Monday, 27 April 2009

IWK Inter-Dept Futsal Tournament ~ 25/4/09

last Saturday, 25th April 2009, company aku buat Inter-Dept futsal tournament kat PJ...buat kali pertama and terakhir la aku join diorg. lepas ni aku da jadi ex-staff dah...

8.00 a.m ~ aku arrived di PBD, kumpul depan opis sambil sesapa yang nak bfast dulu pun boleh jamah sikit2...aku bawak Mr. Ronin..amik risiko bwk keta tak sihat....


9.00 a.m ~ kitorg konvoi ke PJ, sebab xtau tempat.


10.00 a.m ~ dah register team apa semua, game pun start...1st game lawan Ex-IWK...ingtkan dasat, first 3 minutes team aku dapat 3 peluang nak score tapi memasing off target...at last kitorng menang jugak...2-1...risau sebab team aku masa tu ngam2 5 org, xde sub...2nd game, lawan CRD plak..memang best tapi menang lagik...3rd game lawan PED, seri la pulak 2-2...and kitorg masuk separuh akhir...


11.45 a.m ~ semi final start, team aku lawan dengan team finance & admin, team yang kitorg join practise petang2...memula diorg kata nak main2 jek, alih2 diorg lead 2-0...antara the best game la...last kitorg menang 4-3...time tu kaki aku da memang sakit..muscle peha da kejang...


12.30 p.m ~ final lawan Pandan Indah Unit...diorg ni main dasat, antara yang active la...baru je start da lead 2-0...kitorg kalah, dengan score 4-2...tapi dapat jadi naib johan dari 8 team, kira ok la kan? sedikit gambar...

gambar dua team yang masuk final...


event sampai kul 1.30 p.m...balik tu aku dengan kereta xde aircond, panas, penat...dehidrate aku dalam keta tu..papehal game tu best walaupun Ex-IWK tak puas hati keeper diorg injured sebab jatuh rebut bola ngn aku...

and i'm gonna miss this event....

Thursday, 23 April 2009

24th April 2009

Dear Madam,

Resignation.

Refer to the above subject, I would like to tender my resignation with 1 month notice effective from today, 24th April 2009.

I would like to express my gratitude to the Management for the opportunity and for all the support given to me during my employment.

Thank you.

Yours truly,

FADLI BIN ZULKIFLI

Monday, 20 April 2009

Love Story

Time utk jiwang-jiwang...sambil dengar lagu Afghan - Terima Kasih Cinta...last Saturday, after futsal, ex aku msg...memula number tu aku x kenal, tapi msg yang aku terima semua in English, aku da dapat tangkap siapa dia nih...and betul sangkaan aku...sehari suntuk jugak aku try explain kenapa aku dengan dia dah x boleh bersama lagi...and setiap explaination tu dia still tanya, "but why?"...


Terus terang aku ckp kat dia, aku da muak dengan perangai dia, and mcm biasa dia mula pujuk..kata-kata rindu pun keluar...tapi dia ibarat bercakap dengan patung...no feeling. And sebabkan dia, aku keluar mengabihkan minyak keta aku...
ketenangan!!!!!
i need it~

Ahad..

Semalam hari ahad, usually aku x kluar on Sunday, but semlm memang aku da rimas. Xtau apasal tapi dah xleh duk umah sangat. So dengan berseluar track-suit, baju t-shirt biasa, aku pun keluar. dengan niat nak g isi minyak kereta jek. But then aku tukar pikiran...hala ke Kajang lalu jalan lama. Sampai Kajang, aku hala ke Jalan Reko, masuk ke Bangi then keluar dekat Sg. Chua..sesaja tgk permandangan...aku tgk meter petrol aku, jarum berhenti dekat tgh2 tanda merah..

