Thursday, 26 February 2009


Kadar tol 5 lebuhraya naik 5 peratus mulai
1 Mac

Feb 26, 09 11:42am

Kadar tol bagi lima lebuhraya, termasuk Lebuhraya Utara Selatan (Plus) naik sebanyak 5 peratus mulai 1 Mac ini.

Empat lagi leburaya ialah Lebuhraya Sistem Penyuraian Trafik KL Barat (Sprint), Lebuhraya Bertingkat Ampang-Kuala Lumpur (Akleh), Lebuhraya Sungai Besi (Besraya) dan Lebuhraya Baru Pantai (NPE).
Perkara itu diumumkan oleh Menteri Kerja Raya Datuk Ir Mohamad Zin Mohamad.
Kadar kenaikan tol terbabit adalah seperti berikut:
Lebuhraya Utara-Selatan (Plus): Kadar kenaikan tol untuk sistem kutipan tol tertutup Plus dinaikkan 0.68 sen sekilometer bagi kereta. Bagaimanapun, kenaikan ini tidak membabitkan tol di Plaza Tol Bukit Kayu Hitam, Tambak Johor dan Bangunan Sultan Iskandar.
Lebuhraya Sistem Penyuraian Trafik KL Barat (Sprint). Plaza tol Pantai: naik 50 sen dari RM1.50 kepada RM2 (naik 33) dan Plaza tol Damansara: naik 30 sen dari RM1 kepada RM1.30 (naik 30%).
Lebuhraya Bertingkat Ampang-Kuala Lumpur (Akleh)(Lebuhraya E12): Kadar tol dinaikkan sebanyak 50 sen bagi kereta - dari RM1.50 hingga RM2 (naik 33%).
Kadar tol Lebuhraya Sungai Besi (Besraya): Kadar tol dinaikkan sebanyak 10 sen bagi kereta - dari RM1.30 kepada RM1.40 (naik 7.7%). Bayaran hanya dibuat di Plaza Tol Mines kerana Tol Salak Selatan Jaya telah ditutup mulai semalam.
Lebuhraya Baru Pantai (NPE): Kadar tol dinaikkan sebanyak 40 sen bagi kereta - dari RM1.60 kepada RM2 (naik 25%).
Dalam kenyataannya, Mohd Zin menyifatkan kenaikan kadar tol baru itu sebagai sangat kecil.Mohd Zin berkata, sebenarnya kadar tol di lebuhraya Plus, Sprint dan Akleh sepatutnya dinaikkan pada 1 Januari 2008, tetapi telah ditangguhkan kepada 28 Februari lalu."Berikutan penangguhan itu, kerajaan terpaksa membayar pampasan berjumlah RM245 juta, iaitu RM177 juta kepada Plus, RM38 kepada Sprint dan RM30 juta kepada Akleh," katanya.Menurut Mohd Zin lagi, kenaikan kadar tol itu tidak seharusnya dilihat sebagai membebankan kerana mutu dan kualiti lebuhraya berkenaan terjamin, selain menjadi laluan altenatif di kawasan berkenaan.Kewujudan lebuhraya berkenaan juga, katanya, telah membawa rahmat kepada rakyat dan negara, dengan menggalakkan pembangunan, perumahan, perniagaan dan juga meningkatkan sosio-ekonomi penduduk sekitar.
alasan bodoh... subsidi petrol da tolak tepi, still kekurangan duit jugak gomen kita nih?
kalau duit tol yang dibayar itu memudahkan, xpe la jgk kalau naik. ini byr tol seringgit, sangkut jem 2 jam...aku rasa kalau menteri ni dicabar pegi balik keje lalu tol, tanpa subsidi kerajaan, diorg rasa la mcm mana rakyat sakit, mesti x sanggup.. Metramac bila nak tutup?da beroperasi berapa belas tahun dah. Tol batu 9 cheras, bayar RM1 utk masuk ke jalan yang sedang dibina. Sangkut jem jek da dekat half an hour to an hour kat situ jek.

Monday, 23 February 2009

Getting older every second...

hmm... dunno why, my life getting bored since i left my student era. maybe because all the responsibilities, burdon as we grew older. kalau di ingatkan, zaman bebudak memang lasak. lagi bertambah umur, lagi kita banyak fikir sebelum buat sesuatu, and that make life not so thrill anymore. dulu masa bebudak, jatuh longkang, pipi calar pun still leh sambung main kejar-kejar. sekarang? nak lintas longkang pun yakin x yakin jek.

maybe dulu masa study, kita bebas nak buat aktiviti apa pun. xde limit. time tu, nak g duduk hutan 3 hari pun xpe, kalau cuti semester? nak duduk genting seminggu pun x kisah. but sekarang, tanggungjawab da bertambah. utk family, diri sendiri, and also tanggungjawab as pekerja, tul x? kalau x dtg keje, boss carik, supervisor start call tanya. kalau time study, ponteng pun orang x berapa kisah. huhuhuhu...

sekarang baru aku tau kenapa abang-abang aku dulu ckp, sementara boleh study, study abis2. bila da keje, da xde masa nak blaja da. kecuali kalau keje gomen. bosan keje, isi form nak sambung study, angkut anak bini tinggal kat oversea..hehehe...

hari nih aku xde mood nak keje, then one of my closest friend, ahmad syah, msg me telling how much he misses our good old school boys day... tak kisah pasal ekonomi dunia, x kisah pasal minyak naik, x kisah pasal nak cari keje lain, to hell with politician...n x kisah pasal kawin. but sekarang ni umur da xde belas2, n kawan2 ramai yang da settle down, yang ada anak sorang. it's a bit tense to us who's working but have no partner yet...(cewah, dulu dpt, g tinggalkan)...

i miss those days... terutama tahun 1996-2000...Kajang Highschool still in my mind...

Thursday, 5 February 2009

Harem Scarem ~ Honestly...

I stand before you, accused of many crimes
But I want to believe that love can still survive
You dont have to say it, I dont have to read your mind
To know the emptiness thats finally arrived
How was I, to know the right from wrong
Words were hardly spoken, so where did I go wrong ?
Tell me honestly, if youre still loving me
Looking into my eyes, honestly
Words will have more meaning, if theyre said at certain times
Now the all theyve seen I found to be a lie
How would you know it, you wont give me sometime
To see if everything could work out, and youd be mine
Oh, will love be lost forever but someday I will find
The world weve all been searching for
Or just some peace of mind..
Tell me honestly, if youre still loving me
Looking into my eyes, honestly..
All the night I sit and wonder
Must be more to laugh, Im sure that
Days and years gone by while I am
Living with the..
Oh, lonely feeling