Friday, 24 October 2008

Malaysian TV

Salam peeps!!!! tora datang lagik..hehhee…
skg aku nak tulis pasal movie. aku suka tgk tv n wayang. sejak dari dulu lagi. zaman voltron, transformers, saber rider & the star sherif, sampai laaa zaman skg nih…zaman yang org kata wayang negara kita da bleh saing ngn movie luar.. bagi aku, bullshit laaa…aku membesar dengan cerita2 P.Ramlee… bujang lapok, anakku sazali, sargeant hassan.. semua cerita tu aku da hafal n aku rasa korang pun sama kan? tapi apa yang aku nak komen nih, pasal cerita yang baru2 nih. aku cukup menyampah dengan kebanyakan movie negara kita sekarang nih. paling aku fed up, cerita so called prof Razak. dia ada idea, dia ada kelulusan tinggi, tapi kenapa dia still nak buat movie yang pada aku slapstik? aku lagi prefer cerita yang smart komedi. macam afdlin shauki nyer cerita. from buli, baik punya cilok sampai sumolah, aku mmg tgk. sbb komedi dia tak buat aku menyampah. bila tgk cerita yang selalu run kat wayang masa raya, aku x tau la kenapa org kita leh tgk cerita2 camtuh. bukan aku nak kata movie kita takleh bersaing dgn movie luar, boleh…n aku tak setuju kalau ada org kata sebab cerita luar guna budget tinggi, so cerita diorg lagi best. cuba tgk cerita Phone Booth, berlakon kat satu lokasi, cerita pasal almost sehari mamat tu kena duduk n ckp telefon kalau nak idup lama..pun jadi hit cerita tuh. bila tgk cerita Jutawan Fakir,ada ke kompeni yang macam tuh?menyanyi reramai dlm opis. kat opis aku kalau byk ckp pun da kena sound, pasang lagu kuat skit pun da kena..nak menari reramai?lagi laaa…. Cerita Lady Boss? g interview kerja pakai baju ntah hapa-hapa sambil bwk botol air budak tadika, n masa interview bleh main2…Pastu cerita yang tunjal2 kepala orang tuh, cerita apa ntah…pada aku, movie kita skg da x tunjuk moral. jadi lagi kurang ajar ada laa..there’s one time masa aku lepak kat umah, adik aku tgk TV3, apa ntah tajuk cerita dia, cerita pasal anak derhaka, panggil mak dia bodoh, guna bahasa kasar ngn org tua…bila org tanya kenapa buat cerita camnih, alasan sbb nak ketengahkan konflik yang ada kat masyarakat kita. bullshit la..aku tgk famili aku xde pun camtuh…family korg ada x?masyarakat kita ke yang panggil mak bapak bodoh? kena ingat, kebanyakan budak2 duduk dpn tv. for them, tv ni part of education tools gak. n apa jadi kalau salah benda yang diorg blaja? aku prefer cerita mamat khalid…lang buana kurang laa, tapi cerita Rock, mmg aku x bosan bila tgk..zombie kampung pisang? layan…man laksa? lagi layan…M Daud Kilau dtg ngn terbang.Belum cerita pasal Kala Malam Bulan Mengambang (bukan Meng GAngbang ek)hehehe…n afdlin shauki nyer movie, ingtkan aku kat cerita zaman Salih Yaakob ganding ngn Os..bukan lawak mimik muka, tapi lawak dialog n pergerakan..xde tunjal2 kepala sgt. aku takleh terima bila org kata cerita Mistik cerita seram pertama Malaysia…baik aku tgk cerita Setinggan, Main-main Hantu ke…paling horror penah aku tgk n ingat smpai skg? Rahsia…wlpun cerita tu gandingan Malaysia n Indon…bukan aku nak kondem cerita buatan malaysia, kalau boleh, buat la cerita yang kembangkan idea penonton. tapi xleh jgk sbb aku tgk org Malaysia nih suka sgt lawak slapstik…slapstik x salah, but jgn la sampai tahap org menyampah.. aku tgk gak Pi Mai Pi Mai Tang Tu, aku tgk gak Gado-Gado..wlpun ada slapstik, tapi xde la menyampah tgk. Lagi sorg yang aku suka tgk, cerita Hafsham…mcm Soal Hati, aku layan…lagi satu, bila promote movie, just be humble je laa…xyah nak gah kan sgt cerita tu..contoh? cerita Impak Maksima..dlm suratkhabar tulis lagi hebat dari Tokyo Drift sbb byk menunjukkan nilai Malaysia..nak menitik air mata aku tahan ketawa bila diorg claim cerita tu lagi hebat dari Tokyo Drift n Initial D…aku tgk sikit jek, pun da menyumpah..buat skill tak kena tempat. ada kaaa kat jalan kosong nak main2 ular?? masuk gear 3@4, cicirkan je laaa..apa ada hal?? aku layan gak cerita Remp-It..wlpun masa memula tgk, agak mual, tapi bila tgk balik, jalan cerita okey, then pelakon pun xde yang buat aksi over2…lupa lak..kenapa bila movie Prof, kena ada watak sorg pompuan, pakai spek tebal, terkebil-kebil, cuai, buruk n gedik tak kena tempat? perlu ke watak camtuh? apa function dia sebenar dlm movie tuh??bukan aku jek, hatta abg aku sendiri pun komplen gak cerita Malaysia nih. asal bwk watak org kaya, mesti guna Merce or BMW…pastu kuar dating pun nak pakai kot..meeting ngn staff pun sebok nak pakai kot jgk ke? mungkin aku silap..hehehe..byk sgt aku nak cerita pasal movie Malaysia nih..tapi mcm da xde masa da. aku nak balik..lapo…

No comments: