Thursday, 29 October 2009

Membazir sangat ke?

Semalam aku check Facebook aku, and aku ada la letak pic Ken aku tukar suspension and pasang 4 point stabilizer bar. And one of my friend suddenly comment, "duit hang buat kereta ni, ada simpan utk pergi haji x?" ada sambungan lagi yang bermaksud "daripada hang modified kereta ni baik hang simpan duit p haji"...
bukan nak kata apa, tapi aku x berapa gemar sangat orang yang ckp2 mcm ni.memang dia cakap tu sebagai peringatan, tapi cara ckp tu ibarat apa yang aku buat kat kereta aku tu membazir. kalau kereta Kancil convert mcm ni, memang membazir laa....
Pada aku apa yang aku buat kat kereta aku tu bukan membazir, sebaliknya keperluan. Korang tau kan apa akibat kalau drive dengan absorber yang dah out? kereta aku tinggi lak tu, terasa membuai-buai dia tu...and dengan absorber yang out, handling kereta memang teruk, petrol pun dia teguk lebih dari biasa, and tayar kereta pun effect jugak. and barang2 yang aku dapat tu memang special deal...RM700 siap pasang semua...mcm entri aku yang sebelum nih, aku ada tulis brapa harga barang2 yang aku dapat compared dengan barang tu kat market. Member aku yang ckp tadi tu? dia abis RM800 utk suspension sahaja...kalau aku perabih duit utk buat van batman ni memang x patut la kan?
dalam dunia ni ada mcm2 hobi, kan? hobi aku, kat kereta,brg antik and rare. but in the same time aku tau la aku ada tight budget. Kenari aku tu pun 2 bulan punya gaji baru la aku dapat buat... and aku pun kumpul toys, e.g Transformers...org tgk benda ni membazir, and ada yang ckp aku main mainan budak2...benda rare ni, kalau korang simpan and jaga betul2, in the future nnt orang akan cari balik. aku da pernah terkena masa aku bagi Optimus Prime aku kat adik sepupu aku...BAGI..bukan jual..time aku beli, dalam RM120-RM150 la price dia. sekarang? da jadi collectible item and harga dia kat market sekarang dalam RM700-RM1000..."lu pikirla sendiri" bak kata bangbil....
papehal pun, jangan la nak ckp pasal haji dulu...aku tau kemampuan aku. saving kawin pun ciput je nih..buat one thing at a time....memang kalau ikut elok g haji time muda, tapi keselamatan diri pun kewajipan kan?...mcm da menyimpang jek nih....papehal pun, thanks for the reminder...

p/s : kalau aku membazir, orang yang smoke lak mcm mana?

2 comments:

Nino said...

Adehh.. manusia2.. org xtau citer patut duduk diam saje jgn bising2. xkn ko saving nak wat report belajawan kt 'mukabuku' kot? hehehe... Org yg betul xkn tegur open2 camtu m'aibkn.. Pedulikan. Janji keta ko da safe ckit..

p/s: smart tul thumb drive transformers tuh kn..? hehe (tukar topik)-racun suh beli.

jiwa kacau said...

ala..saje si ustaz 8inci tu bagi panas kat photo kao...janji duit kao..apakudulik kata kat dier!