Friday, 18 September 2009

Siapa kena jaga siapa??

aku drive pepagi ke opis...kita sebagai driver, kena laaa peka dengan keadaan sekeliling, lelebih lagi dengan orang yang bawak motor...tapi, kalau kat highway camna lak ek? kalau kes macam nih...



gambar ni aku snap masa otw nak ke opis...and mamat bwk motor ni boleh relax bwk dalam 70km/h kat lane laju...and bila nak overtake, dia boleh je duduk kat lane antara lane kanan n kiri...

tetiap pagi, kalau lalu Besraya highway tu, akan ada situasi mcm ni laaa..yang bawak kereta plak, duduk lane kanan sekali sambil bawak dalam 70-80km/h, walhal speed limit situ 90...and utk lane paling kiri pulak, da penuh dengan motosikal...

bukan nak anti sangat org bwk motor nih, tapi agak2 laa kan? kita pun guna gak jalan tu, kenderaan kita lagi besar...ini kalau kita ketis sikit, berterabur abih, kita gak yang dipersalahkan...

and kalau kereta kita kena langgar dengan motor, benefit kat diorg jugak...adeh laa...


HOW TO MAKE A MOTOR INSURANCE CLAIM

Making an insurance claim may be a hassle for some people. This is a simple guideline that could help you accelerate your claim process. Here's a simple to-do list that could guide you to pursue your insurance claim easily, minus the hassle:

Own Damage Claim

You can make an Own Damage claim towards loss / damages sustained to your vehicle on your own policy, if your vehicle is protected by a comprehensive motor insurance policy.

Report to the police within 24 hours as required by Law.
Send your vehicle to an authorized workshop for immediate attention. Check with your insurance company on the list of panel authorized workshop.

Collect the claim form from your insurance company, complete and sign accordingly, and submit together with copy of the following documents within 14 days. (You may collect the claim form thru assistance from the panel workshop. They will assist you on the documentation and procedures)

1.Original police report
2.Repairer's estimated cost of repairs
3.Copies of:
-Insurance Policy / Cover note
-Vehicle registration card
-Road tax disc
-Identity card and driving license of the vehicle owner
-Identity card and driving license of the driver
-Hire purchase agreement (if applicable)

You are encouraged to provide your hand phone number during claims notification, as you will receive SMS notifications informing you the status of your Own Damage claim instantly (if applicable)
Your NCD will be forfeited when you make an Own Damage claim.

ini yang abang aku bagi masa keta adik angkat aku kena langgar motor, and yang bestnya, org bwk motor tu xnak mengaku pun...

Dalam apa2 keadaan, kalau accident dgn motor, walaupun motor yang bersalah, syarikat insurans tu tak boleh nak claim dgn sykt ins. motor tu, NCB akan hilang. Pihak kereta tu kena claim direct dari t/p insurer tu...

Pihak kereta tu still boleh claims kos baiki dari insuran sendiri, tapi NCB sure hilang la. Amaun NCB, pampasan 'tempoh baiki kereta' (dipanggil Compensation of Assessed Repair Time - CART), sebarang kos under-insured atau kos/caj dapatkan dokumen utk claims, boleh claim dari T/P insurer tu.

bestkan? so siapa kena jaga siapa nih??

4 comments:

LiLFaDLi said...

adeh.. camtuh plak ek.. huhu..

LiLFaDLi said...

hi bro.. domain aku da update.. so dont forget to check my new blog url at www.xygroove.com also pls update ko nyer blog list ya.. kalu x, ia tidak berfungsi.. take care..

Hamie said...

ye...gwe lah adik angkatnya yg dilanggar moto ampeh itu.henhenhen.thanks a bunch bro for d info

phat_lee said...

lain kali hang langgar moto tu...