Friday, 31 October 2008

The day i explore the world...start @ my school..

Hola peeps. Aku baru jek baca blog tunteddy, and one of his blog really reminds me how much fun during our school days are. And i really miss it. All the sweet and painful (ada ke?) memories during that time. Start from tadika lagi, then to sekolah rendah, sekolah menengah plak. Walaupun kadang-kadang tak teringat, but bila tengok budak-budak sekolah ni, aku tersenyum sendirian. Gila-gila time belajar dulu, rules are made to be broken.

Aku start tadika kat Tadika Holly Family, Kajang. Memang betul tadika tu Christian punya, memang ada church dalam kawasan tu, but yang penting, diorg didik pasal moral, and kelas pun mostly in English(tapi aku gak bersepah). Sepanjang aku kat sana pun, xde diorg ajar baca bible, bagi holy water ke apa ke. Aku ingat lagi time tu, pegi kelas, beratur, berus gigi reramai. then ada break. Berlari la ke padang permainan. Time tu main congek-cakdung best betul, time x tau malu ngn jantina lain la katakan. Main gelungsur ngn pompuan. Kat tadika ni jugak aku belajar mewarna. hehehe...krayon tu da pasti. Time balik, bas sekolah da memang tunggu kat depan pagar tadika. Time tu x bergaul ngn akak2 sekolah rendah or sekolah menengah lagi. biasalaa, takut pipi kena cubit sebab comel bangat...hehehehe...setahun je kat tadika, sebab kalau 2 tahun mesti diorg suggest kat parents aku masuk kelas istimewa..hehehe...

Aku start sekolah rendah kat Sekolah Rendah Kebangsaan (1) Jalan Semenyih. Masa tu aku start dengan Darjah 1Merah. Yang x best sekolah ni, masa aku masuk, takde perempuan. yang ada semua pedang hikmat je, tapi time tu pedang hikmat ada satu function je. melegakan pundi. Daru darjah 1 sampai abih darjah 2, laki la semua. Start darjah 3 x silap aku, budak pompuan start masuk sekolah nih. Masa tu terus malu-malu beb..mana xnya, bila salah jawap,kena diri kat atas bangku, malu woo. tapi yang sedih time tu, pompuan ada la dalam 3 orang..hehehe. Time sekolah rendah ni, seingat aku la, dari darjah satu sampai darjah 6 aku kelas Merah. Sekolah aku time tu ada dua sesi. SRK(1) ngn SRK(2).. nak kata arch enemy pun, ada la jgk, wlpun kawasan sekolah yang sama, bangunan yang sama. Ingat lagi time sekolah petang, tunggu budak-budak sesi pagi keluar dulu, baru leh masuk kelas. kalau x, kena la dengan cikgu. Cakap pasal cikgu, ada sorg cikgu ni yang bila kitorg nampak motor Vespa dia dari jauh, gerenti kecut perut. Nama dia Choo Beng Tat. yang buat seram, adalah penampau dia tu. Tapi dia ni, agak berat sebelah, bukan sebab dia gendong motor biru dia, tapi ada skali tu, aku ingat lagi, bila budak lelaki ucap selamat, kalau time tu tersalah ucap, tadah je la pipi tu, nescaya time tu flashback balik dosa-dosa lampau sementara tapak tangan dia nak hinggap ke pipi. tapi kalau budak pompuan yang bagi, mak aih, lembut hati orang tua ni. yang bestnye apa, time dia lalu depan kitorg ngn vespa dia, kitorg ni macam org nampak askar jepun melintas, tapi bila dia da xde dari view, cepat-cepat tangan ni kat kepala sebab takut kena dut.cikgu Choo ni ajar music. ada sekali tu, aku ngn kawan aku gelak-gelak dalam kelas dia sebab aku n kawan aku main recorder guna hidung. Hambik ko..terasa nyawa nak keluar kena sergah dengan dia.masa dia ajar music tu, aku tengok ramai yang nyanyi sungguh2, biasa la, nak selamatkan diri..hehehe..pastu ada lagi cikgu yang best. Cikgu Renggasamy. Memang dia best. Aku ingat lagi dia drive Ford Cortina version Batman. kaler hitam. dia memang sporting. aku ingat lagi masa sukan, masa tu aku last, kira darjah 6 la, dia ngn sporting join sukan antara cikgu. Umur dia masa tu boleh kata agak veteren jugak la. selamba jek dia lari, tapi malang dia tersadung and jatuh terseret kat tanah. agak sedih gak la. n last aku jumpa dia, few years back. nampak dia da tak larat sangat. jalan pun menggigil jek. And bila aku solat kat Masjid Kajang, aku jumpa jugak Cikgu Mustapha. Dia x pernah ajar kelas aku, tapi aku still ingat muka dia. cikgu aku masa darjah 6, cikgu Rogayah. sporting gak. aku ingat lagi, time tu aku amik kelas alam dan manusia, tapi sebab alam & manusia x masuk dalam UPSR, kitorg ganti kelas tu dengan kelas Bahasa Malaysia. seminggu aku kena siapkan dalam 10 karangan. perghh...mmg punca aku dpt A dalam Bahasa Malaysia la. Time sekolah rendah ni, celebration paling best masa hari kanak2. g sekolah ngn pakai baju paling lawa yang ada. rasa da macam raya dah. Paling aku xleh lupa masa darjah 6 jugak, aku ngn kengkawan aku buat ABC utk member2 kelas. Homemade maa..bangga giler. yang buat sedap sebab campur peluh kisar ais.hehehe...Habis UPSR, aku masih g sekolah, tapi enjoy je la. main boardgame yang member2 aku bawak dari rumah, main galah panjang sampai kena kejar dengan cikgu, main rounders lagi. and aku terlupa pulak, seminggu sebelum UPSR aku alami out of body experience. Yang pasal tu, nanti aku cerita la ek? sambung lain kali. And aku baru ingat, masa result UPSR keluar, aku kat kelantan. Tak silap aku, aku x amik pun result UPSR, abg aku yang g tengok, and aku dapat 3A 1C..bengap math,nak buat camno...hehehe...k la, aku nak balik. continue utk 2nd episode plak pasal High School nanti. lagi kejam kenangan yang aku dapat kat sana.

Second Wife??Anyone?

MELAKA: Lelaki di MANA2 negeri yang sudah berkahwin bakal dihadiahkan wang tunai RM1,000 oleh kerajaan negeri jika memilih ibu tunggal miskin sebagai isteri kedua.

~ what do you think about this statement? anyone?bagus atau x kalau diberi ganjaran?

Friday, 24 October 2008

Duit Raya? Atau Tax Raya??

Assalamualaikum people....

Hari nih ntah hari ke berapa dah kita beraya. but this year punya raya agak down gak coz 2nd raya aku demam, so mmg flat laaaaa....nak ditambah ajinomoto, aku kena denggi..but itu bukan cerita kita. aku nak luahkan pasal duit raya.

Hari ni aku xde mood sgt nak buat keje, maklumlaa, weekend kan? so aku balas2 email ngn member opis aku. nak dimulakan debat, aku bgtau yang tahun ni aku x dapat nak bagi duit raya sebab sesak, maklum la,kereta baru pas major overhaul, hutang...blaja dulu pun, hutang...pastu ngn bil tepon, petrol utk travel pegi balik opis, tol, mmg kali ni duit aku x cukup. so dimulakan tanpa membaca Bismillah, aku diserang (bukan guna Baretta @ geng kapak) oleh dua org staff opis ni jgk.

Mengikut apa yang diorg marah kat aku, diorg kata aku xde rasa kesian kat anak2 buah aku sebab aku x bagi duit raya. memula dpt email tu aku da "what the duck?!" aku try defend diri aku. sampaikan diorg tanya xkan sehari simpan RM4.16 sen pun xboleh? hello, kalau da lunch hour makan roti bakar ngn air suam tetiap hari, x paham2 ke camna nyer nazak poket aku nak bernapas nih? diorg boleh cakap senang sebab sorg tu lady, da kawin. aku percaya, even baju raya pun dia mintak kat husband. aku nak mintak kat siapa? boss aku? mati hidup kat alam lain pun xde nak dapat lol...

Aku pun hujah laa, Raya is not about angpau. pastu aku kata yang aku ngn adik beradik aku dididik oleh parents aku, jangan nak mintak duit raya, melainkan kalau org tu yang bagi. memang dari sekolah rendah lagi, raya aku jadi best bila sepupu sepapat aku dtg, dapat kejar2, loyar2 buruk ngn dior pada aku da the best dah. dan aku dilaser balik, "akak rasa ko xcukup akal masa tu nak pk pasal sedara mara"...nak je aku sound, "akak, sy tergolong dari org cerdik pandai, cepat matang" tapi nanti aku kena show cause letter lak..hehhee...itu laaaa antara yang buat aku tensen hari nih. huhuhuh...

Bukan apa, pada aku, Raya is not about getting new pairs, bukan pair, pairs of clothes, bukan pasal berapa banyak duit raya nak dibagi, but Raya is about mendidik generasi bawahan aku supaya kenal family members...x kira la jauh atau dekat. Itu yang penting. Bukan utk compare siapa dpt duit raya lagi banyak, kan?

Aku xtau laa orang sekarang ni. bukan aku nak kata yang zaman aku xde, tapi aktiviti kutip duit perlindungan dari rumah ke rumah ni makin menjadi. pastu demand lak tu..kalau note seringgit, xnak ambik. nak RM5 paling rendah...ewah, banyak buruk kepala hotak bapak kau punya moyang....pernah sekali tu, parents aku xde kat umah, n yg tinggal aku ngn siblings aku jek. ada laaa kumpulan pengutip duit perlindungan ni datang dengan melaungkan "assalamualaikum, kami datang nak raya (dialog biasa time raya)" abg aku pun bukak la pintu sambil ckp...

"Masuklah, tapi makan je yang ada, duit raya abis" n jawapan yang diterima oleh tuan rumah adalah seperti berikut...

"Makan je ek? Takpe la bang, kitorg g umah lain," membuatkan aku terdetik, diorg ni mintak derma ke???

Aku terpikir gak, ada yang datang sebelum sembahyang sunat Raya, diorg ni anak yatim ke? x beraya ngan family, dah beraya kat umah org. dahtu kita, tuan rumah yang nak g sembahyang nih???

Nasihat aku sebagai Pemuda Malaysia ni, kepada parents, tgk2 laaaa anak korg di pagi raya ek. ajak-ajak la ke masjid sekali, n jangan la ajar diorg suruh mintak duit masa raya. x malu ke kalau orang fikir, "anak siapa la nih, pagi2 dah dtg mintak duit"

X ke malu bang???

Trip to Japan...


mmg miss giler life Japan.masa nak fly tuh 19/7/2006,aku kena tahan masa kat KLIA.ampes nyer sensor.time aku jalan lak dia bunyik.nasib baik xde apa.flight 2300 hrs.luckily nothing happen coz aku duk sorg kat seat area aku.layan lagu,movie n drama.



20/7/2006

0720 aku sampai narita airport.x caya dah sampai japan.mmg best.tapi communication mmg problem.aku x reti japan,diorg x reti english.so sapa yg pegi sana nnt,jgn segan english korg teruk.ckp jek.setel imigration,amik luggage then naik bas ke Cerrulian Tokyo Tower.yg best bas dia,xde asap langsung.mmg jaga environment.then kalu naik bas,kena pakai seat belt n off or silent mode your handphone coz xnak ggu org lain.one thing pasal roaming kat sana,hp 3G jek yg leh pakai.sib baik aku tgglkan 3310 aku.back to the story,aku naik bas dr narita airport ke shibuya.view ms ke shibuya mmg best.dengan sejuk dia.dlm 2 jam gak travel,at last sampai gak shibuya.makcik aku amik ngn keta dia.guess what?she own a 2 door merce C class kompressor.then aku dibawak ke apartment staff malaysian embassy.lepak,basuh muka apa bagai,kitorg kluar gi mkn.letak keta kat malaysian embassy,then jalan kaki ke kedai makan.to all the car freak,sampai sana nnt jd cam aku.setakat hummer H2 mod,dodge charger 06,sumer ada.oh ya,kitorg mkn spegeti.ngn udang besar.cuaca sejuk n makanan panas…perghh…then kitorg ditinggalkan kat kapibashi.kat kapibashi ni xde mende sgt.barang2 masak je byk.tp aku ska tgk lifestyle japan.naik basikal,jalan kaki.sampai aku terikut gak cara diorg.kat kapibashi ada benda klakar kena kat aku.time aku duduk lepak sambil tgk gambar yg aku amik,ada la sorg japanese ni tetiba ckp ngn aku.ingatkan amende,dia mintak aku alihkan ada satu beskal yg letak betul kat tgh tpt jalan kaki.memula x paham gak.then br dpt paham.dia ingat beskal aku.1730 hrs kedai dah start tutup.aku tggu makcik aku amik aku kat kapibashi.lama gak.ms tggu pun ada kes sama.tapi pasal this japanese couple tanya arah kat aku.in nihon-go lak tuh.aku ckp aku x phm nihon-go.suddenly diorg npk auntie aku pakai tudung,so paham la diorg aku nih tourist.bkn nak kata aku ada rupe japan,tapi ntah laa…diorg asik nihon-go ngn aku.kat japan nih,korg akan npk vending machine..setiap blok kedai ada.so nk beli air snang.ada gak beli air.pempaham sendiri la tulisan dia.mlm tu aku tdo nyenyak giler.dlm plane x tdo,sampai trus jenjalan…balik umah urat mata dah kluar.so itulah yg aku buat on the first day kat jepun.lg satu,time kat escolator,diri belah kiri..coz belah kanan utk fast lane.kira cam atas jalanraya gak la.lupa plak,kat japan,dinding tepi jalan dia sound proof,coz dia nak control noise pollution…respect giler aku..

21/7/2006

arini aku ke asakusa.gi ngn member makcik aku,mochida-san.dia pun bleh ckp melayu.tp skit2 la.makcik aku dropkan kitorg kat shibuya.then amik train kat shibuya station.dr shibuya ke asakusa,tambang dia 230 yen.sib baik aku naik bkn masa peak hour.kalo x,mmg brebut.okey…asakusa ni kitorg gi tgk temple n shopping skit.kat sini aku beli 2 bilah pedang training samurai.satu harga 1200 yen,yg lagi satu 1500 yen.sorry guys.aku mampu beli utk aku jek.duit x cukup woo…kat asakusa aku gi pagoda..temple ni usia dia 1420 tahun,but still in original condition.amik gambar apa bagai,kitorg gi makan.kat area situ gak.kedai kecik jek.kalo dh kat japan nih.mkn seafood je la.yg goreng guna minyak sayur.telan saja.ms aku pegi tuh, asik hujan jek.so lapar manjang.area kedai tu,mmg npk pekan lama.kedai kayu…silap aku x beli kimono la.aduh..pedang ada,slipar cam terompah jepun dah ada..kimono jek xde.yukata ada laa…sumo punye.wokey..then pas mkn,kitorg kena balik coz malaysian embassy ada buat farewell party.before kul 4 nak kena balik.aku naik train balik,then naik teksi ke apartment.lupa plak…apartment tu kat kami-meguro.aku respect japanese people.disiplin tggi,civic minded…n kat jalan,pejalan kaki adalah keutamaan.kalu lampu turn kita hijau tapi still ada org lintas,kita kena bagi org tu jalan dulu.aku ada gak praktik ka sini,tapi kena hon ngn org blakang.setiap simpang yg kitorg lalu,mesti brenti bg pejalan kaki lalu dulu.n kat japan nih,susah nk jpa anjing or kucing liar,time aku balik rumah dr asakusa,aku tgk budak kecik umur 6-7 tahun jalan sensorg.auntie aku kata kat sini mmg selamat.bayangkan kat japan,osaka paling tggi jenayah dlm purata setiap 10000 org.n the highest crime,PICKPOCKET!so bayangkan betapa safe.lupa plak..jalan kat sini sempit giler.parking lot dia pun best..cam citer tokyo drft 2.ada scene bow wow nak amik keta dia dr parking lot.aku dh tgk tpt tuh.fully automatic.auntie aku kata,tgh malam,yakuza n geisha kluar.tp aku x sempat jpa.balik asik mata merah jek…so end of day 2.

