Wednesday, 16 September 2009

RON95? RON97? Ronald Mekdonal?

Kes petrol, macam biasa laa...start on the 1st of September 2009, kita dengan relanya menerima petrol yang telah di downgrade dari RON97 ke RON95 but still menggunakan harga yang sama.





aku xtau la sapa yang nasihatkan Menteri kita tu supaya jadikan RON95 petrol pilihan ramai...aku cakap ni pun ikut rasa aku la, walaupun aku bukan budak kelulusan Automotif, but tau la jugak apa benda RON, apa effect dia...

Mula dengan aku try RON95 seminggu sebelum harga naik, wahlaaa...effect dia memang best. Keta jadi kurang power, and kita kena push sket utk dapatkan performance yang dulu. and bila kita push, injector akan amik lebih banyak petrol dari tank utk dapatkan combustion yang lebih..just to add a lil bit of power..huhuhu... bila kurang power, kena push lebih, bila push lebih, petrol makin banyak digunakan...bila petrol banyak digunakan, lagi kerap kita isi and bila isi, sapa yang gelak besar pegang perut??

Gomen kata negara lain banyak gunakan RON95, itu negara lain punya cerita. hari2 aku sangkut jammed, and kita sendiri tau kalau lagi banyak start-stop, maksud aku kalau kita asik jalan, berenti, jalan berenti, lagi banyak petrol digunakan time nak start jalan tu. aku drive Kenari, and sejak guna RON95, utk 3 hari aku da abis dalam RM50 ulang alik opis. guna RON97, RM60 utk seminggu...tapi nak kondem lelebih pun xleh.. nanti gomen letak semua RON97 dengan harga RM2.05 seliter lak nnt...

Abg aku yang ada kelulusan automotif pun siap cakap "apa yang kitorg blaja dulu tu salah la yek?"

Sebab dengan octane yang tinggi, kita akan dapat combustion yang lengkap untuk menggerakkan sesebuah kenderaan, and bila dapat combustion tu, baru la kita dapat top performance utk kereta kita.

tapi akhir kata, sapa laaa kita nak komplen memacam kan? gomen da bagi choices dah..kalau nak minyak murah, kena isi banyak...kalau minyak mahal, isi kurang sikit jek tapi mahal...

p/s : utk dapat the best performance, make sure air filter bersih, throttle body bersih and injector elok...tayar pun kena isi yang buat keta kita lagi senang gerak...suspension ngn brake pun main peranan gak...jgn brake kuat2 kalau nak minyak save...

No comments: