Wednesday, 2 September 2009

Project 101 : Ken

Last week, i've spent RM700+ for my daily ride, Ken...Kenari aku yang da berusia hampir 8 tahun. Orang tanya, apa membazir duit kat kereta. Jawapan aku? Atas alasan keselamatan jalanraya beb!!!....

Kenapa sampai RM700? actually, harga ni kira banyak gak aku jimat nih...apa yang aku buat? tak banyak pun. Tukar absorber, spring and also sumbat 4 point stabilizer bar. Barang dia? ni haa...


Apebenda barang2 tu? Ultra Racing 4 point stabilizer bar, APM R-Tech Short Stroke dengan Kimex Sport Spring...kalau ikut kos asal benda2 ni kalau brand new?

Ultra Racing = RM200++

APM R-Tech = RM600++

Kimex Sport Spring = RM400

Total kalau brand new? dalam RM1200, and aku dapat barang2 ni dengan harga RM600, sebab absorber aku da out. tapi berbaloi gak... and sabtu tu aku antar pasang terus...

brader yang pasangkan absorber ni siap tanya aku,"RM50 okey x brother?", walhal dalam wallet aku prepare RM200, sebab selalunya upah pasang RM40 sebijik, ini dia amik RM50 sebijik keta pasang semua..memang save duit aku...hasil dia?
sekarang handling keta aku agak sedap la...suspension dia pun xde la keras mana, jalan x rata pun still sedap jugak dia lalu. yang penting handling, and braking pun better than before. tapi masa buat allignment, tokey tu kata aku kena tukar tayar, sebab tayar problem. memang aku nak tukar tayar empat bijik nih...sebijik dalam RM150...huhuhu...memandangkan aku ada duit belen, so aku ke kedai "abang" kat area umah aku, beli wiper belakang yang da brapa lama xde kat belakang tu...
next? tayar dulu, then K&N filter, overhaul gearbox, audio...and finishing aku akan buat cat. kalau keta aku da berubah colour tu kira project ni abis laa...bukan nak heavy mod pun. simple and smart jek...janji aku pueh hati.next year aku nak start project 102 : Ronin lak...insyaallah...ni pic sebelum and selepas...
p/s : tunggu la kalau2 Ken ni jadi colour putih nnt....means keta aku da siap laa....

1 comment:

Teddy said...

aku habis dalam lima ribu.. v6 aku buat total overhaul enjin, pastu tukar gear box auto.. tak raya mana aku tahun ni..