day. So elok sampai, kitorang beli tiket, show 930...for the time being tu, layan bowling dulu. abis bowling, kitorang ke wayang plak, layan citer nih.
citer HKLBR ni adalah sambungan dari cerita Zomba Kampung Pisang, tapi dengan kes yang lain. Kes pasal Kak Limah yang katanya da mati tapi kelibat dia sering nampak kat rumah dia, yakni sebelah umah si Usin ( Awie ) yang balik ke Kampung Pisang lepas berapa lama bekerja kat Singapura.
Kepada peminat cerita2 Brother Mamat Khalid, citer ni pengubat cerita Estet. and yes, lagi gamat dari Zombie Kampung Pisang cerita nih...simple, lawak gila babs...and paling penting, sinis mak aih...hehehe...
aku nak cerita pasal HKLBR ni lelebih pun, rasa baik korang tengok sendiri la... berbaloi dengan harga tiket dia. daripada korang abis duit tgk citer Twilight tu...hehehe...
and dari cerita ni, aku start gila dengan lagu Rahim Maarof - Cinta Kristal...dalam citer ni x silap aku Rahim Maarof yang layan solo gitar time Awie nyanyi...memang meremang bulu roma dengar solo dia...perghh....
fyi, aku layan cerita ni dua kali dah...and yes, aku still bantai gelak. ini antara movie Melayu yang pada aku betul berbaloi. selama ni mana pernah aku tengok citer Melayu sampai 2 kali...hehehe...
papehal pun, aku harap Brother Mamat Khalid n the geng akan terus buat cerita...even member aku yang rasanya langsung x tgk wayang Melayu, pun boleh g tgk...and dia sendiri kata berbaloi tgk utk fun...itu ayat orang yang kata Tron : Legacy dissapointed movie tu..hehehe..

mana laaa diorang ni x tgk cerita aku....

Tuesday, 21 December 2010

Part of the list...

Sebab dah lama x masuk and update blog aku, and aku pun xtau nak buat blog pasal apa, so kali ini kita tgk antara kereta-kereta lama yang aku minat. and yes, kereta-kereta ni kategori mampu milik laa...and yang memang ada kat Tanah Melayu nih...


Toyota Cressida.



Honda City Turbo...for real Turbo beb...



Honda Civic 1st Gen (SB1)



Toyota Corolla KE35 Hardtop...



Datsun 510 SSS(Super Sport Saloon)...
(tunggu la Transformers 3, ada sebijik...kat cni ada 4 pintu jek...)



Datsun 240Z Fairlady...yummy yum yum...


Toyota Celica ST160...kot...
(tapi aku memang minat design dia...American Muscle style...)

Volvo 122s coupe...
(leh buat ala-ala hot rod nih...)

Volvo P1800...
(Simon Templers' ride dalam The Saint...love the curve...)


Nissan Cedric 330...
(aku suka tgk bodyline dia...kat cni jadi teksi jek...)

Nissan Cedric Y3*...
(aku x sure code dia...tapi memang cantik kalau buat Shakotan concept...)

and ini plak Datsun 180K...
(kalau kat Japan, ini di kira Datsun Skyline, datuk kepada Nissan Skyline sekarang nih...)
p/s : saya sungguh retro..ekekekee....

Friday, 17 December 2010

next step?

camna nak cakap yek??
duit da bleh on...
nak jumpa adik beradik dia sensorang dulu...
or just selamba redah?
tapi buat masa ni, time batuk2 ni..
cakap x seberapa, batuk je lebih nih..
huhhu...
tunggu ye wak...
sebelum new year insyaAllah saya g ngadap...
hehehe...

Thursday, 9 December 2010

Ronin day out..Putrajaya.

Last week Sunday, aku dengan bebudak Kelab Kereta Lama dijemput untuk join Karnival Konsumer Malaysia punya Autoshow...aku start keluar rumah dalam kul 9, sebab nak konvoi kul 9.30 kat Petronas LDP tuh...
konvoi gerak dalam pukul 10 la jugak sebab Presiden Kelab x jumpa Petronas tu...punya la besaq...hehhe...panjang jugak la konvoi kali ni...kat bawah ni pic masa kitorang sampai kat Putrajaya...

lepas da berapa lama x join konvoi, akhirnya Ronin leh keluar...kitorang sampai Putrajaya dalam kul 1030 jugak la...konvoi slow jek, bawak dalam 80 km/h...sebab takut lane konvoi terputus plak...kalau konvoi 5 - 6 bijik kereta, xpe la..ini saja da dalam 15 bijik keta...
kali ni, Ronin dapat member baru...Honda Accord 4 pintu...enjin semua standard, but condition better than Ronin la...hehehe...
selalu KKL park keta main redah jek...tapi kali ni nak ikut model kereta pulak...adeh la..time ni disisihkan sebab yang banyak kereta Toyota and Datsun, tapi apa dehal..kita join jek...janji lama...hehehe...so Ronin pun lepak la sebelah kawan baru nih...hehehe...
aku bagitau Cik Nila, member aku yang SyukLambda tu da jual kereta Mitsu Lambda dia, and dia beli pulak kereta yang kat bawah ni...Toyota Cressida...adeh la...antara kereta yang aku nak nih...huhuhu...geram la plak tgk kereta nih...
bawah ni lak gambar Mr. President dengan gelpren dia...aku and member aku sibuk nak buat photobomb...hehehe...scene ni masa KKL buat kecoh time balik..hehehe...
sebelum balik tu, sementara tunggu barang-barang yang "dijanjikan" oleh organizer tu, kitorang piknik la kat tgh2 jalan Putrajaya tu...penat berdiri and berpanas...so lepak je la...sampai Penguatkuasa datang tapi x buat kacau pun...kitorang bentang tikar pastu lepak reramai...rasa gambar ni ada masuk majalah Kereta kot...hehehe...
ni plak antara kereta-kereta autoshow tu...kereta yang sama jek...huhuhuhu....

kitorang frust jugak dengan event ni. sebab goodies and khemah yang urusetia janjikan tu xde...yang ada t-shirt and sijil autoshow...memang makan duit la kot organizer nih...huhuhuhu...papehal pun, lepas ni kalau ada function, insyaallah aku join...bawak Cik Nila skali...hehehe....
p/s : total kereta dari Kelab Kereta Lama & Ol'Skool ada la dalam 47 bijik kereta. lepas kitorang balik, event ni da x penuh...hehhe...nasib laa...iklan pun xde..hehehe...

Wednesday, 1 December 2010

RON97 naik lagi 15sen...

hurmm... semalam da umum harga RON97 naik lagi 15 sen. and sekarang alasan yang diorg bagi sebab RON97 ikut harga apungan.kalau harga minyak dunia naik, harga RON97 pun naik.kalau harga minyak mentah dunia turun, agak-agak harga RON97 turun x? aku rasa x.aku x sure, tapi rasa harga ni naik pun untung kat gomen jugak, kan? kenapa bila naik, semua stesen naik dengan harga yang sama? kalau aku own Petronas, aku biarkan je Shell, Caltex etc naik 15 sen, aku punya naik 10 sen jek. mesti ramai yang nak isi kat Petronas, kan?huhuhu...dulu masa zaman sebelum PM Najib nih, gomen da buat keputusan drastik dengan menaikkan harga petrol sampai RM2.70, pastu diesel pun diorg naikkan sampai nak sama dengan petrol.kenapa gomen xnak pegang je subsidi minyak, and kurangkan subsidi kat tempat2 lain?kurangkan subsidi gula ke, barang2 lain la.sebab pada aku, minyak ni barang asas.nak hantar barang, nak proses apa semua guna minyak kan? lepas tu zaman PM Najib ni plak, idea *terbaik diorang ialah dengan menghapuskan subsidi.dalam banyak2 idea yang ada utk jimatkan duit gomen, keputusan yang paling mengong ni jugaklaa yang diorg pilih.camna nih? gaji x sampai RM2K, kos sara diri da melampau tinggi, tu belum niat nak beli rumah lagi tu.harga kat area Kajang saja da start dengan RM200K++.nak suruh beli kat mana? Dengkil? Nilai? ke nak kena beli kat Ipoh?aish laa...nak kena tukar keje lagi la...nak join MLM, aku x setuju dengan konsep dia.
*baca dengan tona paling keji...

