Friday, 30 October 2009

Selagi belum tutup mata, kerja,kerja,kerja...

"You siapkan yang ni petang ni jugak, dalam bilik Pn.M**a ada lagi satu bundle. I nak u kurangkan sikit so that amount ngam2 RM29mill, xpe la u stayback la arinih," ujar boss aku dengan mudahnya....
adeh laa...senangnya membuat janji, lepas tu lepas kat orang bawah...
" Saya dah janji dengan M** nak antar by Monday,"
" Monday tu agak2 dalam pukul brapa nak g M**?" aku tanya...
" Eh, you xboleh tunggu ari isnin, benda ni kena siap petang ni jugak,"
" Mangkok punya bos..." dlm hati je la....
korang nak tau apa yang aku kena buat? aku kena buat checking. ada 33 branch, every branch ada la dalam 100++ document...and boss aku ckp kat big boss,
"xpe petang ni boleh siap, dia boleh buat,"

lepas tu dia pi mana pun aku xtau.................................................

Thursday, 29 October 2009

Membazir sangat ke?

Semalam aku check Facebook aku, and aku ada la letak pic Ken aku tukar suspension and pasang 4 point stabilizer bar. And one of my friend suddenly comment, "duit hang buat kereta ni, ada simpan utk pergi haji x?" ada sambungan lagi yang bermaksud "daripada hang modified kereta ni baik hang simpan duit p haji"...
bukan nak kata apa, tapi aku x berapa gemar sangat orang yang ckp2 mcm ni.memang dia cakap tu sebagai peringatan, tapi cara ckp tu ibarat apa yang aku buat kat kereta aku tu membazir. kalau kereta Kancil convert mcm ni, memang membazir laa....
Pada aku apa yang aku buat kat kereta aku tu bukan membazir, sebaliknya keperluan. Korang tau kan apa akibat kalau drive dengan absorber yang dah out? kereta aku tinggi lak tu, terasa membuai-buai dia tu...and dengan absorber yang out, handling kereta memang teruk, petrol pun dia teguk lebih dari biasa, and tayar kereta pun effect jugak. and barang2 yang aku dapat tu memang special deal...RM700 siap pasang semua...mcm entri aku yang sebelum nih, aku ada tulis brapa harga barang2 yang aku dapat compared dengan barang tu kat market. Member aku yang ckp tadi tu? dia abis RM800 utk suspension sahaja...kalau aku perabih duit utk buat van batman ni memang x patut la kan?
dalam dunia ni ada mcm2 hobi, kan? hobi aku, kat kereta,brg antik and rare. but in the same time aku tau la aku ada tight budget. Kenari aku tu pun 2 bulan punya gaji baru la aku dapat buat... and aku pun kumpul toys, e.g Transformers...org tgk benda ni membazir, and ada yang ckp aku main mainan budak2...benda rare ni, kalau korang simpan and jaga betul2, in the future nnt orang akan cari balik. aku da pernah terkena masa aku bagi Optimus Prime aku kat adik sepupu aku...BAGI..bukan jual..time aku beli, dalam RM120-RM150 la price dia. sekarang? da jadi collectible item and harga dia kat market sekarang dalam RM700-RM1000..."lu pikirla sendiri" bak kata bangbil....
papehal pun, jangan la nak ckp pasal haji dulu...aku tau kemampuan aku. saving kawin pun ciput je nih..buat one thing at a time....memang kalau ikut elok g haji time muda, tapi keselamatan diri pun kewajipan kan?...mcm da menyimpang jek nih....papehal pun, thanks for the reminder...

p/s : kalau aku membazir, orang yang smoke lak mcm mana?

Tuesday, 27 October 2009

Kings of Leon - Use Somebody

I’ve been roaming around
Always looking down at all I see
Painted faces, build the places I cant reach

You know that I could use somebody
You know that I could use somebody

Someone like you, And all you know, And how you speak
Countless lovers under cover of the street

You know that I could use somebody
You know that I could use somebody
Someone like you

Off in the night, while you live it up, I’m off to sleep
Waging wars to shape the poet and the beat

I hope it’s gonna make you notice
I hope it’s gonna make you notice

Someone like me
Someone like me

Someone like me, somebody
Someone like you, somebody

Someone like you, somebody
Someone like you, somebody

I’ve been roaming around,
Always looking down at all I see

Monday, 26 October 2009

My Weekend

Weekend aku bosan...best pun bila malam sabtu la...petang tu aku main futsal dengan bebudak Bernas, sebab aku dipaksa jadi coach utk team futsal pompuan..hehehe..aku pun main x berapa reti sangat...lalalala...lepas futsal, aku balik, mandi then keluar balik utk main snooker..ye, aku minat main snooker jugak. the best thing is, aku tag team dengan member aku yang da lama x main snooker, lawan dengan member aku yang boleh dikatakan God of Snooker..hehehe...nasib baik, dua2 game menang..so main 2 game free laa..hahahaha..

lepas snooker and kutuk2 member yang kalah tu, kitorg pun reramai g ke RIM Maju, utk tgk game EPL malam tu. Chelsea menang 5-0, balik tu aku tdo nyenyak, sebab penat, and also sebab Chelsea menang..hehehe...tdo lewat jugak tu...

