Friday, 24 October 2008

Trip to Japan...


mmg miss giler life Japan.masa nak fly tuh 19/7/2006,aku kena tahan masa kat KLIA.ampes nyer sensor.time aku jalan lak dia bunyik.nasib baik xde apa.flight 2300 hrs.luckily nothing happen coz aku duk sorg kat seat area aku.layan lagu,movie n drama.



20/7/2006

0720 aku sampai narita airport.x caya dah sampai japan.mmg best.tapi communication mmg problem.aku x reti japan,diorg x reti english.so sapa yg pegi sana nnt,jgn segan english korg teruk.ckp jek.setel imigration,amik luggage then naik bas ke Cerrulian Tokyo Tower.yg best bas dia,xde asap langsung.mmg jaga environment.then kalu naik bas,kena pakai seat belt n off or silent mode your handphone coz xnak ggu org lain.one thing pasal roaming kat sana,hp 3G jek yg leh pakai.sib baik aku tgglkan 3310 aku.back to the story,aku naik bas dr narita airport ke shibuya.view ms ke shibuya mmg best.dengan sejuk dia.dlm 2 jam gak travel,at last sampai gak shibuya.makcik aku amik ngn keta dia.guess what?she own a 2 door merce C class kompressor.then aku dibawak ke apartment staff malaysian embassy.lepak,basuh muka apa bagai,kitorg kluar gi mkn.letak keta kat malaysian embassy,then jalan kaki ke kedai makan.to all the car freak,sampai sana nnt jd cam aku.setakat hummer H2 mod,dodge charger 06,sumer ada.oh ya,kitorg mkn spegeti.ngn udang besar.cuaca sejuk n makanan panas…perghh…then kitorg ditinggalkan kat kapibashi.kat kapibashi ni xde mende sgt.barang2 masak je byk.tp aku ska tgk lifestyle japan.naik basikal,jalan kaki.sampai aku terikut gak cara diorg.kat kapibashi ada benda klakar kena kat aku.time aku duduk lepak sambil tgk gambar yg aku amik,ada la sorg japanese ni tetiba ckp ngn aku.ingatkan amende,dia mintak aku alihkan ada satu beskal yg letak betul kat tgh tpt jalan kaki.memula x paham gak.then br dpt paham.dia ingat beskal aku.1730 hrs kedai dah start tutup.aku tggu makcik aku amik aku kat kapibashi.lama gak.ms tggu pun ada kes sama.tapi pasal this japanese couple tanya arah kat aku.in nihon-go lak tuh.aku ckp aku x phm nihon-go.suddenly diorg npk auntie aku pakai tudung,so paham la diorg aku nih tourist.bkn nak kata aku ada rupe japan,tapi ntah laa…diorg asik nihon-go ngn aku.kat japan nih,korg akan npk vending machine..setiap blok kedai ada.so nk beli air snang.ada gak beli air.pempaham sendiri la tulisan dia.mlm tu aku tdo nyenyak giler.dlm plane x tdo,sampai trus jenjalan…balik umah urat mata dah kluar.so itulah yg aku buat on the first day kat jepun.lg satu,time kat escolator,diri belah kiri..coz belah kanan utk fast lane.kira cam atas jalanraya gak la.lupa plak,kat japan,dinding tepi jalan dia sound proof,coz dia nak control noise pollution…respect giler aku..