Rasa sempat nak round lagi, so aku masuk ke Saujana Impian n terus lalu highway LEKAS menghala ke Semenyih, masuk area Kampung Pasir, cruising dlm 50-60 km/h jek..jalan kampung, malas nak speed...last2 aku sampai kat area nih...

empangan Semenyih...saja nak tenangkan pikiran..dapat la dengar bunyi2 monyet, burung2...kdg2 je kereta lalu..

aku suka scenery jalan nak ke sana...relax, winding road...tapi ada samseng kat area tu..ni haa.


aku suka environment mcm ni..dats y aku prefer drive balik Kelantan. banyak scenery yang kita leh tgk...antara fav view aku..




dari Empangan Semenyih, lepas dlm 10-15 minit lepak cuci pikiran, aku drive hala balik..lalu kawasan kampung sebelum sampai ke Pekan Batu 18 Hulu Langat. memula aku ingat nak naik Bukit Ampang, enjoy scenery bandar lak, and also tempat aku selalu layan corner masa awal-awal dapat lesen...almost every Saturday aku ke sana, try clock berapa time paling cepat dari Langat to Ampang...sampai tayar berbunyik2 jugak la layan corner...tapi view yang aku suka, time malam...

it's time for me to go for a vacation huh~

Friday, 17 April 2009

Teman Telinga...

last week officemate aku antar email. sekali lyric lagu la... bila aku baca chorus, betul lagu tu...memang aku carik lagu nih..suara vocalist dia ala-ala sweet, memng sweet pun. bila dengar, relax la jugak buat keje berguni2...tenkiu alin bagi lagu tu kat aku...

Sound straight from the twilight
Has me up all night
I can't fall asleep 'cause I keep thinking of you
And I saw a shadow outside my window and it's you.
[Chorus]
All my sorrows flew away
Hush, keep quiet, hear me say
I don't ever want you to go
Please stay
With the moonlight dancing free
And there's no one but you and me
There's no reason to go astray
Please stay.
Making up a story
It's the way you're looking at me
If you think that this is funny, it's just you.
Try and think about it,
If you're heart is closed don't lock it,
Keep your keys back in your pocket,
Think this through.
[Chorus]
Please stay with me
Just stay with me and I will take you to Foreverland
Just stay
Estrella ~ Stay

Tandus...

Yang panjang tunjuk kat 3, yang pendek lak menyibuk kat 10...pepagi ni aku da xde idea nak buat apa. breakfast dengan nasik lemak bersambalkan sotong, di hiasi dengan telur mata, dan ditemani oleh teh 'o' suam...time ni kalau ada kotak kosong, bisa aku renyuk-renyukkan agar kepala aku dapat mendarat....
apakan daya seating position aku sentiasa menjadi perhatian...terpaksa berlakon lagi la nampaknyaa....

Tuesday, 14 April 2009

Silly school rules...


hehehe...aku teringat balik zaman sekolah menengah dulu. High School Kajang memang best. and bila teringat balik zaman sekolah, memang kelakar laa. salah satu yang best, peraturan sekolah yang buat aku gelak sendiri. topic ni pun penah di diskaskan kat fly fm...silly school rules.




antara rules yang silly, adalah masa bell ring. ada dua kali bunyik loceng. 1st ring, kena keraskan badan, hatta kalau tgh kencing pun kena tahan beb..nak lagi dasat kalau korang boleh maintain air zapple yang keluar tu mcm tgh beku..hehehe...2nd ring, baru gerak ke kelas memasing. alasan adalah utk awarekan budak2 yang leka sampai x dengar bunyik loceng sekolah..pokak ke hapa?!


pastu pasal pakaian...baju macam biasa laa, collar shirt dengan badge sekolah. sekolah aku dulu kalau nak bezakan student pagi dengan petang, yang pagi ada mini badge kat collar dia. zaman abg aku dulu, dapat badge besi, hatta name tag pun dpt yang pin..tapi zaman aku da xdapat dengan alasan boleh di buat senjata..bodoh betul sapa yang gaduh guna mende alah nih...seluar pulak kena satu pattern jek. yang kelakar, lubang bahagian tumit tu x boleh lebih dari 16 inch. abistu bila yang saiz besar pakai, nampak mcm budak carrot..pinggang besar n bwh kecik. tapi trend junior aku lak, kalau pinggang kecik, bwh lagi kecik..konon2 ska la tu...bahagian bawah tu cerut sangat sampaikan aku rasa nak tanggal seluar pun seksa yang amat...


aku penah kena, cover poket belakang aku di koyakkan sebab peraturan sekolah...ntah cikgu kelas khas mana punya peraturan...padahal seluar aku tu factory spec..memang standard la..


bercakap pasal fashion baju sekolah, aku minat japanese school uniform...yang laki punya smart...






and yang utk pompuan, memang marbeles...grrr!!! geram beb...hehehe..comel je tgk...



tapi lagi comel bila yang pakai nih....

and also yang nih....


imagine if Lisa Surihani pakai baju ni....emmm...

woit!!! lari tajuk plak...hehehe....

Mamam...

last week aku dengar fly fm, one of my fav radio station, not only because of Hunny Madu, but also for all the morning topics that make me remember all the memories. And salah satu topic yang diorg bincangkan is about "How your parents feed you when you're a baby"...

it's all started when Phat Fabes cerita how he went to his parents place for a meal. Abis makan dia duduk luar and tgk how his front neighbour bagi makan kat anak kecik. it's quite funny bila ingat balik what parents do to attract their kids to eat something...

time aku dulu, kitorang di disiplinkan. kalau time makan, makan reramai...sebab senang utk parents aku nak bagi sama rata lauk yang ada..hehehe..tapi yang aku enjoy tgk, bila tgk baby makan. parents diorg akan buat mcm2 bunyik, terbang2 kan sudu tu...kapal terbang datang la, or choo choo train is coming to a tunnel...hehehe...

yang aku dengar kat radio, most of the caller punya cerita memang klaka...even ada yang cerita, if xnak makan nanti bandaraya dtg amik...time tu asal boleh nak takutkan bebudak suruh makan...

and ada caller sorg ni, he's the opposite of the topic. cerita dia, time dia kecik parents dia kena buat cerita so that dia x makan banyak..hehehe...what a story..if you listen to the topic, memang klaka la...coz some of the story kena kat kita time kita baru nak blaja makan..hehehe...

Wednesday, 8 April 2009

The Real Fast & Furious Tokyo Drift...

10 p.m.: We pull into an industrial district in Chiba. There's nothing around but factories and a long straight road with absolutely no traffic at all. This looks like it has potential.

Just after 11 p.m., two old-school Skylines show up with even older guys driving them. The cars are gutted and freakin' loud. They line up and do massive parallel burnouts, line up again and launch. That seems to be the sign for the games to begin. A guy in wild orange pants gets out of his car and starts negotiating races. Even the drags here are highly organized. A white turbo Chaser steps up and does a massive burnout and practices his launches. He's looking for a race, but he's too fast for the crowd here.

In Tokyo, one of the largest cities in the world, there are endless places to race. There are drag spots, drift spots and highway circuits where you can race for hours around the city. And there are insanely fast cars everywhere. Supras, Skylines, Silvias and Chasers, even the occasional American muscle car.



The cops? They don't seem to care as long as the racing stops when they come by. "Show them that respect," says Tatsu over the Chaser's built 2JZ, "and the racing can continue all night."
This is Tokyo, and it's one of the best places in the world for illegal street racing.

The Meeting SpotOur night began hours earlier in Yokohama Bay on a tiny manmade island called Daikokufuto. It serves as a customs yard and a freeway bypass around the congestion of Yokohama city. In the middle of the island is a highway rest stop (or just "Pakingu" in Japanese) where racers of all sorts come to meet up before they head out for the night to tear up the streets.

Around 9 p.m. we pulled into Daikokufuto to find it packed like Wal-Mart on Christmas, only with highly modified cars. It's huge, about the size of a football field, and the cars seem to be arranged for a movie shoot. Neat and tidy in the Japanese tradition. It's here that we meet Tatsu, a 25-year-old graphic artist who has been coming to the Tokyo street races for years.
We're not sure what's worse, his English or our Japanese, but his Hachiroku is pulled apart for stitch welding and a new 4AGE, so he's playing tour guide instead of racer.

In the front there's a McDonald's. "This is where all the 'VIP' cars camp out," says Tatsu between drags on his Marlboro Light. He points to the long row of big black four-door sedans. "These aren't about speed," he says. "Although some certainly pack plenty of horsepower." The VIP machines are part high-end luxury, part hip-hop Escalade and part low-rider. You know, more TVs and speakers than boost and burnouts. Not our thing.

