Friday, 3 April 2009

Mr. Ronin

Mr. Ronin ni gelaran yang aku bagi kat kereta aku.

Jenis : Honda
Model : Accord
Tahun Pembuatan : 1983
Spesifikasi : 1800 cc karburator berkembar, 4 piston,FF..
Lain - lain : model hatchback 2 pintu, fully imported from US (JDM Spec), ada Height Adjuster, Autocruise, Auto Antena, 14" Steel rims, Blue in color, electronic fender mounted side mirror.
Performance : NA...

itu serba sedikit pasal kereta aku... act aku dapat dari pakcik aku, kereta ni dah tersadai selama setahun...ini rupa dia masa tersadai...sedih gak aku tgk.kereta mcm x bertuan...

mula-mula aku nak kereta ni, tapi pakcik aku kata nak jual. lepas setahun tersadai, masa kat umah Nek Teh aku pakcik aku tanya, "Honda tu u nak tak? kalau nak, boleh la ambik"...time tu aku baru je start keje, itu pun temporary jek. aku btau yang nanti aku kena tgk kereta tu dulu.

bila aku g tgk, sedih la..rim lain, then side mirror yang fender mounted da patah. then absorber blakang bocor. aku balik n tanya parents aku. memula diorg bising jugak sebab kereta ni banyak nak kena repair, spare parts susah dapat...tapi last2 diorg kata ikut la kalau nak amik...(malas nak layan la kot)...

so aku amik lepas raya tahun lepas...lama jugak baru bleh amik. memula nak amik, battery kong, then injector lak sumbat, nasib baik ketuk2 jek injector tu, da bleh start...dengan plahan2 aku drive g kedai halfcut dengan harapan dpt rim asal balik. sekali tokey halfcut suruh simpan dulu kereta sebab workers dia da start balik kampung. nak raya la katakan...

lepas raya, aku g amik, tukar batteri, isi minyak, then slow2 drive dengan tayar xde angin. brake pun xde, sebab master pump da rosak. lama sangat kering kot. G tukar tayar, baru la nampak gagah sket keta. dengan berlampukan hazard, keta tu aku drive sampai kat pomen aku dekat area rumah. mintak dia buatkan master brake pump dengan wiring, lampu kecik xnak off,minyak itam n oil filter, plug...nasib baik air filter Simota, washable filter....

aku abis dekat RM300 aritu jek...balik umah, aku tgk meter temp lak naik...rupa-rupanya kipas tak jalan..ampes...aku btau ayah aku, dia kata nak tau sama ada kipas jalan ke x, kena tekan minyak sampai enjin panas. bila start, aku tekan, bapak aku kata " bukan sikit2 camtu"...ye laaa..sayang engine kan...dia tekan sampai dekat redline, pastu siap ram bertubi-tubi...engine sedap, aku tgk bapak aku plak yang enjoy..hehehe...dia dulu ada Datsun SSS...kereta kegilaan aku n abg2 aku...bayangkan dari Alor Star ke KL, jalan lama, 4 jam je sampai...hehehe...lepas abiskan minyak Mr Ronin aku, bapak aku dengan relax kata, memang x jalan kipas nih..huhuhuhu....

bulan depannya tu, aku bwk la keta aku g Jeembo's Garage, panel klinik kereta lama. plahan2 jek drive..takut..hehehe..sampai2, mekanik x sampai lagi..jadi penunggu jap dengan member KKL aku lagi sorg...dia snap, and aku amik dari dia pic nih...


lepas di beri rim asal...ringan la sket steering dia...sebab aku minat kereta ni, sebab dia rare species, then lagi satu punca, jantung baru dia...

jap....zoom sket...

kereta ni digelar kereta jahat dikalangan bebudak KKL sebab luaran nampak standard abis, tapi engine harem....


tgk ekjos dia besar mana...syiling 50 sen jek..hehehe....ni time buat wiring radiator, nak kena buat wiring satu body, sorok wire kat engine bay, dalam RM850...

buat masa ni itu jek yang aku buat, janji kereta aku boleh jalan...nak buat lebih2, aku ada Kenari lagi nak jaga. So kena adil n saksama..hehehe...

planning for Mr.Ronin :

  • absorber (thinking of Silvia S13 front and brand new for the rear, spring rojak, no potong/bakar)
  • brake (upgrade)
  • Ultra Racing strut bar (custom)
  • getah utk satu body ( biar kedap bunyi/x bela ikan dlm keta)
  • wiring the whole car (plus sorok wayar engine bay)
  • auto 1.8 (B18B perhaps) tranmission.
  • body work (rusty- planning utk candy apple red/dunhill red/impreza blue with 80's lining)
  • interior ( buat balik guna board baru, kusyen balut baru n padding)
  • audio...simple and relax audio...
  • ada lagi n aku lupa lak..hehehe...
  • RSM utk clock max speed yang keta ni boleh sampai..last aku try, abis meter dah...above 160km/h laa....

itu yang aku plan...maybe dalam RM15-20K kot...plan2 kayuh, baru rasa nikmat dia...

main keta lama ni nak kena pandai cari barang, ramai contact n yang paling penting, kesabaran kena ada...

Mr.Ronin ~ my weekend son of gun....

12 comments:

Najwa Aiman said...

Bila nak muncul di P4 atau P5 ni ek? Jeng jeng jeng... Atau lepak kat P2 jek... orang lain sumer bagi respek takut nak parking kat P2... eheks...

jiwa kacau said...

eh..keta ni kan kaw dah bikin masa kat MSU dulu....nak swap enjin lain lg ka?

phat_lee said...

wooo...Mr.Ronin x leh bwk dtg keje buat masa ni...hehehe...aircond tarak, then sebab2 keselamatan, kereta lumba x patut ada atas jalanraya kan?hehehe...
aku nak park kat entrance SKM jek...wahlaweih!!!

phat_lee said...

bukan swap engine, upgrade jek...leh jadi keta sukan hujung minggu...wahahahaha..

jiwa kacau said...

sila jawab tag kat blog akaq

Mamer said...

Leh la main drift... ko soh man jeembo pasang shaft 4WD.. depan biar free.. pasti main drift kat basement p2 sampai p5... tengok sapenye rim paling teruk kene wat balancing hheheh

cyana said...

sembang kete jek si phatlee nie... upseett!!!! akak tk paham lol

phat_lee said...

cyana ~ it's in my DNA..(DNA tu menda?)

Rosso said...

Wuuuu.. Kete jahat...


Cepatla siapkan.. Nk tgk sleeper ni cmne rupe die nnt

phat_lee said...

rosso, ko nak tgk slipar ke?hehehe...pelan2 kayuh beb..banyak mende nak kena pk nih...tapi for sure, road tax da dpt..kembali menyetan di jalan raya nanti...muahahahaha...

Rosso said...

hahaha...ko nk ak sponser cat ke? tp cat tin jela..heheheh..diy jela..bes ttu

phat_lee said...

aku xnak DIY cat nih...hehehe...sebab nak kena scrap off cat lama.cat usia 26 tahun tu...x penah usik lain...gun metal...emm...candy apple red...emmm...