21/7/2006

arini aku ke asakusa.gi ngn member makcik aku,mochida-san.dia pun bleh ckp melayu.tp skit2 la.makcik aku dropkan kitorg kat shibuya.then amik train kat shibuya station.dr shibuya ke asakusa,tambang dia 230 yen.sib baik aku naik bkn masa peak hour.kalo x,mmg brebut.okey…asakusa ni kitorg gi tgk temple n shopping skit.kat sini aku beli 2 bilah pedang training samurai.satu harga 1200 yen,yg lagi satu 1500 yen.sorry guys.aku mampu beli utk aku jek.duit x cukup woo…kat asakusa aku gi pagoda..temple ni usia dia 1420 tahun,but still in original condition.amik gambar apa bagai,kitorg gi makan.kat area situ gak.kedai kecik jek.kalo dh kat japan nih.mkn seafood je la.yg goreng guna minyak sayur.telan saja.ms aku pegi tuh, asik hujan jek.so lapar manjang.area kedai tu,mmg npk pekan lama.kedai kayu…silap aku x beli kimono la.aduh..pedang ada,slipar cam terompah jepun dah ada..kimono jek xde.yukata ada laa…sumo punye.wokey..then pas mkn,kitorg kena balik coz malaysian embassy ada buat farewell party.before kul 4 nak kena balik.aku naik train balik,then naik teksi ke apartment.lupa plak…apartment tu kat kami-meguro.aku respect japanese people.disiplin tggi,civic minded…n kat jalan,pejalan kaki adalah keutamaan.kalu lampu turn kita hijau tapi still ada org lintas,kita kena bagi org tu jalan dulu.aku ada gak praktik ka sini,tapi kena hon ngn org blakang.setiap simpang yg kitorg lalu,mesti brenti bg pejalan kaki lalu dulu.n kat japan nih,susah nk jpa anjing or kucing liar,time aku balik rumah dr asakusa,aku tgk budak kecik umur 6-7 tahun jalan sensorg.auntie aku kata kat sini mmg selamat.bayangkan kat japan,osaka paling tggi jenayah dlm purata setiap 10000 org.n the highest crime,PICKPOCKET!so bayangkan betapa safe.lupa plak..jalan kat sini sempit giler.parking lot dia pun best..cam citer tokyo drft 2.ada scene bow wow nak amik keta dia dr parking lot.aku dh tgk tpt tuh.fully automatic.auntie aku kata,tgh malam,yakuza n geisha kluar.tp aku x sempat jpa.balik asik mata merah jek…so end of day 2.

22/7/2006

arini aku ke noritake pallete n china`s pete..kat area mana,aku xingat.ms start jalan,kitorg singgah kat eneos station.betul la cam yg kita tgk dlm katun ke movie.pas isi minyak,pekerja akan iringi keta sampai jalan besar n ucapkan terima kasih n datang lagi…in nihon-go.n automatically driver lain akan brenti bila npk keta kluar dr petrol pump n bg worker tu buat tugas dia.kat noritake`s ni,bukan tpt aku la.shopping pinggan mangkuk jek,ops…kat japan,jgn sebut mangkuk n cincin.alat sulit tuh.dr noritake pallete,kitorg gerak ke china pete`s.bleh plak sesat.masuk area kampung.tp best bleh tgk nihon chick pakai kimono..then ada satu festival diorg tgh wat kat kampung tuh.aku just bleh amik gambar jek.n kitorg teruskan ke china pete`s.sampai kul 5.30 petang,kedai dah tutup.auntie aku call n owner kedai tu sanggup mintak tggu,dia bukak kedai special 4 kitorg.nama owner tu?yamashita-san…cam nama kapal yg attack pearl harbour tuh.kat sini aku beli kole 4 ketul utk ayah n abg2 aku.then 4 my sisters in-law n my younger sis,aku belikan keychain.lama gak kat situ..n keta makcik aku penuh sesgt penuh…sampai certain goods kena hantar pakai delivery.balik dr china pete`s…on the way balik tuh,aku npk signboard GT-R besar giler..rupa2nya, nissan skyline GT-R nyer kedai.mmg 4 skyline jek.then sebelah tuh,nissan 300zx plak.then kitorg gi ito yokaido…shopping mall yg makcik aku slalu dengar but x penah sampai..even dia dah stay japan more then me.aku beli baju jek…converse sleeveless.besar n murah.angkat saja..then ms tggu auntie aku,sempat la amik gambar japanese chick in school uniform.even bukan hari sekolah,tp dh jadi fesyen kat sana.n diorg skroll skirt 2 tggi2.putih beb…hehehe…ada gak la mkn sushi kat sana.mkn mlm…then balik umah.cam slalu,urat mata dh kluar.tdooo…..zzzzzzz…

23/7/2006

arini,hari utk aku shopping gak.aku ke flea market.mmg target aku sejak sampai cni.ngn abg sedara aku…pegi shoppin la..time aku sampai,stall x byk bukak.kira cam car-boot sale la.kat sini,diorg jual barang2 yg diorg xnak.abg sedara aku beli ps2 ngan harga 3000yen=RM 96.00…alasan owner dia jual?spec yg dia beli xleh read dvd.so dia jual n beli yg baru.jgn kata diorg bodoh x modified.malaysian yg terlebih kreatif.kat flea market,aku beli turbo-timer..brand RAZO siap kotak ngan harga 400yen= RM 12.00.hehehe…ada yg jeles?kat sini aku risau tgk anjing yg org duk bwk tuh.kecik sgt.kalu aku terpijak..mmg tamat riwayat kesan degil laa.then aku belikan utk mak aku,patung pompuan pakai kimono.yg patung ni warisan family yg jual tuh.tp dah xde space nk letak barang,diorg jual la.ada set samurai dlm case..harga 5000 yen..nak beli tapi x muat keta…samurai suit tuh..siap helmet.yg aku slalu ckp kat sini,"sumimase,ikura desu-ka?"…mean tanya harga.then nombor plak aku ingat sket2 jek..bila dia b`tau harga,kena mintak bantuan abg sedara aku laa..ada hak japanese ckp melayu kat cni.tp sket2 jek.try dengar n paham,rupanya dia kerja tourist guide ke malaysia n indonesia.kat cni aku amik gambar ferrari F430…kat tepi jalan je parking dia.parking lot dia nih,kalu dh tamat tempoh,kena kuarkan keta dulu then masuk balik parking lot tuh..abg sedara aku kata kalu owner F430 tu ada,bleh duk dalam n act cam keta kita.diorg lg suka rupanya…then ms aku tggu pakcik aku,x citer plak,pakcik aku patut fly skali ngn aku.tp visa dah mati.so lambat sehari la dia sampai.masa tggu tuh,dengar bunyik keta,pandang2 skali lambo gallardo beb…selamba jek kat jalan kat japan nih..setakat porsche tuh,cam npk evo wannabe (wira yg nk jd evo) kat cni.kat sana pun ramai guna impreza or anything from subaru.evo x ramai guna.so,bukak la mata…impreza lg best dr evo..hehehe…cut the crap,tgh hari balik rumah kejap n main game ps2 abg sedara aku.then petang tuh,aku gi harajuku-street.port budak2 muda yg giler fesyen nih.aku tgk pun seram gak.mcm2 pesen.tapi x byk gambar yg aku amik.coz ms tu dah lewat.ada scene yg susah nk tgk kat malaysia.let say kedai dpn area jalan kaki,worker kedai tu akan sapu sampah yg ada dpn kedai dia.every shop buat camtuh.bukannya guna penyapu biasa,yg jenis kecik punya.kena cangkung.kat sni pun aku just amik gambar.n tgk kerenah org jek.then pas brapa jam,kitorg pun balik.ms nak naik keta tuh,ada satu van nih,dgn speaker kuat,n plasma monitor kat tpt cermin blakang.bila tanya auntie aku,itu cara dia promote artis.ada yg buat kat bas…kira artis yg dah feymes laa…pastu balik…tp x tdo lagi.mlm 2 aku ke kedai 24 jam ngn uncle aku.tgk betul2,cashier kat cni semua sama.even aku x paham nihon-go,diorg tetap akan b`tau balance duit aku,brapa keping semua baki aku n siap kirakan skali.x kisah samada korg tourist atau x.sama jek…then dlm hujan aku balik ke apartment makcik aku dgn jalan kaki jek.lg stu,lelaki japan ni x kisah nak pakai beg sendeng pompuan,fesyen katanya..n bawak payung skali.kalau kat malaysia.mmg kena gelak.n bila laki bwk payung,di panggil ceti plak.hehehe…then aku balik…tdoo…

24/7/2006

aku ke odaiba.saja jenjalan naik train.dr shibuya station,aku naik train ke yorikamome (betul ke x ek?)dr yorikamome aku naik train sampai ke last station.then patah balik.ms balik tu br pilih tpt mana yg kitorg nak pergi.aku pergi toyota city,semuanya toyota.nak test drive pun bleh.pakcik aku test toyota alphard.tp kena ada international lesen.aku x buat plak tuh.arituh makcik aku suruh drive kat shibuya.tp xde lesen punya pasal…huhuhhu.kat japan nih,byk gak benda pelik aku nampak.antaranya, dog bar…tpt makanan anjing kat kawasan public.bersih lak tuh…tapi xde la aku test makan kat situ.kat toyota city aku mkn burger udang mcD.kat toyota city aku beli keychain TRD carbon fiber…jgn jeles beb..ngn keychain shape disc brake.mmg xde kat malaysia..barang2 tu sumer skang dlm kotak lagi.sayang nak bukak woo…dari toyota city aku ke odaiba aqua city.shopping mall gak.xde watpe sgt.kat odaiba nih ada statue of liberty,cam kat amerika tuh…then dr situ leh npk jambatan ala2 golden bridge kat amerika gak…hehehe…kat odaiba,aku ada amik gambar ngn nihon chicks wearing a kimono.ada sorg yg comel giler…pakai kimono kaler merah.apakan daya,just amik gambar jek..huhuhu..then dr odaiba,aku balik shibuya.ingat nak naik tokyo tower,tp dah lambat.so balik shibuya je la.elok aku sampai shibuya station,dah peak hour…mmg org ramai giler.escolator pun penuh.yg paling best,aku gi shibuya crossing…yg dlm tokyo drift,hero n member dia lari dari DK..yg dia drift kat tpt org ramai giler tgh lintas jalan…mmg penuh.5 minit kosong,then penuh balik..berjuta gak org yg lintas jalan tuh.after that aku ngn uncle aku gi tgk barang electronic,ipod 60G…memcm lagi laa yg ada.mmg best,tp sayangnya duit x cukup.kalu x,ipod laa aku beli.mlm tuh aku just jenjalan kat town shibuya…ngn pakcik n makcik aku.balik awal la coz nak pack barang…esoknya aku nak fly balik dah…

25/7/2006

kul 6.30 aku dah kluar rumah.kat japan,kul 6.30 dah cerah..pakcik aku antar aku n makcik aku ke Cerrulian Tokyo Tower,dari sana kitorg naik bas ke Narita airport…rasa sedih gak nak tgglkan japan.coz aku dah fall in love ngn life style kat sana.fall in love ngn org sana…diorg hormat giler antara satu sama lain,mmg susah nk npk kat malaysia.japanese people nih care about other people gak.aku tanya abg sedara aku,kenapa selama aku kat japan,asik dengar bunyik siren ambulans..dia kata org japan nih dah giler.let say kita jln kaki kat cni,then kita penat n cungap2,x lama pastu ada la org datang..ada yg panggil ambulans datang.mcm kita ni sakit sgt n nak mati.aku sampai airport dlm kul 10 pagi.flight kul 1.30 tgh hari.so round airport cam org giler je laa…tepat 1.30,aku fly balik malaysia.tapi duk berdua.yg x best,laki jepun seblah aku "minum",yg stewardess tuh ada gak tanya aku nak beer ke apa ke…hehehe…masuk plane jek,br rasa panas…summer dah sampai.ms aku kat sana,sejuk..x sejuk sgt.sejuk nyaman laa…then kul 7.20 aku sampai malaysia.risau gak pedang aku hilang…nasib baik ada.
itu laa story aku kat japan arituh.aku miss life kat sana..aku sampai malaysia,bapak aku suruh drive balik.masa tuh aku rasa stress giler drive kat sini.bukan apa,kat japan rilex…road user stay kat lane dia jek…dlm terowong xleh over take…isap rokok pun ada area dia.kat kapibashi ada sign atas jalan,’please do not smoking while walking’…mmg xde org isap rokok time tuh…okey laa…nnt kalo aku ada new vacation or anything,aku post lagik.sesapa yg baca blog nih,kata aku poyo lupa kat malaysia,pedulik apa aku…janji aku dah sampai negara org…MOYANG AKU JAPANESE WEI!!!

No comments: