Monday, 30 March 2009

Earth hour - sequal

yeehaaaa... last saturday aku hang out kat Putrajaya. plan nak lepak kat Bukit Ampang tgk KLCC ngn KL tower bergelap tak kesampaian sebab petang tu member2 umah lama aku ajak lepak reramai kat bangi. so from Bangi kitorang head to Alamanda, Putrajaya.


Alamanda mcm biasa la, since org gomen da masuk gaji, so agak crowded jugak. time tu dlm pukul 6 lebih. aku pikir sempat lagi nak g Bukit Ampang, tapi bila lepak kat Burger King, maklum la, lapar x makan... aku dengan mamer n ijat dengan pantas pergi Q, nak order. da dapat apa yang kitorg nak, da duduk, dtg la lagi dua org member ni...memula diorg pakat nak perabihkan fries jek. bila aku n mamer abis makan, baru la sorg ni g Q lak..huhuhu...then dtg lagi dua org, pun sama...nak makan pun kena fikir banyak kali.huhuhu..alih2 masa tgh makan tu, Kenny Rogers da start gelap..wooo...da kul 8.30 rupanya...sopan sungguh sahabat-sahabat aku melantak..hehehe..


Da setel, kitorg head to dataran putra, nak g jambatan putrajaya. time tu keta agak banyak, maklumla Putrajaya bergelap...aku n the geng hang out kat bridge. ada la group of indian girls ni celebrate birthday time tu. hehehe...aku tunggu time start pasang lampu balik jek. yang ketara, bila pasang balik lampu, terasa la bahang dari cahaya spotlight...hehehehe...


Summary, Malaysia baru take part dengan benda ni, n there's still suara2 yang pertikaikan pasal benda alah Earth Hour nih...aku pun ada gak hujah dengan member aku masa nak g tgk wayang citer Knowing, yang juga cerita pasal bumi da nak musnah. org kita still kena ajar, kena di explain apa yang menanti kita pada masa depan if mother nature ni x diselamatkan...


tapi xpe, slow2 educate...apa yang penting, KERJASAMA!!!!

Friday, 27 March 2009

60 earth hour, 28/3/09, 8.30pm - 9.30pm...


esok malam, jam 8.30 malam akan bermula laa event "60 earth hour"... switch off all lights for an hour to show your support to mothernature.
aku sokong benda camni, sebab aku tinggal kat bumi. kita kongsi bumi ni dengan orang lain. kalau orang lain da tunjuk nakkan perubahan, nakkan sesuatu yang positif, so apa masalah kalau kita join sekali ye tak? macam korg duduk kat kawasan perumahan la. ada jiran, sama2 jaga kebersihan, keselamatan...ye tak?
benda Earth Hour ni kira macam kita sama2 ngn jiran negara lain jaga keselamatan tempat tinggal kita jugak kan? tapi Malaysia baru join benda ni, so ada la suara2 sumbang yang x
setuju...antara yang aku dengar...
aku tutup lampu, nanti pencurik masuk plak
mengong hapa..tutup lampu jek, bukan nak suruh keluar rumah n biar pintu terbukak
anak2 aku nanti panas
alahai...tutup lampu je udah laa...bukan lagi sejuk ke kalau tutup lampu tapi pasang kipas? memang la kalau boleh off electricity, tapi kalau x pasang lampu n just pasang kipas, ada kemungkinan kan anak2 korg tdo awal?
nanti x dpt dgr radio n tgk tv
sejam je laaaa...bukan tutup sampai hilang nyawa....
itu antara yang aku dengar la...hehehe...papehal, benda ni aku sokong. bila lagi kita nak join benda yang x kena kutuk kan?

Leader 2...


Nama : Nik Abdul Aziz bin Nik Mat
Tarikh Lahir : 1931
Tempat lahir : Kampung Pulau Melaka,Kelantan.
Pengajian : Pondok Tuanguru Hj Abbas, Besut. Universiti Deoband India. Universiti Lahore Pakistan. Universiti Al Azhar. Sarjana Muda bahasa Arab. Sarjana Perundangan Islam.

lagi nak lawan pasal hukum hudud ke?????

"Pembangkang bukan wali, malaikat"

KUALA LUMPUR 26 Mac - Mudahnya hidup sebagai pembangkang. Bebas berbuat apa sahaja, bebas gunakan lidah secara celupar - kerana ada UMNO dan Barisan Nasional (BN) untuk dilonggokkan segala kesalahan!

Apa yang mengecewakan Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, ahli UMNO dijadikan 'kotak sampah' untuk dilemparkan segala fitnah yang berpunca daripada perbuatan tidak betul dan salah laku orang lain.



tu sedikit ucapan Pak Lah masa perhimpunan UMNO yang tgh berlangsung nih...aku tergelak bila baca benda ni kat Utusan Online, suratkhabar parti biru nih...ikut artikel tu, Pak Lah kata yang jadi pembangkang ni senang, point jari jek kat org biru or UMNO kalau ada salah silap.

Realiti kalau dilihat sendiri, kalau da namanya pembangkang, memang segala benda yang satu pihak buat tu, akan dibangkang..kalau x, namanya penjilat. demo pahe dok kawe ghoyak gapo nih?

Pak Lah pun kena tau, bila di negeri Serambi Mekah, parti biru menjadi parti pembangkang. Sama jek style dia. Sama jugak tohmahan, bangkangan yang parti pemerintah kena. Udah namanya demokrasi berparlimen kan? hak bersuarakan? masing2 berhak meluahkan pendapat kan?

Aku tgk sendiri persidangan kerajaan Kelantan, UMNo sebagai pembangkang, sama je cara dia...sama mcm korg masuk pertandingan berdebat la dulu (kalau masuk)...sepanjang pertandingan korg jgn la sebut "saya setuju"...

sometimes politician says the stupidest thing...or is it always??

Thursday, 26 March 2009

Haiyooo!!!!

9 a.m,busy manage org dtg for interview, call org...
10 a.m, nak kena tunggu person yang nak interview org tu dtg utk interview...idung start gatal
11.00 a.m, isi borang derma darah... lima minit pastu sampai kat tpt check pressure.
" tekanan tinggi ni"
" xpe, saya g rehat dulu"
11.20 a.m, lepas baca magz n lepak2, g balik kat doktor tu...
" doc, kalau tinggi jugak, lain kali je la derma"
.... lepas 3 minit...
" tenkiu doc, lain kali la nampaknya.."
siot betul...da relax, makin naik plak..huhuhuu...
11.30a.m, naik opis balik...idung da start basah..damn!!! flu...
12.30p.m, cabut g lunch, harapan nak sihat makin pudar...
1.30p.m, halamakatak...makin teruk....
1.45p.m, dapat ubat flu, kepala da takleh pk..asik picit kepala, sinus mai dah...
2.00p.m till 7.50p.m, still @ office with head ache...nak balik laa....uhuhuhuhu....

Tuesday, 24 March 2009

Makin tua makin menjadi...

Tema utk Kelab Kereta Lama aku...hehehe...since kereta da makin canggih manggih nih, aku makin kurang minat. Bukan apa, example mcm BMW, too much electronic, and the car mostly control the driver. Senang citer, aku suka kereta lama sebab driver control the car, kalau straight, straight la dia, kalau laju, laju la dia...kalau ke gaung...sama laa..hehehe...


Anyway, aku sekarang ni memang minat kereta lama. kurang minat yang fancy2, canggih2, yang jenis all control with one button. Mcm BMW, Merce,Lexus...sampai bukak bonet pun guna remote..pemalas sungguh. hehehe...lagi satu, kereta lama ni ada character dia. try tgk kereta nih...

apa yang korang nampak? aku nampak muscle, sleek design, boleh nampak identiti dia... bayangkan kalau front end dia tu muka org, kita boleh tau camna personaliti kereta ni.and yang nih?

nampak mcm org yang middle level yang baru nak naik ke higher level yang guna kereta nih...hehhee...and yang ni...

yang aku nampak, kereta yang ni ibarat the forgotten heroes la..ada something yang boleh di unleashkan once kereta ni bertemu dengan the chosen one...and also this...

kereta yang macam ni aku rasa sesuai utk family man la...utk drive holiday dengan family. papehal pun, main kereta lama ni perlukan kesabaran and also tabung ayam yang penuh dengan not RM50 minimum. walaupun to certain people, main kereta lama ni membazir, tapi feeling, kepuasan yang ko dapat bila org toleh tgk kereta kita buat kali kedua...

one more thing that i love ol'skool cars, kita boleh DIY kan kereta ni. any design yang kita buat, unik beb...semua ikut idea sendiri, not that Wira convert Mivec kind a idea...kalau dulu guna kereta karburator, aku still boleh godek2 engine, tune up, main2 air flow yang masuk...sekarang? kena hantar workshop sebab nak tune kena guna computer. tak berani nak usik. ECU jammed kalu, abis duit aku...

Yang buat aku sengih bila drive Mr. Ronin aku, yakni 1983 Honda Accord 2 doors tu, adalah bila aku dapat kejar kereta2 yang lagi muda dari keta aku, xpayah overtake, cukup sekadar cucuk angin. mesti org depan tu hangin and also di keji oleh awek beliau...hahaha..(pengalaman sebenar bila kejar Satria GTi VR4)...

Plan aku? walaupun nanti aku mampu beli kereta utk family, Mr. Ronin aku akan tetap aku simpan. Sekarang ni Mr. Ronin aku da 26 tahun this year..hehehe...

Monday, 23 March 2009

Leader...

Semalam aku terpaksa tengok dialog@1... sessi mendengar bebelan Najib Tun Razak, TPM Malaysia...bukan nak kata apa la, kalau diikutkan, dia ni ok..bak kata bapak aku. yang buat x okey, reputasi dia...baik personal, ataupun secara umum.. imej dia da tercalar ngn byk kes...ngn wife dia lagik...malas nak citer la..buat dosa. hehehe...anyways, sorg pemimpin yang aku kagum ngn cara dia, MB Kelantan laa...sapa lagi...

Tuan Guru Nik Aziz...memang maintain low profile. sesiapa pun boleh jumpa dia...g direct ke rumah dia pun no hal la...every friday, berapa ramai org g ke dataran ilmu semata-mata nak dengar ceramah Tuan Guru. bukan na puji melangit, tapi memang dia maintain cool, walaupun dulu berapa banyak tohmahan dia kena sepanjang 18 - 19 tahun dia tadbir Kelantan. memang Kelantan agak jauh ketinggalan. tapi sekarang ni zaman pembangunan Kelantan. aku ingt lagi dulu ada TV show kat RTM, gerhana di kelantan...terima kasih kepada RTM la, sejak diorg air kan show tu, makin ramai pelancong luar yang dtg sendiri nak tgk "gerhana" kat Kelantan...hehehe...

Yang aku tau, Tuan Guru ni masa parti nak lantik dia jadi MB, seboleh-boleh dia xnak. Dia tau tanggungjawab jadi ketua ni mcm mana...tanggungjawab berat, tapi lepas berapa kali pujuk, baru beliau setuju..

Tapi yang aku tgk sekarang, dari parti yang lagi satu tu...yang sibuk nak jadi ketua, semua yang bermasalah...masalah yang xtau baca english masa kantoi bwk duit byk kat airport Australia tu laa, masalah rasuah laa...rosak negara beb kalau dapat pemimpin mcm ni...bak qoute John Woo laa..."Once a thief, always a thief"

Friday, 20 March 2009

Okinawa Aquarium, Japan...

Last nite aku tgk Discovery Channel.. citer pasal Man Made Marvels : Okinawa Aquarium. tapi tgk half way jek. tgk ending je pun da cukup kagum...

ini bangunan dia, terletak kat tepi pantai. yang buat kagum abis, akuarium dalam bangunan nih...sedangkan tgk Aquaria KLCC pun dah waaa....kalau masuk dlm ni, aku rasa speechless..sebab tarikan utama akuarium nih, yang aku tgk, ikan Yu Paus... bukan seekor, tapi dua ekor kat dalam nih...

selain ikan Yu Paus nih, ada gak stingray, besar2 beb...

antara gambar lain yang aku dapat...


bayangkan if ikan tu makan daging, sekali dia ngap, kita tinggal ngep...

keindahan lautan...perghhh...

Kalau ikut kata diorg ni, ikan Yu Paus ni kitaran hidup dia kat dalam tank around 50 days jek, but skg da ada kat Okinawa Aquarium ni da lebih kurang 4500 hari, n both of them still active. sekarang ni diorg dalam proses nak mengawankan dua ekor nih. n lagi satu, terumbu karang dalam aquarium ni siap bertelur. and telur tu di lepaskan balik ke laut. senang citer, something to preserve the sea la...
bila agaknya aku dapat g sana yek....

Thursday, 19 March 2009

Perginya seorang guru...



Last week, aku terima sms dari member lama sekolah aku. dia bagitau yang Tuan Haji Anwar, guru sekolah menengah merangkap guru silat Gayong Fatani kitorg baru meninggal pada hari tu. Sakit jantung katanya...agak sedih sebab cikgu Haji Anwar ni ada jugak ajar seni lukisan, yang buatkan aku minat kepada melukis dulu. And, dia jugak antara guru utama Silat Gayong Fatani..
agak terkilan jugak sebab sebelum ni, dia ada juga bagitau hajat nak hidupkan balik silat area kajang, tapi kitorg agak bz ngn life memasing...

Majalah Seni Beladiri...kalau tgk dari segi appearance cikgu aku, orang kata biasa jek. Memang down to earth...buat salah kalu, kalau melawan, melawan bukan lawan ckp, lawan koboi tu...jadi mcm ni laaa..


anyways, (najwa aiman punya sampuk) cikgu Haji Anwar memang cool, thanks to him for teaching us discipline walaupun aku sekolah kat sekolah yang antara bermasalah kat Selangor...

al-fatihah utk beliau...

Ugutan naik harga...

petang tadi lepas lepak minum, aku ngn member2 aku naik opis balik. so da petang ni, internet surfing laaa...blogging...red tubing (yang ni xleh, ketumbit mata)..n kawan aku lak baca paper online. dia kata persatuan peniaga india muslim nak naikkan harga makan n minum if levi pekerja asing dinaikkan...lagi satu hal lak..


aku rasa, x lama lagi org kita makin sihat sebab x mampu makan roti canai dah kalau diorg pakat naikkan harga...roti canai, uli pakai minyak, masak pakai minyak, sejukkan pakai bare hand..tepuk2 jek...x lama lagi, menu ini harga dia agak2 berapa ek??

ada dalam RM5 x? hehehee...baik makan roti krim...xpun makan nasik campur kedai indon...nescaya tokey kedai mamak jadi ini macem...

but who can resist this rite??

dengan skill masak yang ala kadar...

hehehe...neway, hope harga tak naik laa...sekarang ni milo ais pun da RM2....lobang poket makin besar, gaji gak yang maintain halus...

Thursday, 5 March 2009

First time blogger...

hari ni member opis merangkap member kolej lama aku nak buat blog. so aku ajar la sikit... sedar2 lepas lepak minum, naik opis balik, sekali suda 3 post dia hantar. nak tgk muka dia???

tu yang diri tegak tu...nama dia amirul hamzah, ada yang panggil mamer, ada yang panggil amirul, ada jugak yang panggil hamzah (kitorg kat opis laa, sapa lagik...)..kalau nak go thru blog dia, try nih...

www.ahsmamer.blogspot.com

pada yang baru jinak2 nak main blog nih, welcome to the club laa...aku tunggu dapat camera jek, leh post banyak picture dalam nih...hehehee...

chaliooo....

Monday, 2 March 2009

My old Ken

bosan bangat arinih....

last saturday aku g antar kenari aku servis...mekanik aku kata yang disc brake keta tu da makan besi. so kena tukar..tadi aku try tgk kat Mun Lee, utk MyVi 2 pot disc brake ada. for better braking. tapi nanti orang blakang plak melambung..huhuhuu...

dari dulu aku nak convert/upgrade kenari aku...keta tahun 2001, da abis bayar, and da dioverhaul sekali...jarak perjalanan? time aku tulis mende alah nih, keta aku da travel dlm 225K kilometer...maklum laa rajin round semenanjung..


kete stended aku...gaban bukan?

aku niat nak buat mcm spesies yang kat Japan tu...mcm yang kat bwh nih...

xpun yang ni...


tapi aku target yang nih...lagi smart...


blakang dia lak...

ini baru kenari aku...enjin stendet gak..tapi member opis aku, budak kenarianz meracun aku utk masuk engine K3VE2 dari Toyota Starlet baru n also K3VET, engine YRV turbo...spec utk YRV Turbo nih...

ENGINE
1297
K3-VET
140 ps (102.97 kw) / 6400 rpm
18.0 kg*m (176.52 N*m) / 3200 rpm
Water cooling serial 4 cylinder DOHC16 valve IC turbo
Horizontal ranging DVVT
EFI (electronic fuel injection)
Turbo with intercooler

kalau ikut power output, senang je engine ni nak cicirkan Satria GTi...harga utk convert? RM8500 halfcut sahaja...upah pasang, aksesori tambahan, ready je la RM15K...nak lepas JPJ/Puspakom lagik...

bilaaa laaaaa aku nak dpt engine YRV nih...