Wednesday, 2 September 2009

Darurat Ep.2...

Ini lagi, gambar-gambar pameran Darurat...

senjata buatan PKM and also senjata askar Malaya... and yang bawah ni gambar kekejaman Komunis lagi...

ini masa kerajaan British lancarkan zon putih/hitam dan juga sebaran risalah pengampunan...

Home Guard, orang kampung yang dilatih oleh askar Melayu dan British...respect to the women..

Bom buatan komunis...

pakaian Komunis...

antara gambar-gambar pejuang Tanah Melayu...

memang banyak benda yang aku dpt tahu dari pameran nih. and perintah darurat niberlangsung selama 12 tahun. even ayah aku pun pernah cerita, lepas dia transfer dari Bentong, Pahang, kawasan tu kena ambush dengan Komunis. Fahaman Komunis ni pun tahun 1989 baru dapat dihapuskan sepenuhnya... rasa time tu baru kita betul merdeka kan???

anyway, pameran ni patut dijadikan roadshow. so that generasi2 baru yang x berminat nak g melawat muzium tu tergerak hati nak tgk betapa susah nak merdekakan negara...aku sebak jugak tgk gambar-gambar tu. time makanan kena catu, pergerakan terbatas...and pameran ni boleh jugak dibuatkan reminder so that in the future, sesiapa yang tergerak hati nak sebarkan fahaman mcm ni, berfikir dulu...

p/s : pegang senapang, xde masalah...masalahnya sanggup atau tak nak lepaskan tembakan tu...hmmm...

No comments: