Thursday, 22 October 2009

Petrol???

aku baru je borak dengan cousin aku yang keje kat japan. mcm aku jugak, dia ni pun memang gilak kereta. so kitorg mcm biasa la, borak benda2 mengong sampai aku usik pasal petrol kat cni, which is kita sekarang disarankan guna RON95...(sebab RON97 mahal, korang pikir la nak isi yang mana). ini antara topic kitorg tadi...

[08:59] oshinfuyutsuki: jepun pakai 99 octane
[08:59] acura_integrar: tinggi tu...
[09:00] oshinfuyutsuki: kat jepun lu susah gila nak cari bengkel keta beb
[09:00] oshinfuyutsuki: serius payah
[09:00] oshinfuyutsuki: pasal keta kat sini jarang brake down
[09:00] oshinfuyutsuki: tukar minyak hitam lepas 30 ribu km selamba
[09:00] acura_integrar: ini mcm, gua boleh bukak bengkel..
[09:00] oshinfuyutsuki: tahu takpe
[09:00] acura_integrar: tahun depan mesti banyak keta rosak..
[09:00] oshinfuyutsuki: lepas ni makin berlambak bengkel keta
[09:00] acura_integrar: (idea keji)
[09:01] oshinfuyutsuki: nak nak engine v tec beb
[09:01] oshinfuyutsuki: sensitip engine tu
[09:01] oshinfuyutsuki: hehe
[09:01] acura_integrar: tu la...
[09:02] oshinfuyutsuki: hahahaha
[09:02] oshinfuyutsuki: sebab bahaya bang
[09:02] oshinfuyutsuki: nanti long run engine boleh jam wooo
[09:02] oshinfuyutsuki: habis tu ron 97 masih ada kat pasaran ke tak?
[09:03] acura_integrar: ada...satu station ada la 2 @ 3 pam RON97...
[09:06] oshinfuyutsuki: manyak susah wooo
[09:07] oshinfuyutsuki: lepas tu kan, nanti diaorg naikkan harga minyak
[09:10] oshinfuyutsuki: takpe, bukan mahal pun baiki engine parts yg rosak
[09:10] oshinfuyutsuki: kena start makan maggi aja dari sekarang.


itu la perbualan aku ngn cousin aku tu...dia ckp lagi, half cut kereta daihatsu yang masuk Malaysia ada dua jenis utk Mira, L200 dengan L500...L500 dikatakan banyak yang problem kat cni sebab engine L500 perlukan petrol yang bersih, mcm kat Japan, diorg guna RON99...and keta aku lagi satu guna engine VTEC...adeh laaa...RON97 jugak la dicari...huhuhu....

No comments: