Wednesday, 30 September 2009

Coming Soon....

aku masuk blog afdlin shauki tadi, and sememangnya aku tunggu citer ni keluar....

sebab aku minat cerita yang dia buat..tapi los & faun aku xdapat layan lagi...huhuhu...next week, 8/10/09, keluar la citer nih....selit gambar sket...

and aku pun baru baca tadi bro afdlin kita ni tgh buat citer baru.."jalan lama" if i'm not mistaken..cerita pasal apa?xtau la plak...neway ni pic the making of jalan lama...

papehal pun, all the best to bro Afdlin Shauki. Kudos with Papadom...

Tuesday, 29 September 2009

Kereta!

saja jek buat post nih...dulu aku guna honda civic 79 ni la..best..habis meter...1.2 cc, kalau engine CVCC, lagi layan..kalau dapat yang RS? laaagiiiiiiiiii besh...minyak lagi save dari kancil nih.....

skg projek aku dengan Ronin aku...Honda Accord Hatchback...1.8 twin carb sudah diletak jantung baru, 1.6 VTEC tapi auto...nak tukar manual nih....

ni lak keta abg aku...engine stendet, exterior jek setan..abg aku panggil keta dia nih Vatshu The Black Knight...rasanya laa....




hmm...aku nak start balik buat kereta...kalau main keta lama nih, puas hati sebab xde nak mod ikut org lain..semua ikut taste sendiri...mcm Wira laa, asik mod jadi Evo, xpun Lancer...pastu letak badge Mitsu...hehehe...Satria abg aku? still proton cuma badge j xdak...kalau ikutkan aritu dia nak maintain badge 1.3 kat sisi kereta dia...hehehe...

RM600,000.00 apartment anyone?

Last Sunday aku g tengok umah baru pakcik aku kat area NZ Wangsa Maju tu....wahlawei...gila besar umah dia...cam biasa laa, apartment, kena ada guard apa bagai...nak tgk besar mana? ni ruang tamu n ruang makan dia...

umah ni ada 5 bilik and 5 bilik air...aircond ada 7...dengan wardrobe lak tu ada aircond...

atas tu ada kosong lagi tu...kasut semua beli time travel oversea...huhuhu.

plasma tv 42"...time aku angkat dulu, kena kerah 4 orang jugak la...berat bangat..(padahal takut jatuh)...ni lagi pasal umah tu...ini masterbed room....

ni lak salah satu jamban dia...

umah pakcik aku ni kat level 19, so the sceneray pun best jugak laa...


harga umah ni around RM600,000.00...sebab anak dia yang sorg tu gaji dia, dia leh amik loan sampai RM1 mil, so dia gunakan la nama sepupu aku tu...bila dgr camtu, bila laa aku nak layak amik loan RM250,000.00??

tgk audio system dia pun da tau org branded or x...huhuhu...

p/s : aku nak amik loan beli keta pun pikir mampu bayar bulan2 ke x..huhuhu...

Monday, 28 September 2009

Suasana Aidilfitri...

Ahad lepas, 20/9/09, kita da masuk 1st Syawal kan? aku raya kat Kelantan... raya kat sana kali ni x berapa sgt sebab cousin2 yang mengong xde, and abg2 aku lak balik kampung mertua memasing... aku g Solat Aidilfitri kat Masjid Kubang Kerian...

lepas solat, pihak masjid ada sediakan makanan sikit...aku x makan tapi ada bwk balik laa...hahaha...ni time lepas solat...


ni masa kat tempat makan2...

neway, raya kali ni ok la, walaupun aku banyak abis masa tido kat umah jek...n makan, tdo...makan...lalala...

Route to Newcastle...Raya!

Raya baru ni aku balik ke Kelantan, kampung ayahanda aku...macam biasa, aku dilantik menjadi pemandu berhemah... Jumaat petang tu aku berbuka puasa dengan member2 lama aku, ye laa..last sebelum raya..aku bertolak ke Kelantan pukul 1 pagi... Meriah suasana atas jalan menghala ke Karak Highway...

Suasana ni start from Desa Pandan, sampai la ke persimpangan Bentong...

sebab traffic camni, kitorg amik keputusan utk isi petrol kat R&R Genting Sempah, menghala ke KL, pun agak hectic...

yang bestnya, aku n family amik keputusan nak lalu Terengganu, jalan pantai...bila masuk LPT, ini view dia..

view pagi kat LPT, jalan clear nih, aku saja la gatal kaki nak tekan Perdana hijau ayahanda aku...cecah 180km/h, sekali door visor @ air press tanggal..haduyai..cacat sebelah dah...ni plak masa lalu jalan tepi pantai..sebabkan aku tgh drive, so xleh nak amik gambar laut sgt...

time jalan kosong ni pun aku nyaris2 eksiden gak..insiden pertama, bas termasuk ke bahu jalan and bila dia nak masuk balik ke jalanraya, dia nak masuk ke lane aku..insiden kedua sebab mamat mangkok yang nak overtake keta, and sampaikan aku yang kena elak..kalau x, bertembung muka dengan muka...
aku sampai di rumah nenek aku jam 1.30 petang...huhuu..12 jam bebeh!!!!~
p/s : lepas ni, parents aku balik naik flight, anak2 dia lak yang kena drive..hehehe...lagi best!

Friday, 18 September 2009

Siapa kena jaga siapa??

aku drive pepagi ke opis...kita sebagai driver, kena laaa peka dengan keadaan sekeliling, lelebih lagi dengan orang yang bawak motor...tapi, kalau kat highway camna lak ek? kalau kes macam nih...



gambar ni aku snap masa otw nak ke opis...and mamat bwk motor ni boleh relax bwk dalam 70km/h kat lane laju...and bila nak overtake, dia boleh je duduk kat lane antara lane kanan n kiri...

tetiap pagi, kalau lalu Besraya highway tu, akan ada situasi mcm ni laaa..yang bawak kereta plak, duduk lane kanan sekali sambil bawak dalam 70-80km/h, walhal speed limit situ 90...and utk lane paling kiri pulak, da penuh dengan motosikal...

bukan nak anti sangat org bwk motor nih, tapi agak2 laa kan? kita pun guna gak jalan tu, kenderaan kita lagi besar...ini kalau kita ketis sikit, berterabur abih, kita gak yang dipersalahkan...

and kalau kereta kita kena langgar dengan motor, benefit kat diorg jugak...adeh laa...


HOW TO MAKE A MOTOR INSURANCE CLAIM

Making an insurance claim may be a hassle for some people. This is a simple guideline that could help you accelerate your claim process. Here's a simple to-do list that could guide you to pursue your insurance claim easily, minus the hassle:

Own Damage Claim

You can make an Own Damage claim towards loss / damages sustained to your vehicle on your own policy, if your vehicle is protected by a comprehensive motor insurance policy.

Report to the police within 24 hours as required by Law.
Send your vehicle to an authorized workshop for immediate attention. Check with your insurance company on the list of panel authorized workshop.

Collect the claim form from your insurance company, complete and sign accordingly, and submit together with copy of the following documents within 14 days. (You may collect the claim form thru assistance from the panel workshop. They will assist you on the documentation and procedures)

1.Original police report
2.Repairer's estimated cost of repairs
3.Copies of:
-Insurance Policy / Cover note
-Vehicle registration card
-Road tax disc
-Identity card and driving license of the vehicle owner
-Identity card and driving license of the driver
-Hire purchase agreement (if applicable)

You are encouraged to provide your hand phone number during claims notification, as you will receive SMS notifications informing you the status of your Own Damage claim instantly (if applicable)
Your NCD will be forfeited when you make an Own Damage claim.

ini yang abang aku bagi masa keta adik angkat aku kena langgar motor, and yang bestnya, org bwk motor tu xnak mengaku pun...

Dalam apa2 keadaan, kalau accident dgn motor, walaupun motor yang bersalah, syarikat insurans tu tak boleh nak claim dgn sykt ins. motor tu, NCB akan hilang. Pihak kereta tu kena claim direct dari t/p insurer tu...

Pihak kereta tu still boleh claims kos baiki dari insuran sendiri, tapi NCB sure hilang la. Amaun NCB, pampasan 'tempoh baiki kereta' (dipanggil Compensation of Assessed Repair Time - CART), sebarang kos under-insured atau kos/caj dapatkan dokumen utk claims, boleh claim dari T/P insurer tu.

bestkan? so siapa kena jaga siapa nih??

Selamat Hari Raya!!!


To all my friends,
if i ever hurt you guys with my words,
with my attitude,
physically, emotionally,
i'm sorry from the bottom of my heart....

It's a day for celebration,
day for forgiving and forget,
all i want to say is,
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
MAAF ZAHIR DAN BATIN

p/s : aku akan bertolak balik ke Kelantan esok pagi...to those who are head back to kampung, drive carefully, till we meet again...insyaallah...

Thursday, 17 September 2009

Street Kings...

Pagi semalam, jalan memang busy gilak! tapi malam semalam pun aku tengok pukul 11.30 malam pun kereta banyak yang da start keluar dari KL...hasilnyaa????

jalan agak clear, just sangkut kat Sungei Besi jek...

indah idup kalau tetiap pagi g keje jalan macam nih...pergghhh..best...tapi ni semua sementara jek...hehehe...minggu depan lagi laa clear..tapi aku coti...seminggu straight..perabih cuti sebelum bulan 6 tahun depan...hehehe...kalau x belen cuti aku tahun ni kira burn laaa...huhuhu...

Buka Puasa Reramai Ep 2.

Semalam, lagi skali buka puasa reramai..kalau ikutkan, da banyak kali da pun...hehehe...tapi yang the 1st three time tu kat KFC @ Kepci, aku malas nak tulis..lepas ni 3 tahun la kot aku x masuk Kepci...hehehe...semlm pun nyaris gak g Kepci, alih-alih lepak Kenny Rogers @ Pusat Bandar Damansara...

sama gak, dalam 6 orang join...kali ni sebab ada yang da coti esoknya...so lepak je laa...plan asal nak lepak midvalley, tapi sebab da berjaya diracun dengan jayanya, lepak PBD jek...huhhu... ini tukang racun...

makan pun sampai lambat, maybe sebab iorg tak jangka yang dtg ramai...mana tak nya, yang jaga kedai ada la 3 orang...huhuhu...aku pekena Quarter BBQ Chicken, nasik,mash potato dengan coleslaw..air? 100+ yang boleh top up sampai mampus...cost? ada la dalam RM20++ sorang...ni bil dia....

total utk 6 orang makan???

murahkan???hehehe..neway, ini lagi berbaloi la kalau compared korg bukak puasa kat starbucks...aku penah kena...dalam wallet ada RM10, minum apple juice jek...pun belen 5 sen...total air? RM9.95....ampes...hehehe..

neway, aku x kisah sgt pasal cost, yang penting dapat hangout, enjoy every moment selagi boleh...

Buka Puasa Reramai Ep1.

Last Friday, aku ngn 5 org lagi member IWK aku g berbuka puasa kat Restoran Vicchuda, Kota Damansara...makan apa? macam2...banyak lak tu. and malam tu jugak laaa terasa balik mcm mana feel bila makan terlalu kenyang...perghhh....ni sebelum melahap...tenang jiwa...


yang ni beberapa minit sebelum transform jadi pelahap..

member sebelah tu xtau nak amik apa dulu...hehehehe....and ni antara yang menghadirkan diri..


nak kata happening sangat, xde la but layan jek...yang penting dapat hangout, gelak2...and also x lupa, kitorg celebrate in advance birthday si Fiza nih... segarang-garang dia,nangis jugak! hehehe...

xkisah la berapa ramai yang join lepak, for sure, kalau pandai enjoy, enjoy la jadinya...ye tak??



Wednesday, 16 September 2009

RON95? RON97? Ronald Mekdonal?

Kes petrol, macam biasa laa...start on the 1st of September 2009, kita dengan relanya menerima petrol yang telah di downgrade dari RON97 ke RON95 but still menggunakan harga yang sama.





aku xtau la sapa yang nasihatkan Menteri kita tu supaya jadikan RON95 petrol pilihan ramai...aku cakap ni pun ikut rasa aku la, walaupun aku bukan budak kelulusan Automotif, but tau la jugak apa benda RON, apa effect dia...

Mula dengan aku try RON95 seminggu sebelum harga naik, wahlaaa...effect dia memang best. Keta jadi kurang power, and kita kena push sket utk dapatkan performance yang dulu. and bila kita push, injector akan amik lebih banyak petrol dari tank utk dapatkan combustion yang lebih..just to add a lil bit of power..huhuhu... bila kurang power, kena push lebih, bila push lebih, petrol makin banyak digunakan...bila petrol banyak digunakan, lagi kerap kita isi and bila isi, sapa yang gelak besar pegang perut??

Gomen kata negara lain banyak gunakan RON95, itu negara lain punya cerita. hari2 aku sangkut jammed, and kita sendiri tau kalau lagi banyak start-stop, maksud aku kalau kita asik jalan, berenti, jalan berenti, lagi banyak petrol digunakan time nak start jalan tu. aku drive Kenari, and sejak guna RON95, utk 3 hari aku da abis dalam RM50 ulang alik opis. guna RON97, RM60 utk seminggu...tapi nak kondem lelebih pun xleh.. nanti gomen letak semua RON97 dengan harga RM2.05 seliter lak nnt...

Abg aku yang ada kelulusan automotif pun siap cakap "apa yang kitorg blaja dulu tu salah la yek?"

Sebab dengan octane yang tinggi, kita akan dapat combustion yang lengkap untuk menggerakkan sesebuah kenderaan, and bila dapat combustion tu, baru la kita dapat top performance utk kereta kita.

tapi akhir kata, sapa laaa kita nak komplen memacam kan? gomen da bagi choices dah..kalau nak minyak murah, kena isi banyak...kalau minyak mahal, isi kurang sikit jek tapi mahal...

p/s : utk dapat the best performance, make sure air filter bersih, throttle body bersih and injector elok...tayar pun kena isi yang buat keta kita lagi senang gerak...suspension ngn brake pun main peranan gak...jgn brake kuat2 kalau nak minyak save...

Ol'Skool....

last week aku g Kajang masa cuti Nuzul Quran tu...tengah round ronda, ternampak la keta cumel nih...
lantas aku snap gambor dia...bila tgk, aku terpikir, kenapa sekarang pihak berkenaan nak susahkan kami yang betul minat sangat kat kereta lama nih? bukan apa, aku prefer kereta lama sebab kebanyakannya built to last... even power window Ronin aku still function after 26 years..yup..sebaya dengan aku Ronin tu...walaupun bracket window da nak kena tukar, but switch dengan motor dia still function...kereta sekarang? even Myvi pun ad problem power window gak...