Ahad lak, aku keluar tgh hari tu, g ke Ikea... 1st time jejak. aku ada benda nak beli sebenarnya,but memandangkan poket aku buat magik, mengecut, so aku kena tunggu next salary la nampaknya...g Ikea pun sebab teman member aku beli kerusi komputer, and also jadi driver sebab yang lain malas...

sementara tunggu member aku bayar harga kerusi dia tu, aku lepak kat area jual jajan and minuman. sesaja aku snap pic benda ni...air tin harga RM6, besar lak tu..hehehe...sekali tgk macam colour air tonik, rupa-rupanya air buah...hehehe..pasti ABBA pun ada jual ikan bilis yek?aku ingat diorg nyanyi jek...(sengal)... lepas tu xde apa pun, balik umah, sebab malam tu aku ada futsal dengan geng KKL aku...after futsal, terus runner ke kajang, tgk Man United kalah dengan Liverpool, 2-0...best gila...abis game kul 12, aku balik and tdoq... so skng tgh sakit2 badan n ngantuk..huhuhu...

p/s : teringat lagu Mama Mia ! la plak....

Thursday, 22 October 2009

Petrol???

aku baru je borak dengan cousin aku yang keje kat japan. mcm aku jugak, dia ni pun memang gilak kereta. so kitorg mcm biasa la, borak benda2 mengong sampai aku usik pasal petrol kat cni, which is kita sekarang disarankan guna RON95...(sebab RON97 mahal, korang pikir la nak isi yang mana). ini antara topic kitorg tadi...

[08:59] oshinfuyutsuki: jepun pakai 99 octane
[08:59] acura_integrar: tinggi tu...
[09:00] oshinfuyutsuki: kat jepun lu susah gila nak cari bengkel keta beb
[09:00] oshinfuyutsuki: serius payah
[09:00] oshinfuyutsuki: pasal keta kat sini jarang brake down
[09:00] oshinfuyutsuki: tukar minyak hitam lepas 30 ribu km selamba
[09:00] acura_integrar: ini mcm, gua boleh bukak bengkel..
[09:00] oshinfuyutsuki: tahu takpe
[09:00] acura_integrar: tahun depan mesti banyak keta rosak..
[09:00] oshinfuyutsuki: lepas ni makin berlambak bengkel keta
[09:00] acura_integrar: (idea keji)
[09:01] oshinfuyutsuki: nak nak engine v tec beb
[09:01] oshinfuyutsuki: sensitip engine tu
[09:01] oshinfuyutsuki: hehe
[09:01] acura_integrar: tu la...
[09:02] oshinfuyutsuki: hahahaha
[09:02] oshinfuyutsuki: sebab bahaya bang
[09:02] oshinfuyutsuki: nanti long run engine boleh jam wooo
[09:02] oshinfuyutsuki: habis tu ron 97 masih ada kat pasaran ke tak?
[09:03] acura_integrar: ada...satu station ada la 2 @ 3 pam RON97...
[09:06] oshinfuyutsuki: manyak susah wooo
[09:07] oshinfuyutsuki: lepas tu kan, nanti diaorg naikkan harga minyak
[09:10] oshinfuyutsuki: takpe, bukan mahal pun baiki engine parts yg rosak
[09:10] oshinfuyutsuki: kena start makan maggi aja dari sekarang.


itu la perbualan aku ngn cousin aku tu...dia ckp lagi, half cut kereta daihatsu yang masuk Malaysia ada dua jenis utk Mira, L200 dengan L500...L500 dikatakan banyak yang problem kat cni sebab engine L500 perlukan petrol yang bersih, mcm kat Japan, diorg guna RON99...and keta aku lagi satu guna engine VTEC...adeh laaa...RON97 jugak la dicari...huhuhu....

Wednesday, 21 October 2009

Radical Design from Volvo...Cool!!!

Volvo's sexy & sleek design....




It's the prototype of SC90....