22/7/2006

arini aku ke noritake pallete n china`s pete..kat area mana,aku xingat.ms start jalan,kitorg singgah kat eneos station.betul la cam yg kita tgk dlm katun ke movie.pas isi minyak,pekerja akan iringi keta sampai jalan besar n ucapkan terima kasih n datang lagi…in nihon-go.n automatically driver lain akan brenti bila npk keta kluar dr petrol pump n bg worker tu buat tugas dia.kat noritake`s ni,bukan tpt aku la.shopping pinggan mangkuk jek,ops…kat japan,jgn sebut mangkuk n cincin.alat sulit tuh.dr noritake pallete,kitorg gerak ke china pete`s.bleh plak sesat.masuk area kampung.tp best bleh tgk nihon chick pakai kimono..then ada satu festival diorg tgh wat kat kampung tuh.aku just bleh amik gambar jek.n kitorg teruskan ke china pete`s.sampai kul 5.30 petang,kedai dah tutup.auntie aku call n owner kedai tu sanggup mintak tggu,dia bukak kedai special 4 kitorg.nama owner tu?yamashita-san…cam nama kapal yg attack pearl harbour tuh.kat sini aku beli kole 4 ketul utk ayah n abg2 aku.then 4 my sisters in-law n my younger sis,aku belikan keychain.lama gak kat situ..n keta makcik aku penuh sesgt penuh…sampai certain goods kena hantar pakai delivery.balik dr china pete`s…on the way balik tuh,aku npk signboard GT-R besar giler..rupa2nya, nissan skyline GT-R nyer kedai.mmg 4 skyline jek.then sebelah tuh,nissan 300zx plak.then kitorg gi ito yokaido…shopping mall yg makcik aku slalu dengar but x penah sampai..even dia dah stay japan more then me.aku beli baju jek…converse sleeveless.besar n murah.angkat saja..then ms tggu auntie aku,sempat la amik gambar japanese chick in school uniform.even bukan hari sekolah,tp dh jadi fesyen kat sana.n diorg skroll skirt 2 tggi2.putih beb…hehehe…ada gak la mkn sushi kat sana.mkn mlm…then balik umah.cam slalu,urat mata dh kluar.tdooo…..zzzzzzz…

23/7/2006

arini,hari utk aku shopping gak.aku ke flea market.mmg target aku sejak sampai cni.ngn abg sedara aku…pegi shoppin la..time aku sampai,stall x byk bukak.kira cam car-boot sale la.kat sini,diorg jual barang2 yg diorg xnak.abg sedara aku beli ps2 ngan harga 3000yen=RM 96.00…alasan owner dia jual?spec yg dia beli xleh read dvd.so dia jual n beli yg baru.jgn kata diorg bodoh x modified.malaysian yg terlebih kreatif.kat flea market,aku beli turbo-timer..brand RAZO siap kotak ngan harga 400yen= RM 12.00.hehehe…ada yg jeles?kat sini aku risau tgk anjing yg org duk bwk tuh.kecik sgt.kalu aku terpijak..mmg tamat riwayat kesan degil laa.then aku belikan utk mak aku,patung pompuan pakai kimono.yg patung ni warisan family yg jual tuh.tp dah xde space nk letak barang,diorg jual la.ada set samurai dlm case..harga 5000 yen..nak beli tapi x muat keta…samurai suit tuh..siap helmet.yg aku slalu ckp kat sini,"sumimase,ikura desu-ka?"…mean tanya harga.then nombor plak aku ingat sket2 jek..bila dia b`tau harga,kena mintak bantuan abg sedara aku laa..ada hak japanese ckp melayu kat cni.tp sket2 jek.try dengar n paham,rupanya dia kerja tourist guide ke malaysia n indonesia.kat cni aku amik gambar ferrari F430…kat tepi jalan je parking dia.parking lot dia nih,kalu dh tamat tempoh,kena kuarkan keta dulu then masuk balik parking lot tuh..abg sedara aku kata kalu owner F430 tu ada,bleh duk dalam n act cam keta kita.diorg lg suka rupanya…then ms aku tggu pakcik aku,x citer plak,pakcik aku patut fly skali ngn aku.tp visa dah mati.so lambat sehari la dia sampai.masa tggu tuh,dengar bunyik keta,pandang2 skali lambo gallardo beb…selamba jek kat jalan kat japan nih..setakat porsche tuh,cam npk evo wannabe (wira yg nk jd evo) kat cni.kat sana pun ramai guna impreza or anything from subaru.evo x ramai guna.so,bukak la mata…impreza lg best dr evo..hehehe…cut the crap,tgh hari balik rumah kejap n main game ps2 abg sedara aku.then petang tuh,aku gi harajuku-street.port budak2 muda yg giler fesyen nih.aku tgk pun seram gak.mcm2 pesen.tapi x byk gambar yg aku amik.coz ms tu dah lewat.ada scene yg susah nk tgk kat malaysia.let say kedai dpn area jalan kaki,worker kedai tu akan sapu sampah yg ada dpn kedai dia.every shop buat camtuh.bukannya guna penyapu biasa,yg jenis kecik punya.kena cangkung.kat sni pun aku just amik gambar.n tgk kerenah org jek.then pas brapa jam,kitorg pun balik.ms nak naik keta tuh,ada satu van nih,dgn speaker kuat,n plasma monitor kat tpt cermin blakang.bila tanya auntie aku,itu cara dia promote artis.ada yg buat kat bas…kira artis yg dah feymes laa…pastu balik…tp x tdo lagi.mlm 2 aku ke kedai 24 jam ngn uncle aku.tgk betul2,cashier kat cni semua sama.even aku x paham nihon-go,diorg tetap akan b`tau balance duit aku,brapa keping semua baki aku n siap kirakan skali.x kisah samada korg tourist atau x.sama jek…then dlm hujan aku balik ke apartment makcik aku dgn jalan kaki jek.lg stu,lelaki japan ni x kisah nak pakai beg sendeng pompuan,fesyen katanya..n bawak payung skali.kalau kat malaysia.mmg kena gelak.n bila laki bwk payung,di panggil ceti plak.hehehe…then aku balik…tdoo…

24/7/2006

aku ke odaiba.saja jenjalan naik train.dr shibuya station,aku naik train ke yorikamome (betul ke x ek?)dr yorikamome aku naik train sampai ke last station.then patah balik.ms balik tu br pilih tpt mana yg kitorg nak pergi.aku pergi toyota city,semuanya toyota.nak test drive pun bleh.pakcik aku test toyota alphard.tp kena ada international lesen.aku x buat plak tuh.arituh makcik aku suruh drive kat shibuya.tp xde lesen punya pasal…huhuhhu.kat japan nih,byk gak benda pelik aku nampak.antaranya, dog bar…tpt makanan anjing kat kawasan public.bersih lak tuh…tapi xde la aku test makan kat situ.kat toyota city aku mkn burger udang mcD.kat toyota city aku beli keychain TRD carbon fiber…jgn jeles beb..ngn keychain shape disc brake.mmg xde kat malaysia..barang2 tu sumer skang dlm kotak lagi.sayang nak bukak woo…dari toyota city aku ke odaiba aqua city.shopping mall gak.xde watpe sgt.kat odaiba nih ada statue of liberty,cam kat amerika tuh…then dr situ leh npk jambatan ala2 golden bridge kat amerika gak…hehehe…kat odaiba,aku ada amik gambar ngn nihon chicks wearing a kimono.ada sorg yg comel giler…pakai kimono kaler merah.apakan daya,just amik gambar jek..huhuhu..then dr odaiba,aku balik shibuya.ingat nak naik tokyo tower,tp dah lambat.so balik shibuya je la.elok aku sampai shibuya station,dah peak hour…mmg org ramai giler.escolator pun penuh.yg paling best,aku gi shibuya crossing…yg dlm tokyo drift,hero n member dia lari dari DK..yg dia drift kat tpt org ramai giler tgh lintas jalan…mmg penuh.5 minit kosong,then penuh balik..berjuta gak org yg lintas jalan tuh.after that aku ngn uncle aku gi tgk barang electronic,ipod 60G…memcm lagi laa yg ada.mmg best,tp sayangnya duit x cukup.kalu x,ipod laa aku beli.mlm tuh aku just jenjalan kat town shibuya…ngn pakcik n makcik aku.balik awal la coz nak pack barang…esoknya aku nak fly balik dah…

25/7/2006

kul 6.30 aku dah kluar rumah.kat japan,kul 6.30 dah cerah..pakcik aku antar aku n makcik aku ke Cerrulian Tokyo Tower,dari sana kitorg naik bas ke Narita airport…rasa sedih gak nak tgglkan japan.coz aku dah fall in love ngn life style kat sana.fall in love ngn org sana…diorg hormat giler antara satu sama lain,mmg susah nk npk kat malaysia.japanese people nih care about other people gak.aku tanya abg sedara aku,kenapa selama aku kat japan,asik dengar bunyik siren ambulans..dia kata org japan nih dah giler.let say kita jln kaki kat cni,then kita penat n cungap2,x lama pastu ada la org datang..ada yg panggil ambulans datang.mcm kita ni sakit sgt n nak mati.aku sampai airport dlm kul 10 pagi.flight kul 1.30 tgh hari.so round airport cam org giler je laa…tepat 1.30,aku fly balik malaysia.tapi duk berdua.yg x best,laki jepun seblah aku "minum",yg stewardess tuh ada gak tanya aku nak beer ke apa ke…hehehe…masuk plane jek,br rasa panas…summer dah sampai.ms aku kat sana,sejuk..x sejuk sgt.sejuk nyaman laa…then kul 7.20 aku sampai malaysia.risau gak pedang aku hilang…nasib baik ada.
itu laa story aku kat japan arituh.aku miss life kat sana..aku sampai malaysia,bapak aku suruh drive balik.masa tuh aku rasa stress giler drive kat sini.bukan apa,kat japan rilex…road user stay kat lane dia jek…dlm terowong xleh over take…isap rokok pun ada area dia.kat kapibashi ada sign atas jalan,’please do not smoking while walking’…mmg xde org isap rokok time tuh…okey laa…nnt kalo aku ada new vacation or anything,aku post lagik.sesapa yg baca blog nih,kata aku poyo lupa kat malaysia,pedulik apa aku…janji aku dah sampai negara org…MOYANG AKU JAPANESE WEI!!!

Anti social?

hola peeps..

aku dah lama pikir pasal benda nih.tapi xtau nak start camana..bukan kata aku baik, tapi..ntah laa..pasal girls n their virginity.bukan nak kata apa, skng ni, byk sgt masalah sosial..aku ada kenal beberapa org gals nih, most of them admit da penah kena tebuk.i guess, diorg akan salahkan lelaki.tpi kena ingat laa..benda tuh, girls nyer pride.kalau xde sbb sports, ok la jugak.ini xde sbb rela serah diri kat lelaki yg belum tentu jadi husband.bagi aku,girls yg still virgin, mmg aku respect sbb tau jaga maruah diri.girls, cuba pikir, k…bila u jpa guys yg btul korang ska, n diorg ska kat u, maybe diorg akan kata, past is past…tapi, if u ada conflict, kemungkinan besar topic ni kuar gak..n, ex aku penah admit dia dah penah buat, aku cam laki lain gak…bila da sayang,just kata its ok..past is past…n u all know apa yang menghantui pikiran aku?guys, stay with me…imagine if u dpt girls yg mcm tu, imagine betapa puasnya ex dia yg dapat virginity ur girls…aku ada terbayang…sakit hati yang amat sangat gak.n girls yg still clean, keep it that way until you da kawin.your flower is your crown..bila org dapat tau u da kena tebuk,people will think how cheap u are.bukan apa…aku kalau boleh, nak carik wife yg still virgin.but skg ni, susah rasanya nak carik..kalau ada pun, maybe dah nak kawin dah.girls, most of us(guys), bila nak cari isteri,kitorg prefer yg still clean,xpenah kena tebuk…tapi itu semua jodoh.dulu aku xleh bayang tgk muka ex aku..camna muka dia bila ex dia rampas mahkota suci dia…u all mesti ckp, terima seadanya..mmg laa..terima mmg la terima..tapi benda tu akan menghantui korg gak nnt…mcm guys, advantage kat kitorg sbb kitorg bleh kata still teruna coz xde kesan sgt pun bila buat benda tuh…bagi girls,byk kesan dia.org boleh perasan if u still a virgin or not.its obvious..bentuk badan, aku xtau la sgt nak tgk camna…tapi ada laa..once again, bukan nak tunjuk aku baik, just nak menyampaikan rasa aku..aku hormat girls,so girls, jaga maruah diri,don’t be so cheap if u nak kitorg terus hormat u all…

for the girls yg g clubbing, aku ingat lagi aku penah tanya my ex bila dia mintak permission nak g clubbing balik..kenapa girls active kat dance floor n guys just duduk tgk?sbb guys nak tgk free show..girls yg menari, menari macam mana?pakai apa?dia kata just nak enjoy.the problem is,tempat tu tempat bawak bencana,mcm2 bleh jadi.c’monlah…jaga sikit maruah ya’ll…menari mcm slut, then bila guys approach, salah ckp skit, kata kitorg pervert…remember kan?action speaks louder than words…kalau dah menari cara org tgh ghairah, ur body language tu guys boleh baca..automatically fikir, she need a man tonight..heh..for the girls out there yg still clean, stay that way..sampai ur soulmate akad nikah, dah abis kenduri baru enjoy ur first night…pada girls yg baca nih, nak marah, marah laa.aku ckp yg betul.maybe ada guys yg bkn cam aku.nak kata aku kuno?kata laa..yg penting, benda ni salah n aku xnak sbb kan bnda ni, satu negara kena bencana..guys, u all mesti perasan tiap kali abis solat jumaat, imam akan doa agar kita dijauhkan dari bencana..sbb apa?tanda2 dah banyak yg kita bakal kena nnt.u all mesti kata, apa kaitan..yg byk masalah nih, budak yg seagama ngn aku..kalau tgk negara yg byk kena bencana,tuhan nak bagi peringatan, semua negara saudara Islam kita..pikir2 laa ek…bosnia,acheh,iran,kebanyakan ni negara Islam tapi x praktikkan Islam.Malaysia negara Islam kan???……

Ayahanda hamba...


Zulkifli bin Yusoff…itu nama ayah aku. Was born in the year 1949, from Kelantan. Aku kagum dgn ayah aku. Masa muda dia, dia tak dapat melanjutkan pengajian sebab arwah atuk aku meninggal pada masa ayah aku berusia 12 tahun. Sebelum pemergian arwah atuk aku, family ayah aku boleh di kategorikan sebagai golongan berada. Atuk aku bukak bisnes, mekanik. orang Kota Bharu kenal arwah dengan gelaran Yusoff Besar. Even Sultan Kelantan pun akan hantar kereta kepada arwah atuk aku. Tahun 1962, arwah atuk aku meninggal, workshop jadi tunggang langgang, x lama lepas tu tutup. Sebabkan xde punca pendapatan, nenek aku mengambil upah utk membasuh botol di kedai. Ayah aku pulak, kerja motong getah. Masa tu, ayah aku nak berenti sekolah sbb nak sara family, tapi cikgu dia larang. Habis sekolah di Sultan Ismail College, bapak aku masuk polis. Tahun 1994, dia sambung Bachelor of Law UIA. Dia penah cerita kat aku, dulu dia x dpt sambung belajar sebab pentingkan adik-adik dia. Sampai pakcik aku sambung blaja ke England..bila aku tgk gambar ayah aku ngn arwah atuk aku, aku sebak. Sbb dia korbankan masa muda dia utk adik-adik dia. Syukur aku..Aku dapat lanjutkan blaja aku dengan senang… yang aku nak sampaikan kat orang yg baca nih, ingat2 la ayah kita, ingat pengorbanan dia. Tak lupa gak emak kita. N lagi satu, rajin2 la buat research pasal nenek moyang kita. Maybe kita akan terkejut siapa nenek moyang kita dulu. Aku dapat tau pasal moyang aku pun sikit2 jek. Family belah ayah aku, nenek aku keturunan Che Siti Wan Kembang, ada pertalian darah ngn Tunku Abdul Rahman, n atuk aku plak, dari pattani x silap aku. utk sebelah mak aku pulak, nenek aku keturunan jepun. bila aku melawat Jepun, Mochida - san ada belikan utk aku family crest tulis Ogata..nama family moyang aku, menunjukkan yg moyang aku dulu dari keturunan family besar Jepun, n also keturunan samurai. yang aku tau, family kat Jepun dasat2..engineer, doctor..yg belah atuk aku pulak, jawa. keturunan bangsawan. dari moyang, sampai ke sekarang, yg ada di jawa, terkenal dengan hasil buat kapal..handcraft laa…n pasal dtg dari keluarga bangsawan la, moyang aku xnak cucu cicit dia ckp jawa. sebab jawa biasa x paham. kalau diikutkan, byk lagi cerita pasal nenek moyang aku. bisnesman berjaya..sampaikan tanah tapak KLCC pun moyang aku punya dulu. tapi terpaksa jual..utk sara hidup n pengajian. diikutkan, family moyang aku dulu, dua2 antara yg disegani. Moyang aku, Haji Noh, mmg org ramai respect dia. Jepun, China…ramai yg kenal Haji Noh. org kata dia tegas, kuat agama, n even bila ada majlis berkenaan keluarga Di Raja, Haji Noh akan dijemput jugak. sampaikan nak pilih imam pun kena tanya dia dulu…dasat x dasat laa…tapi sayangnya benda tu semua x turun kan anak cucu cicit dia.huhuhuhu…. itu yang aku kata, rajin2 la check siapa nenek moyang kita.. n don’t b surprise bila dah tau…


p/s : aku tulis ni ikut apa yg aku dengar dari ayah, pakcik2 aku. maybe 60% tak berapa tepat, tapi yg pasti, family aku dulu hebat2…n darah tu tetap mengalir.

Malaysian TV

Salam peeps!!!! tora datang lagik..hehhee…
skg aku nak tulis pasal movie. aku suka tgk tv n wayang. sejak dari dulu lagi. zaman voltron, transformers, saber rider & the star sherif, sampai laaa zaman skg nih…zaman yang org kata wayang negara kita da bleh saing ngn movie luar.. bagi aku, bullshit laaa…aku membesar dengan cerita2 P.Ramlee… bujang lapok, anakku sazali, sargeant hassan.. semua cerita tu aku da hafal n aku rasa korang pun sama kan? tapi apa yang aku nak komen nih, pasal cerita yang baru2 nih. aku cukup menyampah dengan kebanyakan movie negara kita sekarang nih. paling aku fed up, cerita so called prof Razak. dia ada idea, dia ada kelulusan tinggi, tapi kenapa dia still nak buat movie yang pada aku slapstik? aku lagi prefer cerita yang smart komedi. macam afdlin shauki nyer cerita. from buli, baik punya cilok sampai sumolah, aku mmg tgk. sbb komedi dia tak buat aku menyampah. bila tgk cerita yang selalu run kat wayang masa raya, aku x tau la kenapa org kita leh tgk cerita2 camtuh. bukan aku nak kata movie kita takleh bersaing dgn movie luar, boleh…n aku tak setuju kalau ada org kata sebab cerita luar guna budget tinggi, so cerita diorg lagi best. cuba tgk cerita Phone Booth, berlakon kat satu lokasi, cerita pasal almost sehari mamat tu kena duduk n ckp telefon kalau nak idup lama..pun jadi hit cerita tuh. bila tgk cerita Jutawan Fakir,ada ke kompeni yang macam tuh?menyanyi reramai dlm opis. kat opis aku kalau byk ckp pun da kena sound, pasang lagu kuat skit pun da kena..nak menari reramai?lagi laaa…. Cerita Lady Boss? g interview kerja pakai baju ntah hapa-hapa sambil bwk botol air budak tadika, n masa interview bleh main2…Pastu cerita yang tunjal2 kepala orang tuh, cerita apa ntah…pada aku, movie kita skg da x tunjuk moral. jadi lagi kurang ajar ada laa..there’s one time masa aku lepak kat umah, adik aku tgk TV3, apa ntah tajuk cerita dia, cerita pasal anak derhaka, panggil mak dia bodoh, guna bahasa kasar ngn org tua…bila org tanya kenapa buat cerita camnih, alasan sbb nak ketengahkan konflik yang ada kat masyarakat kita. bullshit la..aku tgk famili aku xde pun camtuh…family korg ada x?masyarakat kita ke yang panggil mak bapak bodoh? kena ingat, kebanyakan budak2 duduk dpn tv. for them, tv ni part of education tools gak. n apa jadi kalau salah benda yang diorg blaja? aku prefer cerita mamat khalid…lang buana kurang laa, tapi cerita Rock, mmg aku x bosan bila tgk..zombie kampung pisang? layan…man laksa? lagi layan…M Daud Kilau dtg ngn terbang.Belum cerita pasal Kala Malam Bulan Mengambang (bukan Meng GAngbang ek)hehehe…n afdlin shauki nyer movie, ingtkan aku kat cerita zaman Salih Yaakob ganding ngn Os..bukan lawak mimik muka, tapi lawak dialog n pergerakan..xde tunjal2 kepala sgt. aku takleh terima bila org kata cerita Mistik cerita seram pertama Malaysia…baik aku tgk cerita Setinggan, Main-main Hantu ke…paling horror penah aku tgk n ingat smpai skg? Rahsia…wlpun cerita tu gandingan Malaysia n Indon…bukan aku nak kondem cerita buatan malaysia, kalau boleh, buat la cerita yang kembangkan idea penonton. tapi xleh jgk sbb aku tgk org Malaysia nih suka sgt lawak slapstik…slapstik x salah, but jgn la sampai tahap org menyampah.. aku tgk gak Pi Mai Pi Mai Tang Tu, aku tgk gak Gado-Gado..wlpun ada slapstik, tapi xde la menyampah tgk. Lagi sorg yang aku suka tgk, cerita Hafsham…mcm Soal Hati, aku layan…lagi satu, bila promote movie, just be humble je laa…xyah nak gah kan sgt cerita tu..contoh? cerita Impak Maksima..dlm suratkhabar tulis lagi hebat dari Tokyo Drift sbb byk menunjukkan nilai Malaysia..nak menitik air mata aku tahan ketawa bila diorg claim cerita tu lagi hebat dari Tokyo Drift n Initial D…aku tgk sikit jek, pun da menyumpah..buat skill tak kena tempat. ada kaaa kat jalan kosong nak main2 ular?? masuk gear 3@4, cicirkan je laaa..apa ada hal?? aku layan gak cerita Remp-It..wlpun masa memula tgk, agak mual, tapi bila tgk balik, jalan cerita okey, then pelakon pun xde yang buat aksi over2…lupa lak..kenapa bila movie Prof, kena ada watak sorg pompuan, pakai spek tebal, terkebil-kebil, cuai, buruk n gedik tak kena tempat? perlu ke watak camtuh? apa function dia sebenar dlm movie tuh??bukan aku jek, hatta abg aku sendiri pun komplen gak cerita Malaysia nih. asal bwk watak org kaya, mesti guna Merce or BMW…pastu kuar dating pun nak pakai kot..meeting ngn staff pun sebok nak pakai kot jgk ke? mungkin aku silap..hehehe..byk sgt aku nak cerita pasal movie Malaysia nih..tapi mcm da xde masa da. aku nak balik..lapo…

Me, myself and....

Assalamualaikum n ola to all...

The name is Fad, Fadli to be precise...Pemastautin tetap kat bumi ni for almost 26 years, and xtau bila akan berpindah. hopefully bukan dlm masa terdekat ni. This is my 1st blog here @ blogspot,(damn, i almost mistype it Gspot..Damn u middle finger!!)...sepertimana yang diwarwarkan, aku dpt tau benda ni da lama, just malas nak buat, but since kawan-kawan aku ramai gak yang suggest masuk sini utk luahan perasaan, perasan,kumbahan hatta apa jenis yang boleh dikeluarkan dari dalam benak yang agak bengap nih, so why not give it a try, right?

Utk first blog ni aku xtau nak merapu, berhujah, berdialog pasal apa sgt. But one of my friend ada cakap, "just type about yourself da cukup utk membuat org baca tentang blog kita", so here I am, writing about something hanging in my mind (which is what??)...

tadi aku ada laaaaa masuk spot2 yang aku tau, e.g khayal2, tun mahathir (itu je buat masa nih), terasa ketinggalan jugak la. iye laa, orang lain da jauh bergerak ke depan, bak kata iklan sok khabar, zaman da berubah, dunia dah maju...suratkhabar pun da kecik. Tak macam masa aku kecik2 dulu, zaman orang lain baca suratkhabar, aku koyak suratkhabar (hehehehe)...senang citer, early 90's la. banyak kenangan wooo, dari Out of body experience, nampak hantu, zaman 1st bercinta, zaman kena sebat, zaman jari ni dail telefon awam...semua tu sejarah beb...

Memang sah aku xde idea nih...xpe la, ada idea+kerajinan, ada la blog aku nanti...