Monday, 22 November 2010

Dine @ Tasik Idaman, Bangi

Last Sunday, lepas aku, Cik Nila and kengkawan highschool aku main bowling kat Metro Point Kajang, aku ngn Cik Nila g dinner kat Restoran Tasik Idaman, Bangi. Ni pic yang aku jumpa kat Google image...

aku tau pasal tempat ni pun sebab masa aku 1st time join TT KKL, kitorang lepak kat sini sampai kul 2 pagi...lepas tu otw balik, ada la dalam 3 bijik keta bebudak KKL berpusing..hahaha... neway, memang da lama aku nak bawak Cik Nila ke sini...layan tomyam...

and aritu, menu kitorang ialah nasi putih, tomyam campur, daging masak merah, telur bistik and kangkung goreng belachan...then ada la satay 5 cucuk jek...air plak aku pekena horlick suam and Cik Nila plak teh o ais...total semua? dalam RM32.00...berbaloi la dengan suasana camnih...

aku plan lepas ni nak bwk family aku pulak la dinner kat sini reramai...hehehe...bila ek?

Friday, 19 November 2010

Sepuluh tanda kita dah tua~

1. Dulu kalau nak membaca, dari jauh dah boleh nampak..sekarang dekat-dekat tak nampak, kena jauh-jauh sikit.
2. Dulu kalau nak kencing, dari jauh boleh straight masuk...sekarang kalau nak kencing, kena dekat-dekat, pelan-pelan lepas, baru masuk.
3. Dulu masa tidur menghadap muka, rapat-rapat...sekarang berlaga punggung pun dah kira rapat dah.
4. Dulu pergi memana bawak minyak wangi...dalam kereta ke dalam beg ke...sekarang, bawak minyak angin jek...
5. Dulu kalau keluar mesti pakai baju yang sama..sama design, warna, logo, brand...sekarang ni asalkan pakai baju, udah lee...
6. Dulu kalau nak g memana sanggup je tunggu bini gosok tudung, siap2 apa semua...sekarang ni suruh pakai yang wrinkle free jek...
7. Dulu sanggup je jalan berbatu-batu teman shopping, sekarang ni tunggu dalam kereta, pastu SMS, "Lama lagi ke?" atau "Apa lagi yang you cari nih?"
8. Dulu, hebat...sebulan sampai 12 kali...sekarang nak dapat 12 bulan sekali pun kira beruntung dah.
9. Dulu menunggu dah keras, sekarang menunggu nak keras.
10. Dulu isteri tidor pakai shorts, suruh bukak, jangan pakai apa-apa, sekarang isteri pakai kemban pun disuruh pakai senonoh sikit.
p/s : jangan marah, ini dapat dari email member opis lama aku...hehehe...

Tuesday, 16 November 2010

Movie : Estet


Semalam aku layan citer nih... memang antara citer Melayu yang aku nak tengok sangat sambil ditemani oleh Cik Nila...memula macam x yakin jek dengan cerita ni, tapi xsangka, memang layan.

kenapa aku nak layan cerita ni? sebab aku minat movie yang Mamat Khalid buat. start terjebak dengan citer Rock la nih...hehehehe...

okeh...cerita ni macam cerita Tamil biasa la. Ada love, suspen, ada bom meletup, ada gak scene macam shaolin soccer... but the best part is, mana ada director Melayu yang buat cerita pasal life bangsa lain? balik2 dendam kesumat, anak derhaka...tapi cerita ni, walaupun orang cakap lawak slapstik, but still aku boleh terima daripada layan daripada cerita Senario yang baru nih...

As usual, Sofi Jikan memang favourite actor aku dalam citer-citer bro Mamat Khalid. Kali ni dia berlakon sebagai ketua samseng estet...dasat gila kejahatan dia sampai tgh bawak basikal pun dia bleh timang bola...hehehe...memang aku bantai gelak tgk dia relax bwk lari camtu jek...

Neway, aku nak cerita banyak pun macam malas jek...apakata kalau korang nak tau perihal filem Estet nih, korang g tengok sendiri. Lepas ni aku nak bawak Cik Nila layan Hantu Mak Limah Balik Rumah pulak...hehehe...

p/s : memula Cik Nila against jugak kot sebab aku ajak tengok cerita nih...tapi alih2, dia yang bantai gelak...hehehe...

Friday, 12 November 2010

Sesekali gua teringat...Ep.2...

Bebudak aku rajin postkan gambar2 lama kat Facebook...and yes, kitorang bantai gelak bila tengok pic2 lama nih...ni masa lepas SPM...aku yang pakai topi tu...ntah camna aku leh rembat topi member aku time tu pun aku x sure...ni gambar kat Muzium Negara nih...sesaja jalan tgk hantu kot...hehehe..
paling takleh blah masa tengok picture yang nih...da macam cover album..zaman2 Exist nih.hehhe...masa ni aku form 4, kelas Sains Tulen...means aku dulu amik Fizik, Bio and Kimia...tapi kaput sebab jahanamkan lab jek kejenyee...hehehe...

yang ni plak gambar masa aku form 5...and still Sains Tulen...rasa semuanya lelaki tulen nih.hehehe...

weekend ni kalau aku dapat computer, Insyaallah aku try scanner yang da lama x on kat umah tu...nescaya aku upload balik gambar2 lama nih...hehehe...


Wednesday, 10 November 2010

Sultan Kelantan yang baru...

Gambar dari blog Tok Guru Nik Aziz....


bila la pemimpin kita yang lain boleh jadi macam ni yek?

Tuesday, 9 November 2010

Moh berkubang~

last week Sabtu, sebabkan x puas hati x boleh nak mandi sungai kat FRIM minggu sebelum tu, maka kitorang pun berpakat nak g berkubang..lokasi yang dipilih? Sungai Tekala...kitorang sampai ke lokasi kira2 jam 9.30 pagi, konvoi 3 bijik kereta, tapi 6 orang jek...hehehe...ini port yang kitorang pilih...
timing masa sampai tu memang best, sebab orang tengah x ramai...so senang skit nak cari port yang best2...elok sampai jek, member aku si Amirul dah rasmikan air sungai tu dulu...hehehe...biasa laa...susah nak mandi sungai la katakan....

memula tu ok, x lama lepas tu datang la geng bas sekolah join port yang sama...memang gila bebudak nih...cuba tengok diorg tiruk dari mana...member2 aku yang lain pun tetiba join jadi geng bas sekolah...gambar2 ni la hasilnya...hehehe...


faizul...lompat gaya pelik....



pali..lompat bertambah pelik...


yang ni plak orang beranak satu punya perangai...hehehe...

lompatan terakhir sebelum diajak balik...hehehe...


masa ni nak balik dah...aku yang kepala kena serkup ngan towel tuh...hehehe...well, lepas ni, buat road trip to Dungun pulak maybe...then perhaps maybe dapat spend weekend lepak kat Cameron Highlands kot...sewa satu rumah, pakat cuti reramai...best2!!!

p/s : aku nak lompat, tapi takut air sungai kontang sebab buat power bomb..hehehe...