Reborn of the legendary Trueno AE86...

God-damn beautifull!!!


The re-born of Hachi-roku...can it outshine its predecessor?

Tuesday, 20 October 2009

Camna nak jaga hati kawan?


senang jek...kalau dia da tolong korang dalam masalah korang, jangan nak ngengada cari masalah dengan dia. ingat sket, orang lain pun ada masalah. malah ada yang lebih berat. nak life best? tambah kawan lagi. apa susah? pegi la memana pun. try benda baru, buat hobby baru, pengalaman baru,tegur and senyum la kat sesapa pun. kena ingat, kawan kita tu pun ada masalah dia, kawan kita tu pun ada perasaan...kalau korang ada buat salah, kecikkan ati kawan, baik korg minta maaf and baikkan keadaan balik. kalau x nnt korang akan menyesal sebab kawan lagi penting gf/bf yang tinggalkan korang.
kalau sampai sudah layan jiwa, sampai bila pun life jadi sucks!!


p/s : ihsan dari aku sendiri...

Helang...

Tadi aku hangout kat pantry opis aku jap. opis tingkat 19...tengah relax2 minum air, tetiba aku tengok kat luar, burung2 merpati terbang macam nak selamatkan diri.. rupa-rupanya ada dua ekor helang terbang duk cari makanan kot... layan gak tgk helang nih..terbang dekat2 cermin bangunan opis aku...


antara yang aku suka tgk...burung hantu pun layan...relax je tengok dia terbang. bebas jek...

Happy Birthday Malaysia!!!

Dalam paper pagi tadi, PM kita isytiharkan yang starting from next year, 16 September merupakan hari cuti utk Malaysia. Sebab apa? sebab pada tarikh inilah Malaysia diwujudkan. dari dulu lagi aku pertikaikan kenapa bila Merdeka, orang yang bagi ucapan mesti kata Happy Birthday Malaysia, sedangkan kewujudan dan kemerdekaan negara kita ni pada tarikh yang berlainan. So, aku harap lepas ni senang sket bebudak sekolah nak jawap paper sejarah... Cuti merdeka ada dah, cuti besdey Malaysia pun ada dah...
Malaysia wujud pada tarikh 16/9/1963, so Malaysia baru nak masuk 46 tahun. Kemerdekaan Tanah Melayu jek dah 50 tahun... so sila pahami sejarah ni yek...
p/s : baru la happy birthday Malaysia.....

Monday, 19 October 2009

Picture of the day...

Masa tgk game Chelsea VS Aston Villa last Saturday...konon2 tonik la tu..padahal air epal....hehehehe....adeh..Chelsea kalah lak tu...huhuhu...hampes!!!

Terjumpa plak....

Semalam aku ternampak satu stack magazine lama aku. Mak aku kata nak buang sebab banyak bersepah..huhuhu...Magazine apa? Autocar Asean, Top Gear, Hot Rod...semua magazine kereta..so sebelum kena lupus, aku pun go through stack tu and aku jumpa sampul nih...
so aku asingkan...malam semlm aku bukak, and dalam sampul tu ada kad besdey! aku tersenyum sebab kad ni diorg bagi masa birthday aku masa aku keje kat IWK. masa tu aku baru je join as permanent staff.baru sangat, aku ingat lagi, aku masuk permanent on the 21st May 2007...
orang akan cakap, "ko da keje tempat baru pun still nak g company lama ke?" satu jek..benda-benda ni nampak je remeh, tapi benda camni yang buatkan aku rasa diterima... lagipun aku keluar dari company bukan sebab marah, and kawan2 aku ramai kat sana...hehehe...

hmm...am i emotional or what? lalala...lantak laa... aku keje sana aku happy pasal banyak benda..walaupun ada benda yang kurang happy, but itu semua biasa laa... so far, IWK the best working environment... company baru nih? CULTURE SHOCK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

p/s : i miss those days....

Thursday, 15 October 2009

Makan Tengah Hari Tadi

lately ni aku xde idea sangat nak tulis pasal apa dah...so nak bagitau semua reader, tgh hari tadi aku pekena nasik kedai melayu plak...asik mamak je, bulu dada pun da nak berpintal dah...aku pekena nih...

+
+
+
kos dalam RM3 jek...janji pueh hati beb...kalau x, kedai mamak asik nasik+ayam+sayur+teh o suam = RM5..so baik aku pekena mcm nih...tempe memang fav aku...and also sushi...so minat aku memang ada utk dua negara moyang aku laa...Jepun n Jawa...hehehe...