Next to the VIP cars are the K cars (tiny 660cc-engine cars, "keijidosha" literally meaning light automobile) blasting hyperactive Japanese pop. It's painful on the eardrums, and not just because of how loud it's playing. Girls dressed in kinky costumes are jumping up and down to the beat. They seem to like it.

Skylines DominateThe rest of the lot is filled with some of the wildest sports cars on the streets of Tokyo. Skylines dominate the parking lot by far. There are at least 50 GT-Rs all organized according to model. R32s over here. R33s over there.
Lancers and Imprezas are lined up, too, but opposite each other like they're about to wrestle. The owners stand next to their cars, eyeballing their rivals. It's all very "mine is bigger than yours."
Scattered around are other smaller crews of
BMW Z3s and Z4s, Mazda Miatas and RX-7s and the occasional Nissan Z. These guys seem to know their place in the pecking order. They're less aggressive than the Skyline and VIP crews.

The vibe is much different than what you would expect. In the USA if a group of hooked-up cars are in one place long enough, the cops will definitely bust it up. It's totally different in Japan; it almost feels like you are at a family picnic. There are whole families sitting out in collapsible chairs, eating with their kids. The gathering doesn't feel illegal at all, 'cause it's not.
9:28 p.m.: We hear some people may be drag racing in Chiba, about 25 miles away, so we head out to see if it's kicked off yet.

Drags in ChibaNow it's well after midnight, and the Chiba drags are beginning to pick up steam. A crew of six Skylines appears and they look like they're ready to rumble. A blue R34 GT-R pulls up, revs the engine and foot-long flames pop off the back. His RB26 is rumored to have a single turbo conversion. He dumps the clutch and takes off. Someone says he's gotta be running in the 11s at least. Before he even gets back from his run, the 20-something guy running the show is talking to the driver of the white turbo Chaser.

The race is set up. When the Skyline returns, the Chaser is ready and waiting. They line up and the negotiator, who is wearing an Iron Maiden T-shirt and speaks perfect English, raises his hands and drops 'em. The Skyline launches so hard, the pavement beneath it seems to ripple. It doesn't look like the Chaser has a chance in hell, but the Toyota finally hooks up and its oversize turbo makes it close. The GT-R wins, but barely.

12:30 a.m.: A second-generation MR2 with a built 3SGTE lines up with an R32 GT-R from the Skyline crew. The MR2 is wearing the most ridiculous massive slicks, but the GT-R is all-wheel drive. Ichi-ni-san (1-2-3), they are off and the MR2's slicks actually get it out ahead of the R32. A few seconds later and BANG, the Skyline's tranny explodes in a huge ball of sparks and smoke. He's done for the night and so is his crew.

Yokohama Drift

1:59 a.m.: We arrive at the Yokohama Bay Side Club, a dance club where all the drifters hang out. "This is where we meet up first before tearing up the street," says Toshi between slugs of Red Bull. "We'll go drift in a few hours."

It's like a scene outta The Fast and the Furious. It's overflowing with drift cars parked in crazy positions, all trying to squeeze in the lot. It's like an amateur D1 Grand Prix event escaped to the real world. The cars are plastered with stickers, and hoods are up. Girls parading around in skimpy little outfits generally go unnoticed, as many of the guys are making last-minute tweaks to their cars.Toshi knows his stuff; he's a regular and his S15 has been in several Japanese car mags. At 3:45 a.m., everyone jumps in their cars and takes off as if they have just received a "start drifting" signal telepathically.

One of the drifters is Eiji Arito. He's a 28-year-old Tokyo native who's been drifting for about eight years. His S13 is built in the true drifting style. SR20. Deep-dish Rays. Onikamu. "Come on," he says. "Now the fun begins. Time to get happy."

3:59 a.m.: Back at Daikokufuto we arrive to the sound of screeching tires. A group of two Chasers and two S14 Silvias, one packing an RB25 out of a Skyline GT-S, fly through the intersection sideways in perfect sync. When they hit the first stoplight they all bust 180s and line up again and wait for the light to turn green. As soon as the light turns, the crew is off drifting back and forth down the street until they hit the corner for the last big powerslide. All four corners are packed with people watching and screaming as the cars come dangerously close to them. This crew continues drifting back and forth through the course for about 45 minutes.
As soon as that crew breaks out, another crew seamlessly jumps into the action. Immediately after one group stops, another one rotates in. It looks like they worked out a schedule beforehand.


Game Over5:24 a.m.: The cops arrive with their red lights flashing and everyone scatters to make their escape. Amazingly, no one gets a ticket. Apparently there was a bit of playing on the drifters' part. We find out that these guys have figured out when the police change shifts and know the safe times to race.
The sun is coming up. We're exhausted and starving. Our ears are ringing and the high-octane fumes have stung our noses. This is street racing in Tokyo and it'll be here again next weekend. We call it a night. Time to head out to get a beef bowl.

Friday, 3 April 2009

Mr. Ronin

Mr. Ronin ni gelaran yang aku bagi kat kereta aku.

Jenis : Honda
Model : Accord
Tahun Pembuatan : 1983
Spesifikasi : 1800 cc karburator berkembar, 4 piston,FF..
Lain - lain : model hatchback 2 pintu, fully imported from US (JDM Spec), ada Height Adjuster, Autocruise, Auto Antena, 14" Steel rims, Blue in color, electronic fender mounted side mirror.
Performance : NA...

itu serba sedikit pasal kereta aku... act aku dapat dari pakcik aku, kereta ni dah tersadai selama setahun...ini rupa dia masa tersadai...sedih gak aku tgk.kereta mcm x bertuan...

mula-mula aku nak kereta ni, tapi pakcik aku kata nak jual. lepas setahun tersadai, masa kat umah Nek Teh aku pakcik aku tanya, "Honda tu u nak tak? kalau nak, boleh la ambik"...time tu aku baru je start keje, itu pun temporary jek. aku btau yang nanti aku kena tgk kereta tu dulu.

bila aku g tgk, sedih la..rim lain, then side mirror yang fender mounted da patah. then absorber blakang bocor. aku balik n tanya parents aku. memula diorg bising jugak sebab kereta ni banyak nak kena repair, spare parts susah dapat...tapi last2 diorg kata ikut la kalau nak amik...(malas nak layan la kot)...

so aku amik lepas raya tahun lepas...lama jugak baru bleh amik. memula nak amik, battery kong, then injector lak sumbat, nasib baik ketuk2 jek injector tu, da bleh start...dengan plahan2 aku drive g kedai halfcut dengan harapan dpt rim asal balik. sekali tokey halfcut suruh simpan dulu kereta sebab workers dia da start balik kampung. nak raya la katakan...

lepas raya, aku g amik, tukar batteri, isi minyak, then slow2 drive dengan tayar xde angin. brake pun xde, sebab master pump da rosak. lama sangat kering kot. G tukar tayar, baru la nampak gagah sket keta. dengan berlampukan hazard, keta tu aku drive sampai kat pomen aku dekat area rumah. mintak dia buatkan master brake pump dengan wiring, lampu kecik xnak off,minyak itam n oil filter, plug...nasib baik air filter Simota, washable filter....

aku abis dekat RM300 aritu jek...balik umah, aku tgk meter temp lak naik...rupa-rupanya kipas tak jalan..ampes...aku btau ayah aku, dia kata nak tau sama ada kipas jalan ke x, kena tekan minyak sampai enjin panas. bila start, aku tekan, bapak aku kata " bukan sikit2 camtu"...ye laaa..sayang engine kan...dia tekan sampai dekat redline, pastu siap ram bertubi-tubi...engine sedap, aku tgk bapak aku plak yang enjoy..hehehe...dia dulu ada Datsun SSS...kereta kegilaan aku n abg2 aku...bayangkan dari Alor Star ke KL, jalan lama, 4 jam je sampai...hehehe...lepas abiskan minyak Mr Ronin aku, bapak aku dengan relax kata, memang x jalan kipas nih..huhuhuhu....