Tuesday, 13 October 2009

Pisang Kembar...

pisang kembar time kat umah aku...cicak ekor cabang pun ada tapi cicak boleh lari, pisang ni x lari, so senang nak amik gambor...hehehe...

Monday, 12 October 2009

La Mer...

Semalam abg long aku forward lagu La Mer nyanyian Charles Trenet...nak tau lagu yang mana? hangpa pi tgk citer Mr.Bean's Holiday, lagu ending dia tu...lagu sempoi.memang best. skg ni aku suka layan lagu2 ol'skool...lagu2 yang ada jiwa kot...every Sunday night, aku akan layan dgr Lite.fm utk lagu2 swing..hehehe...oldies gila aku ni kan? aku suka lagu-lagu lama nih...even kalau g karaoke pun aku layan lagu2 lama gak...lalala...

Selamat Pengantin Baru!


Selamat Pengantin Baru buat sahabatku dua orang nih... dua2 ni member kolej aku since 2001...semoga bahagia hingga ke anak cucu... Posted by Picasa

Thursday, 8 October 2009

Memories...

Semlm petang after kerja, aku g Dewan Komuniti Bukit Damansara, tempat utk Raya Celebration utk Indah Water, where i used to be..and to be honest, i miss those environtment...whacky and crazy friends..even some of the bosses are cool enough to join the game...hehehe...these are the last year picture, during Hari Raya Aidilfitri as Indahan... ni gambor masa kat Dewan Komuniti tu...aku jadi cameraman...time ni semua senyum nampak gigi..happy sebab lari dari keje kot...hehhe...

and yang ni masa HR Open Department...kat cni xde celebrate camnih...huhuhu...

aritu company aku buat open house...open sunguh...huhuhu...aku sampai dalam kul 3 pun makanan banyak da abis..adeh la...makan nasik jek...pastu buat formal...xde kepala gila2...huhuhu..new environment for me...dari gila jadi skema...huhuhu...petang nnt gila balik...

most important, i miss kat org2 nih..HR Recruitment family...

p/s : teringat masa 1st year kat IWK, time Raya kena jadi model, masuk pertandingan makan satay, and also dapat cabutan bertuah..dulu2 x dapat pun..huhuhu...

Wednesday, 7 October 2009

1st time in my life...

yup..pic ni aku snap kat basement opis aku...so dalam sejarah, aku bwk Ronin g keje...sebab adik aku bwk Ken...apakah penangan yang aku dapat??

1) ketiak n blakang basah sebab Ronin ni aku tak buat aircond lagik...
2) risiko langgar keta lain sebab xde side mirror...nak mencelah susah, tapi tawakal jek...lalala...
3) kuat minum dia ni memang terasa....RM20 sehari...padan muka aku..nak sgt keta sukan...

papehal pun aku sayang Ronin nih!!!!

Aksi terencat di Toys 'R' Us

Stress dengan life memasing, kami bertiga menuju ke puncak Toys 'R Us Midvalley, lalu berperasan sebagai seorang model berperangai kanak-kanak cumel...
pali tengah berusaha menggunakan kuasa minda utk melakukan gerak sejurus, tapi x menjadi...kena banyak makan kismis nih...


aksi salah seorang Band Of Brothers yang terselamat...(blog aku, sukati aku laa)

akhirnya kitorang diminta keluar dari premis berkenaan, sebab nak tutop, bukan kena shoh shoh...

Tuesday, 6 October 2009

Saturday Night...

Aktiviti sebelum game MU vs Sunderland...
diorg ni terror...dalam poket ada RM2 sebab sah2 menang..ampes...

Perangai Kucing...

Korang suka kucin x? aku suka kucin...aku suka tgk perangai kucin yang nak sgt tau pasal sesuatu tu. macam kat umah aku laa, kalau parents aku balik dari pasar ke, x kisah la beli apa pun, kucin aku mesti g dulu kat beg plastik @ kotak yang baru dibawak balik tu...and memang curious la dia nih...dari kecik sampai la ke tua...hehehe..dengan nakal dia. ni la kucin aku...Buffy the lalat slayer, selalu koyakkan langsir mak aku masa tangkap lalat...

ni lak kucin tok andak aku..relax je dia lepak tido time aku g raya kat umah sana...tido atas meja lak tu..hehee...
yang ni lak sangkar kucin tok teh aku...ada la dalam 15 ekor kucin...huhuhu...tapi bau, mak aih...

and ni lak kucin masa aku kat kelantan...walaupun kucin biasa, bulu dia memang lembut. makan budu banyak kot....

papehal, kucin ni memang best...nak je bela, tapi xleh la skg....huhuhu...