bulan depannya tu, aku bwk la keta aku g Jeembo's Garage, panel klinik kereta lama. plahan2 jek drive..takut..hehehe..sampai2, mekanik x sampai lagi..jadi penunggu jap dengan member KKL aku lagi sorg...dia snap, and aku amik dari dia pic nih...


lepas di beri rim asal...ringan la sket steering dia...sebab aku minat kereta ni, sebab dia rare species, then lagi satu punca, jantung baru dia...

jap....zoom sket...

kereta ni digelar kereta jahat dikalangan bebudak KKL sebab luaran nampak standard abis, tapi engine harem....


tgk ekjos dia besar mana...syiling 50 sen jek..hehehe....ni time buat wiring radiator, nak kena buat wiring satu body, sorok wire kat engine bay, dalam RM850...

buat masa ni itu jek yang aku buat, janji kereta aku boleh jalan...nak buat lebih2, aku ada Kenari lagi nak jaga. So kena adil n saksama..hehehe...

planning for Mr.Ronin :

  • absorber (thinking of Silvia S13 front and brand new for the rear, spring rojak, no potong/bakar)
  • brake (upgrade)
  • Ultra Racing strut bar (custom)
  • getah utk satu body ( biar kedap bunyi/x bela ikan dlm keta)
  • wiring the whole car (plus sorok wayar engine bay)
  • auto 1.8 (B18B perhaps) tranmission.
  • body work (rusty- planning utk candy apple red/dunhill red/impreza blue with 80's lining)
  • interior ( buat balik guna board baru, kusyen balut baru n padding)
  • audio...simple and relax audio...
  • ada lagi n aku lupa lak..hehehe...
  • RSM utk clock max speed yang keta ni boleh sampai..last aku try, abis meter dah...above 160km/h laa....

itu yang aku plan...maybe dalam RM15-20K kot...plan2 kayuh, baru rasa nikmat dia...

main keta lama ni nak kena pandai cari barang, ramai contact n yang paling penting, kesabaran kena ada...

Mr.Ronin ~ my weekend son of gun....

Sangkut...


ampes betul arinih...aku,mirul n sorg lagi staf Suruhanjaya Koperasi sangkut dalam lif. nasib baik sekejap jek. kalau x, enjoy masuk keje lambat...hehehe....

masa tekan button naik, elok je bukak pintu dia. tau2 masuk, pintu tutup, tekan button floor, x nyala la plak. ingtkan bulb nombor terbakar. rupa-rupain lif x jalan...terpaksa call admin, mintak call maintenance. tapi elok je abis ckp, pintu bukak n boss Admin tercegat kat depan pintu. nasib baik dia tekan button naik. kalau x, memang duduk dlm tu sambil menyanyi je la kitorg. boss Admin ni pun, aku da ckp lift rosak, dia x dengar...terpaksa tahan pintu lif tu drpd tertutup, baru dia sedar lif rosak....huhuhuhuhu...
nasib malang yang sangkut semua lelaki..kalau pompuan, leh la i tenangkan u....
wahlawei!!!!


Thursday, 2 April 2009

Earth Song...

Bumi yang tiada rimba
Seumpama hamba
Dia dicemar manusia
Yang jahil ketawa
Bumi yang tiada udara
Bagai tiada nyawa
Pasti hilang suatu hari
Tanpa disedari
Bumi tanpa lautan
Akan kehausan
Pasti lambat laun hilang
Duniaku yang malang
Dewasa ini kita saling merayakan
Kejayaan yang akhirnya membinasakan
Apalah gunanya kematangan fikiran
Bila di jiwa kita masih lagi muda
Dan mentah
Ku lihat hijau
Bumiku yang kian pudar
Siapa yang melihat
Di kala kita tersedar
Mungkinkah terlewat
Korupsi,opresi,obsesi diri
Polusi,depressi,di bumi,kini
Oh..anok-anok
tokleh meghaso mandi laok
Besaing,maing ghama-ghama
Ale lo ni tuo umurnyo bejuto
Kito usoho
Jauhke dari malapetako
Ozon lo ni koho nipih nak nak aghi
Keno make asak
Hok biso wei,pasa maknusio
Seghemo bendo-bendo di dunio
Tokleh tehe
Sapa bilo-bilo
(Zainal Abidin - Hijau)